7/10/19

Ο κύβος ερρίφθη για ΗΠΑ, Τουρκία και Κούρδους

Του Κώστα Ράπτη
Στην ατζέντα της Άγκυρας δεν υπάρχει άλλο θέμα που να βρίσκεται ψηλότερα από το Κουρδικό. Και η εκτίμηση (όχι απλώς του Ερντογάν, αλλά συνολικά της τουρκικής ηγεσίας) ότι η Ουάσιγκτον έχει επιλέξει να παίξει δυνατά το κουρδικό χαρτί αποτελεί τον κύριο λόγο της σχετικής απομάκρυνσης της Τουρκίας από τις ΗΠΑ.
Καθόλου τυχαία, λοιπόν, η προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών περνά από μία συμφωνία σχετικά με τη βορειοανατολική Συρία.
Η επιθυμία του Ντόναλντ Τραμπ για απεμπλοκή των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή είναι δεδομένη, αλλά έχει αναιρεθεί από το Πεντάγωνο. Όμως οι απειλές (ενδεχομένως χωρίς αντίκρισμα) του Ερντογάν έδωσαν στον Λευκό Οίκο την ευκαιρία να επανέλθει.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε επενδύσει πολλά σε μια συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη – και η μη πραγματοποίησή της τον είχε αφήσει μετέωρο.
Εν μέσω αλλεπάλληλων δηλώσεων ότι η χώρα του είναι έτοιμη "ανά πάσα στιγμή" να δράσει μονομερώς στην βορειοανατολική Συρία, ο ισχυρός άνδρας της Άγκυρας επέμενε ότι οι μέρες που διανύουμε δίνουν την τελευταία ευκαιρία για μία συνεννόηση με την αμερικανική πλευρά.

Για τη συνέχεια Euro2Day

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.