22/10/19

Συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν: Αποχώρηση Κούρδων και κοινές περιπολίες Τουρκίας-Ρωσίας




Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στο Σότσι για να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία και την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι οι ξένες δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία παράνομα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα εδάφη. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία συμμερίζεται αυτή τη θέση, όπως επίσης και την ιδέα ότι η κυριαρχία της Συρίας θα πρέπει να διατηρηθεί.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, κατά τη μαραθώνια συνάντηση στο Σότσι ο Ερντογάν του εξήγησε τους στόχους της επιχείρησης στη Συρία, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση στο συριακό έδαφος δεν θα πρέπει να δημιουργήσει κωλυσιεργίες στην Συνταγματική Επιτροπή.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Πούτιν, Ρωσία και Τουρκία βρήκαν βιώσιμες λύσεις για την κατάσταση στα σύνορα με τη Συρία.

Επίσης, υποστήριξε ότι η συριακή κυβέρνηση και οι κουρδικές δυνάμεις χρειάζεται να διεξάγουν διευρυμένες συνομιλίες προκειμένου να λάβουν υπ’ όψιν τα συμφέροντα όλων των θρησκειών που υπάρχουν στη χώρα. Πρόσθεσε ότι ότι πρέπει η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να διατηρηθεί.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί ξένα εδάφη καθώς και ότι η Τουρκία «κάνει ό,τι μπορεί να απελευθερώσει εκτάσεις από μαχητές».

Διεμήνυσε επίσης ότι αρχής γενομένης την Τετάρτη, όλες οι κουρδικές μονάδες θα πρέπει να αποχωρήσουν πίσω από τα 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, ενώ τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει αποσχιστηκές τάσεις στη βόρεια Συρία.

Κοινές περιπολίες

Οι δύο πλευρές υιοθέτησαν μνημόνιο συνεργασίας και ξεκινούν κοινές περιπολίες σε ζώνη βάθους 10 χιλιομέτρων στη Συρία.

Η Μόσχα θα στείλει στρατιωτική αστυνομία, ενώ η Δαμασκός θα στείλει συνοριοφύλακες προκειμένου να διασφαλίσει την απομάκρυνση των δυνάμεων της YPG και των όπλων τους σε βάθος «30 χιλιομέτρων μακριά από τα σύνορα» δηλαδή εκτός της ζώνης ασφαλείας.

Κατά την τοποθέτησή του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι οι Κούρδοι έχουν 150 ώρες για να αποχωρήσουν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο συζητήθηκαν επίσης και ανθρωπιστικά ζητήματα και όπως σημείωσε «θεωρούμε απαραίτητο να συνεχίσουμε να βοηθάμε τους Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, κάτι που θα μειώσει σημαντικά το κοινωνικό - οικονομικό βάρος των χωρών που συμφώνησαν να δεχθούν πρόσφυγες».

ΠΗΓΗ: sputniknews.gr

5 σχόλια:

  1. καντο οπως στη ΚΥΠΡΟ...εισβαλεις και εκει πανω στη αποκαλυψη της ανικανοτητας των ΤΕΔ εκεχερεια και ζωνη ασφαλειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Πουτιν εβαλε σε καλυτερες θεσεις τα πιονια του...και πηρε λιγο χρονο μηνων ..να ενισχυσει ολες τις θεσεις για την επωμενη κινηση του.Στον δρομο ολα θα πανε αναπαντεχα.Πιθανον να χρειαστει να διαλλεξει πλεον οριστικα.Κατι θα ξεφυγει απ τον ελεγχο του τον φανερο.Πιθανον το ξερει.Εν τω μεταξυ οι Τουρκοι θα θεωρησουν οτι τωρα θα μπορουν να ασχοληθουν με Αιγαιο..Κυπρο..Λιβυη.Πιθανον το ξερει κι αυτο.Και το ροκανισμα του ΝΑΤΟ Θα γινει ..μεγαλυτερο...αφου θα μπλεξει κι αλλο μελος του εμεις..με το ηδη υπαρχον μελος το χαζο ..τους Τουρκους.Ειναι και τα ορυκτα..Μια χαρα..Ολη η νοτια πτερυγα μπαμ.Η Τουρκια δυο μετωπα.Το ..βορειο αδυνατο...Μια χαρα...Τακα τακα μαμ αν...αν...αν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου εστάλη σχόλιο του Wan Werf:

    Μου έκανε εντύπωση το γεγονός οτι Ο Λαβροφ διαβάζοντας το μνημόνιο συνεργασίας ανέφερε οτι θα ξεκινήσουν περιπολίες σε βάθος 10 χιλιομέτρων εντός της Συρίας για την εκδίωξη του YPG
    ΕΚΤΟΣ όμως της πόλης του KAMISLI 16:07 στο βίντεο.

    το βιντεο ειναι αυτο
    https://twitter.com/i/broadcasts/1MYGNPENpmLxw


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι ενοπλοι Κουρδοι περα σπ τα 30 χιλ.Οι αλλοι Κουρδοι εκει που ειναι αλλα στην θεση των ενοπλων οι ενοπλοι Του Ασαντ.Αυτη η γατα ο Ασαντ δινει αμνηστια στους ενοπλους.Αυτο θα πει εντασσονται στο Συριακο στρατο.Αρα ειναι μαζι με τους αλλους ενοπλους του Ασαντ..που τους...αντικαθιστουν !! Η ζωνη που θα περιπολουν Τουρκοι ...με Ρωσους ομως τωρα ..απο 30 χιλ. γινεται...10 !! Η ζωνη 400 χιλ.του Ερτογαν γινεται δεκα βαθος επι 100 χιλ. Και με Ρωσους περιπολα.Χρονος λιγος για καλυτερη οχυρωση οργανωση δυναμεων Ασαντ των νεων εδαφων υπαρχει.Αεροδρομια κι ελικοδρομια ανατολικα θα επισκευαστουν κι εξοπλιστουν απο Συρους και Ρωσους.Το Ιραν μαζευει στρατο στα συνορα. Το Ιρακ δεν δεχεται τους Αμερικανους που πηγαν για πολυ.Μονο για βαση αναχωρισης.Το Ιραν ελεγχει αρκετα το Ιρακ.
    Τελος .ο Τραμπ ετοιμος να ανακοινωσει αποχωριση Αμερικης απο Αφγανισταν. Δηλ...Εως Κινα..Ινδιες ...αδειο απο Αμερικανους ...Καποιος θα το ..γεμισει ?? Ποιος ?? Θα τρομαξει κι ο . Κολπος...Κατι δεν θα παει καλα καπου..Μπορει και σε ολα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aσ δουμε τις κινηςεις σε ...σλοου μόσιον..
    Ο σουλτάνος αφού καθάρισε μετα απο τις αλλοπρόσαλλες Τραμπάλες του ενος και τον έφερε κοντα σε αυτο που ηθελε πήγε στον λιγομίλητο Πούτιν και κλείστηκε μαζι του πανω απο 5 ώρες,με μονο θεμα το συριακό.Σχεδον ταυτόχρονα ειχαμε τους ΥΠΕΞ των δυο υπερδυνς,ενώ να γρυλιζουν εκτοξεύοντας διαφορες απειλές που στην πορεία η μια δήλωση τους αναιρούσε την άλλη...δλδη ανάλογα προς τα που καλοβλέπε η όμορφη νυφη(λέγε με σουλτάνο) η μια πλευρα κουνούσε την ουρά της και άλλη πλευρα γρυλίζε...Η τελευταία. Πραξη έκλεισε με τον Πομπεο να δηλώνει οτι ειναι πολυ νωρίς να αξιολογηθεί η ρωσσοτουρκικη συμφωνία,ήτοι σε παρακολουθούμε και σε περιμένουμε στην πρωτη γωνία μεγάλε...μην μας την κανεις γυριστή,γιατι εχουμε ραματα για την γούνα σου..
    Συμπεράσματα που μπορούν να βγουν ειναι παρα πολλα
    Η αλλοπρόσαλλη πολιτική της αμερικης του στυλ .ελα εσυ ,φύγε εσυ...σίγουρα θα της κοστίσει πολλα περιςςοτερα απο τις σημερινές πρωτες ζημιές της στο εγγυς μελλον.Ηδη σήκωσε κεφάλι και η ιρακινή κυβερνηση που ουτε λιγο ουτε πολυ χαρακτήρισε τις αμερικανικές δυναμεις που ειναι στο ιρακιν έδαφος να βρίσκονται χωρις την έγκριση της...
    Ο σουλτάνος μάλλον έφυγε με την ουρά στα σκέλια μια και ο κρυφός του και μεγάλος πόθος ητσν και ειναι το άρωμα πετρελαιου ,το οποιο του ειναι απολυλτως απαραιτητο εαν θελει να χτίσει την τουρκικη υπρδυμαμη σε γερά θεμέλια .Επιπλεον εαν ισχυει η δήλωση του Πούτιν στη ουσία ο Ασσαντ διασφαλίζει την ακεραιότητα των εδαφών του,χωρις να χυθεί σταλλα αίματος.
    Οι κουρδοι που σχεδίαζαν το μεγαλο κουρδισταν των τριών θαλασσών κλπ κλπ..πριν απο λιγα χρονια ,πλεον θα ειναι αυτοι που θα υποστούν τρομακτικές συνέπειες και ακομη η διατήρηση τους εν ζωή θα εξαρτάται απο άλλους ..Δυστυχως οι επιλογές τους στην σκακιέρα ηταν τραγικές

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.