16/10/19

Η νεοκαπιταλιστική Κίνα και τα νέα δεδομένα για τη Δύση


των Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη και Γιώργου Ατσαλάκη*
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δυο θα μεταβάλλει το παγκόσμιο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον. Η μεταμόρφωση της ασιατικής δύναμης που χρειάστηκε μόλις μια γενιά και η τεχνολογική υπεροχή.
Μέχρι το 1800 το μέσο ημερομίσθιο στην ανθρωπότητα ήταν 3 δολάρια. Σήμερα είναι πολλαπλάσιο και σε χώρες βασισμένες στο σύστημα της ελεύθερης αγοράς και στην καινοτομία όπως οι ΗΠΑ, είναι 183$.
Η Κίνα με ποσοστό φτώχειας πριν 40 χρόνια πάνω από 90%, δεν μπορούσε να μην υιοθετήσει το μοντέλο της ελεύθερης αγοράς. Η εξέλιξη της Κίνας σε οπαδό της ελεύθερης οικονομίας, είναι η μεγαλύτερη και η ταχύτερη μεταμόρφωση που υπήρξε ποτέ στην παγκόσμια ιστορία.
Η προσαρμογή της Κίνας στο καπιταλιστικό σύστημα μεταμόρφωσε τη χώρα μέσα σε μια γενιά. Όλοι οι κινέζοι εργάζονται όλη την μέρα, αποταμιεύουν, ανακυκλώνουν σχεδόν τα πάντα, καθώς κερδίζουν από την ανακύκλωση, σπουδάζουν, έχουν φιλοδοξίες και όραμα για να φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους, με βάση τα πρότυπα ζωής της Δύσης.
Το 1984 η Κίνα παρήγαγε το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σήμερα το 22%. Μέσα σε 22 έτη το 25% του πληθυσμού πού ζούσε στις πόλεις, έφθασε στο 55%, ενώ αντίστοιχα στη Μεγάλη Βρετανία χρειάστηκαν 120 έτη και στην Αμερική 80 έτη για την μετακίνηση του πληθυσμού. Το επίπεδο φτώχειας μειώθηκε από το 88% στο 1%.
Για τη συνέχεια Euro2Day

5 σχόλια:

  1. Η Κίνα δεν έχει καπιταλιστικό σύστημα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα κάνει κουμάντο και εφαρμόζει ότι του αρέσει. Για παράδειγμα, για να κάνεις επενδύσεις στην Κίνα, έπρεπε να κάνεις υποχρεωτικά και μεταφορά τεχνολογίας. Έτσι την πάτησαν οι Αμερικανοί με την AMD και οι κινέζοι απέκτησαν τσιπάκια νέας τεχνολογίας γρηγορότερα από όσο υπολόγιζαν. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα.
    Η ουσία της υπόθεσης, είναι η γάτα να πιάνει το ποντίκι. Άσχετα αν είναι άσπρο ή μαυρο.
    Η μεγαλύτερη βέβαια ουσία, είναι να είμαστε εμείς τα αφεντικά, οι κομμουνιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητε 'Ρ' μαλλον τα εχεις χαμενα μετα την διαλυση των κομμουνιστικων δικτατοριων και δεν μπορεις να συνελθεις. Η Κινα οχι μονο εχει καπιταλισμο αλλα τον εχει στην ΠΙΟ ΑΓΡΙΑ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ και μαντεψε καλε μου , εχει κερδισει τοσα που δεν θα κερδιζε σε 200 χρονια κομμουνιστικης χουντας (λεγε με ΜΑΟ)...αυτη ειναι η αληθεια, αλλα εσυ μαλλον εχεις παρει οριστικο διαζυγιο μαζι της. Ουδεποτε προκοψε τοπος με Μαρξισμο, Σοσιαλισμο κλπ κλπ, οποτε για καλο σου μην εκτιθεσαι πλεον γιατι θα σε παρουν και στο ψιλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μαλλον εσυ τα'χεις χαμενα αφου στην Κινα ολοι οι οικονομικοι κολοσσοι ειναι στην πραγματικοτητα κρατικοι.
      απλως η βλαμμενη δυτικη ελιτ ε-π-ε-τ-ρ-ε-ψ-ε τη ραγδαια οικονομικη ανοδο της Κινας με 2 τροπους.
      1)αυτο που και στο αρθρο αναφερεται( Ο ανταγωνισμός με την Κίνα είναι άνισος διότι εκεί παράγονται πολύ φθηνά αγαθά, αφού δεν επιβαρύνονται από το κόστος προστασίας του περιβάλλοντος, από το κόστος προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, το κόστος των δικαιωμάτων προστασίας της ιδιοκτησίας, από τις δαπάνες για ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό και κοινωνικό κράτος, και επιπλέον ΟΛΕΣ οι μεγαλες επιχειρήσεις λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις.)
      2)και σπουδαιοτερο που απο εδω εγω καταλαβαινω αν καποιος σκαμπαζει μακροοικονομικα κατι που δεν ισχυει για τους 2 καθηγητουληδες που γραψαν το αρθρο.
      λοιπον η προσφορα Π-Ρ-Ο-Υ-Π-Ο-Θ-Ε-Τ-Ε-Ι ζητηση.η τεχνητη(αρα ψευτικη και ανωμαλη)ζητηση δημιουργει και δημιουργειται απο το ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ τεραστιο,ιλλιγγιωδες,διαγαλαξιακο χρεος που εχει επωμιστει η Δυση(πριν μιλησετε η γραψετε κατι αερατο μπειτε να δειτε τι οροσειρες χρεους εχουν η Αμερικη,η Γερμανια,η Γαλλια,η Ιαπωνια κοκ).το καμπανακι χτυπαει και χτυπαει δυνατα, η ορχηστρα ομως παιανιζει θουριους την ωρα που η παγκοσμια οικονομια εχει ηδη στουκαρει στο παγοβουνο.ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ? μα τα αρνητικα επιτοκια των ομολογων.πλεον η Δυση δεν μπορει να κοβει χρημα για να συντηρει την αναπτυξη της Κινας της Ινδιας και των παραφυαδων τους
      καποια κοντινη στιγμη θα παιανισει το εναρκτηριο σαλπισμα και με αφορμη μια αλλη Λημαν θα αρχισει το παρτυ που βεβαια δεν θα θυμιζει σε τιποτα το 08 ουτε καν το 29.
      αυτο εξ'αλλου ασχετουληδες ειναι στην φυση της οικονομιας που δεν ακολουθει γραμμικη πορεια αλλα κανει κυκλους(κυκλοι Κοντρατιεφ) και οσο παρατεινουμε τεχνητα (QE) την φαση της αναπτυξης τοσο πιο εκκωφαντικη αυτη της πτωσης.

      Διαγραφή
  3. Αντί για καυγάδες χωρίς νόημα καλύτερα να μείνουμε στα γεγονότα. Στην Κίνα λοιπόν κυβερνά το ΚΚΚϊνας. Με τον τρόπο που αυτό νομίζει καλύτερο. Αλλα το ΚΚ έχει την εξουσια. Ο ιδιωτικός τομέας στην Οικονομία είναι ισχυρός αλλά ο κρατικός είναι ισχυρότερος και οι ιδιώτες επιχειρηματίες δεν έχουν την εξουσία, όπως στη Δύση. Εμείς στη Δύση έχουμε μάθει να θεωρούμε κομμουνισμό αυτό το πράγμα που έφτιαξε ο Στάλιν, καλό-κακό δεν εχει σημασία. Ο κομμουνισμός ΄΄ομως δεν είναι μόνο μια συνταγή. Ούτε ο καπιταλσιμός είναι μια συνταγή. Πχ η διαμάχη αν η Παγκοσμιοποίηση η το Έθνος-Κράτος είναι το καλύτερο έχει αμεση σχέση με το είδος του καπιταλσιμού. Στη Ρωσία έχουν καπιταλσιμό όπως και στι ς ΗΠΑ αλλά δεν έιναι το ίδιο. Το ποιός έχει την εξουσία είναι καθοριστικό. Αν όμως θέλουμε απλώς να κάνουμε προπαγάνδα, ειναι δικαίωμά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην μπερδευετε την Κομμουνιστικη Δικτατορια που εξακολουθει να υπαρχει (και καλα κανει αλλοιως δεν θα μπορουσε να γινει μετασχηματισμος της Κινεζικης κοινωνιας απο μεσαιωνικη-Μαρξιστικη σε συγχρονη ελευθερη οικονομια της αγορας) ειρηνικα διοτι οι κοινωνικοι κλυδωνισμοι θα βυθιζαν ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΑΟΣ, με την κατευθυνση που εχει παρει ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝ Η ΚΙΝΑ. Μπορειτε να λετε οτι θελετε αλλα επειδη εχω ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ απο επιχειρηση εκει μαλλον ξερω κατι παραπανω..
    Ο Μαρξισμος, μια οπισθοδρομικη και πληρως αποτυχημενη οικονομικη δικτατορικη οικονομικη θεωρια του 1850 (ναι κοντα δυο αιωνες πισω γραφτηκε..) διελυσε και εκπορνευσε ολα τα ατυχα κρατη που την δοκιμασαν σε ολα τα μηκη και τα πλατη της υδρογειου ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΠΑΜΠΟΥΙΝΟΥ θα πιστευαν οτι 200 χρονια αποτυχιας θα ξεχαστουν και θα επικρατηση ο μαρξιστικος σκοταδισμος σημερα την εποχη του διαστηματος, της γενετικης της ρομποτικης και των κομπιουτερς....
    Δεν προκειται να συνεχισω αυτον τον διαλογο γιατι υποβιβαζω τον εαυτο μου σε ενα επιπεδο ψευτοδιαλεκτικου κρεττινισμου και αυτο ΔΕΝ μου το επιτρεπω, οσοι εχουν αντι για μυαλο φτηνα μπαζα ας παραμενεινουν ετσι, δικο τους κακο, ευτυχως η κοινωνια τους καταλαβε και τους απομονωσε εδω και πολυ καιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.