7/10/19

Μεγάλες προσδοκίες στην Άμυνα

Άντης Λοΐζου
Κάθε χρόνο, λίγες ημέρες πριν από την πραγματοποίηση της παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, συζητείται ευρέως το θέμα της έλευσης ή όχι ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών (α/φών) για πτήσεις πάνω από τα παρελαύνοντα τμήματα της ΕΦ. Αμέσως μετά τη λήξη της παρέλασης συνεχίζονται οι συζητήσεις ανάλογα με την εξέλιξη, δηλαδή, με το αν ήλθαν ή δεν ήλθαν πολεμικά αεροσκάφη (α/φη). Το θέμα είναι κωμικό γιατί δεν εξετάζεται στην πραγματική του διάσταση αλλά στη σφαίρα των εντυπώσεων, των κομματικών συμφερόντων, των προσδοκιών και γενικά της αντίληψης του καθενός.
Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (ΤΠΑ) διαθέτει μεγαλύτερο αριθμό α/φών από την αντίστοιχη ελληνική και κατά μήκος των νοτίων τουρκικών παραλίων υπάρχουν αεροδρόμια, από τα οποία μπορούν να απογειωθούν τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και σε λίγα λεπτά να αναχαιτίσουν τα ελληνικά.
Σε όσες περιπτώσεις ήλθαν στην Κύπρο από την Ελλάδα πολεμικά α/φη συνοδεύονταν καθ’όλη τη διαδρομή από αριθμό άλλων ελληνικών α/φών. Κρίνεται σκόπιμο να τονισθεί ότι εάν η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» αξιοποιείτο όπως έπρεπε, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική σήμερα. Το χειρότερο όμως όλων είναι η μη δημιουργία αεροπορικής πτέρυγας με πολεμικά α/φη στην πολεμική αεροπορία (ΠΑ) της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και δυστυχώς ο απλός λαός ζει με την προσδοκία ότι, σε περίπτωση πολέμου, η Ελλάδα ή κάποια «φίλη» χώρα θα παρέμβει προς σωτηρία της ΚΔ. Αυτήν την πλάνη την ζήσαμε και κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή. Μακάρι η Ελλάδα να καλύψει τις δικές της ανάγκες και να μην απαιτεί η Κύπρος παράλογα πράγματα. Σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα και η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, που υπό το πρόσχημα του απορρήτου αποφεύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις, ουδέν έπραξαν για τη δημιουργία ΠΑ ή ΠΝ και αδράνησαν πλήρως προς θεραπεία της νομοθετικής εσκεμμένης πρόνοιας για ηθελημένη μετάγγιση κονδυλίων από το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης (ΤΑΘ) σε άλλα ταμεία άσχετα με την άμυνα της ΚΔ. Με τα χρήματα που αφαιρέθηκαν από το ΤΑΘ θα μπορούσε κάλλιστα η ΚΔ να δημιουργήσει πτέρυγα πολεμικών α/φών και πολεμικά πλοία για το ΠΝ.

Σαν απόστρατος αξιωματικός που γνωρίζει την τουρκική επιθετικότητα και την αναλογία δυνάμεων Ελλάδας - Κύπρου - Τουρκίας καθώς και την έλλειψη της αναγκαίας πολιτικής βούλησης από τις κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου, είμαι πεπεισμένος ότι είναι πολύ δύσκολο, αν όχι απίθανο, υπό τις παρούσες περιστάσεις, να έλθουν ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη στην Κύπρο.

Η δικαιολογία ότι η Κύπρος είναι μακριά δεν ευσταθεί, διότι σήμερα με την τεχνολογία και τα μέσα που υπάρχουν το θέμα της απόστασης ξεπερνιέται, φτάνει να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες, που φυσικά προϋποθέτουν οικονομικό κόστος. Όταν οι πολιτικοί υποστηρίζουν την προαναφερθείσα θέση, δηλαδή ότι η Κύπρος είναι μακριά, αυτό είναι προϊόν των εισηγήσεων των στρατηγών οι οποίοι ηγούνται των κλάδων των ΕΔ, που είναι οι καθ’ύλην αρμόδιοι για την άμυνα της χώρας και αυτοί ευθύνονται που οι ΕΔ δεν είναι σε τέτοιο επιχειρησιακό επίπεδο, ώστε να είναι αποτελεσματικές. Η ευθύνη λοιπόν ανήκει στους στρατηγούς, οι οποίοι πρέπει να πάψουν να κρύβονται πίσω από τους πολιτικούς και να κατανοήσουν ότι αυτοί είναι οι επαγγελματίες ειδικοί για την άμυνα της χώρας και όχι ο κάθε άσχετος επί τούτου πολιτικός.

Οι προτεινόμενες λύσεις στο θέμα της αεροπορικής προστασίας της Κύπρου είναι οι ακόλουθες:

  • Ενίσχυση της ΠΑ της ΕΦ με σύγχρονα α/φη (σταδιακά).
  • Στάθμευση α/φών της ΚΔ σε Ελλάδα και Ισραήλ, στο πλαίσιο των αμυντικών συμφωνιών που έχουν συνομολογηθεί.
  • Ενίσχυση της αεράμυνας του ΣΞ και του ΠΝ.
  • Ενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.
  • Ύπαρξη πολιτικής βούλησης για δημιουργία αποτρεπτικών ΕΔ και στους τρείς κλάδους.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα είμαστε ουραγοί των γεγονότων και θα υποκύπτουμε συνεχώς στις τουρκικές απαιτήσεις με σίγουρο τέλος την πλήρη υποταγή στην Τουρκία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

5 σχόλια:

  1. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και δεν θέλουμε να τα βλέπουμε αλλά και η ΚΔ που ευημερεί οικονομικά θα πρέπει να σκεφθεί να βάλει βαθύτερα το χέρι στη τσέπη να αγοράσει πολλαπλασιαστές ισχύος που να τις σέβεται,αν όχι και να τις φοβάται ο εχθρός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι γνωστό σε όλους κ. Λοϊζο πως η Ελλάδα διαθέτει ανώτερους πιλότους από την Τουρκία. Αφού τα προηγούμενα χρόνια η Τουρκία δεν μπόρεσε να αναχαιτήσει τα ελληνικά F-16 που έφθαναν στην κυπριακή παρέλαση, γιατί τώρα προσπαθείς να δικαιολογήσεις την απουσία τους με μια κάπως ηττοπαθή στάση...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρεαλιστική εκτίμηση της καταστάσεως.Σωστές προτάσεις.Να εμπλοτισθούν με σοβαρά Α/Α συστήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στέλιος Καγκιούζης.Ρεαλιστική εκτίμηση της καταστάσεως.Σωστές προτάσεις.Να εμπλουτισθούν με σοβαρά Α/Α συστήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ισως θα'πρεπε να σκεφτούμε την περίπτωση των εξοπλισμένων αεροπλοίων γιά την Κύπρο...
    Εξοπλισμένων με ραντάρ μακράς εμβέλειας,υπέρυθρους ανιχνευτές και πυραύλους AMRAAM...
    Eπίσης,αριθμός αεροσκαφών αγορασμένα με κυπριακά κονδύλια σε βάσεις του Ισραήλ θα ήταν μιά καλή λύση.
    Οσον αφορά την βάση Α.Παπανδρέου κε Αντ/χα,αυτή είναι εντός βεληνεκούς του τουρκικού πυροβολικού.Αρα άχρηστη.
    Επίσης,μιά απλούστερη λύση θα ήταν η αγορά 200 RM-70 με ικανό αριθμό θερμοβαρικών βλημάτων αποθηκευμένων σε υπόγεια οχυρωμένα με σκυρόδεμα "Shelters" από την κάλυψη των οποίων θα πρόβαλλαν οι εκτοξευτές όταν θα ήσαν έτοιμοι γιά βολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.