23/10/19

Τα Κυριότερα σημεία των συνομιλιών Πούτιν - Ερντογάν - Υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας για την Συρία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στη ρωσική πόλη Σότσι για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, με την κατάσταση στη Συρία και την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εκεί να αναμένεται να είναι το κύριο θέμα της συζήτησής τους.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας για τη Συρία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ξένες δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί παράνομα στην Αραβική Δημοκρατία πρέπει να αποχωρήσουν για να επιστρέψει η χώρα στη σταθερότητα. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία συμμερίζεται αυτό το όραμα, καθώς επίσης την ιδέα ότι η ακεραιότητα της Αραβικής Δημοκρατίας πρέπει να διατηρηθεί.

Ξεχωριστά, υποστήριξε ότι η συριακή κυβέρνηση και οι κουρδικές δυνάμεις πρέπει να διεξάγουν ευρείες συνομιλίες προκειμένου να λάβουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των θρησκευτικών ομολογιών που υπάρχουν στη χώρα. Ο Πούτιν σημείωσε ότι η Ρωσία συμμερίζεται τις ανησυχίες της Τουρκίας για τα αυτονομιστικά αισθήματα στη Συρία, τα οποία, όπως ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, έχουν παρακινηθεί από άλλες χώρες .
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λάβροφ τόνισε εν προκειμένω ότι η εφαρμογή του κοινού μνημονίου, το οποίο υπεγράφη από τους δύο προέδρους ως αποτέλεσμα των συνομιλιών, θα αποτρέψει "τυχόν αποσχιστικά παιχνίδια" που διεξάγονται σε συριακό έδαφος.

Στο κοινό μνημόνιο των δύο προέδρων, αμφότερες οι χώρες δεσμεύθηκαν να εργαστούν για την εξεύρεση μόνιμης πολιτικής λύσης για τη Συρία στο πλαίσιο του Μηχανισμού Αστάνα και υποσχέθηκαν να βοηθήσουν τη Συνταγματική Επιτροπή σε αυτή την προσπάθεια.


Κοινές περιπολίες στη Συρία

Οι δυο πρόεδροι επέτυχαν την εξής συμφωνία,
η Τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία θα περιοριστεί σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Η Μόσχα θα στείλει στρατιωτική αστυνομία, ενώ η Δαμασκός θα στείλει συνοριοφύλακες για να εξασφαλίσει την απομάκρυνση των δυνάμεων YPG και των όπλων τους μέχρι "βάθος 30 χιλιομέτρων μακριά από τα σύνορα". Η επιχείρηση πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 150 ωρών.

Μετά την απομάκρυνση των δυνάμεων του YPG, Τουρκία και Ρωσία θα διοργανώσουν κοινές περιπολίες στα ανατολικά και δυτικά της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας, καλύπτοντας ευρεία ζώνη 10 χιλιομέτρων, με εξαίρεση την πόλη Καμισλί.


Η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης τελειώνει

Μετά το τέλος των συνομιλιών μεταξύ των δύο προέδρων, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov δήλωσε ότι το υπογεγραμμένο μνημόνιο θα διασφαλίσει το τέλος της αιματοχυσίας στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς μια ειρηνευτική διευθέτηση στη Συρία.

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σογκίου δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Σότσι ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη βόρεια Συρία σύμφωνα με τις συμφωνίες τους με την Τουρκία,
πρέπει να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις τους στη Συρία εντός 1 ώρας και 31 λεπτών. Ο Σογκίου πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν και ο Πούτιν δεν συζήτησαν για πόσο καιρό θα παραμείνουν οι Τουρκικές δυνάμεις στη ζώνη που περιλαμβάνει την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης στη Συρία.

Επιστροφή των προσφύγων πολέμου

Ο Ερντογάν και ο Πούτιν αναφέρθηκαν επίσης στην ανθρωπιστική πτυχή της κατάστασης στη Συρία, με τον Ρώσο πρόεδρο να λέει ότι οι πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι η επιστροφή των προσφύγων της Συρίας πρέπει να διευκολυνθεί, καθώς αυτό θα απάλλασσε το βάρος από τις χώρες που τους υποδέχθηκαν εξαρχής. Το μνημόνιο των δύο χωρών τόνισε ότι η επιστροφή των προσφύγων πρέπει να διεξαχθεί με ασφαλή και εθελοντικό τρόπο.


Τουρκική Στρατιωτική Επιχείρηση στη Συρία

Η Άγκυρα ξεκίνησε την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης στις 9 Οκτωβρίου με στόχο Κουρδικές δυνάμεις που κατέχουν τη βόρεια Συρία στα ανατολικά του Ευφράτη. Το κουρδικό SDF και YPG, που ελέγχουν αυτές τις περιοχές, θεωρούνται από την Τουρκία παραρτήματα του PKK, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα.



Μετάφραση από αγγλικά: Wan Wert

sputniknews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.