23/10/19

Ο Τραμπ αγάπησε ξανά τους Τούρκους, ο Τσαβούσογλου ορέγεται μοιρασιά στη Μεσόγειο - Νέες προκλήσεις στο Αιγαίο



Αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την περιοχή της Μεσογείου προκαλεί το «ντιλ» μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη βόρεια Συρία, το οποίο πρακτικά σφραγίζει το τέλος των τουρκικών επιχειρήσεων στην περιοχή. Καθώς η Άγκυρα απέκτησε τη βάθους 10 χιλιομέτρων «ασφαλή ζώνη» που επιθυμούσε στα σύνορά της με τη Συρία, η διπλωματική πίεση που ασκούσε η Δύση στον Ερντογάν φαίνεται να εκτονώνεται, με αποτέλεσμα να «ανοίγει» η όρεξη των Τούρκων για τις συνολικότερες διεκδικήσεις τους στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.


Ο Τραμπ (ξανα)αγάπησε τον Ερντογάν

Η πρώτη μεγάλη συνέπεια των εξελίξεων στην Συρία ήταν πλήρης άρση των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ κατά της Τουρκίας, κάτι που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ σήμερα. «Ζήτησα από το υπουργείο Οικονομικών να άρει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις 14 Οκτωβρίου ως απάντηση στην τουρκική επίθεση», τόνισε Τραμπ από το Λευκό Οίκο. Λίγο αργότερα, το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε και επίσημα με δημοσίευση στον ιστότοπό του την άρση των κυρώσεων ενάντια στα τουρκικά υπουργεία Άμυνας και Ενέργειας και τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει εις βάρος του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλου, του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα πραγματοποιηθεί τελικά η επίσκεψη του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, στις 13 Νοεμβρίου, ωστόσο υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, και με δεδομένη την αλλαγή στάσης του Τραμπ, όλα τα ενδεχόμενα συνηγορούν στην κατεύθυνση της πραγματοποίησης της επίσκεψης.

Την αισιοδοξία του για την πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος εκτίμησε πως θα ξεπεραστούν οι διαφωνίες με τις ΗΠΑ για την παραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Άνοιξε η όρεξη της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο
Η λήξη των επιχειρήσεων στη Συρία είχε ακόμη μία συνέπεια: Καθώς αποκλιμακώνεται η διεθνής πίεση προς την Τουρκία, αποδεσμεύεται και διπλωματικό κεφάλαιο ώστε η Άγκυρα να το χρησιμοποιήσει για τους συνολικότερους σχεδιασμούς της στην Μεσόγειο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η δήλωση «βόμβα» του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε επιθετικό τόνο δηλώνει έτοιμος να συζητήσει περιφερειακή συμφωνία η οποία θα καθορίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο.


Ειδικότερα, μιλώντας στο πρακτορείο «Anadolu», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αναφερόμενος στις πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Tις δραστηριότητές μας στην υφαλοκρηπίδα μας δεν τη διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Στο θέμα της διαπραγμάτευσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων στην ανατολική Μεσόγειο ,μπορούμε να συζητήσουμε με όλους και την Ελληνοκυπριακή πλευρά και είμαστε πάντοτε έτοιμοι για μια περιφερειακή συμφωνία».

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η Άγκυρα έχει ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή της Κύπρου καθώς έχει στείλει τα γεωτρύπανα της. «Αλλάξαμε τις ισορροπίες» ανέφερε.

Κλίμα έντασης στο Αιγαίο
Αλλά και στο Αιγαίο, η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες συντηρεί ένα κλίμα έντασης που σήμερα έφτασε στο αποκορύφωμά του: Συνολικά 21 αεροσκάφη (10 σχηματισμοί αποτελούμενοι από F-16 και F-4 και ένα CN-235) προχώρησαν σε 70 παραβιάσεις, 17 παραβάσεις και πέντε εικονικές αερομαχίες.

Σημειώνεται ότι πέντε από τα παραπάνω αεροσκάφη ήταν οπλισμένα και ότι τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική. Έξι εκ των παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά πάνω από ελληνικά νησιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ, στις 15:11 δύο τουρκικά F-16 προχώρησαν σε υπερπτήση πάνω από τη νήσο Ρω, σε ύψος 28.000 ποδών.
Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 15:33, τα μαχητικά προχώρησαν σε ακόμη μία υπερπτήση πάνω από τη νήσο Ρω, σε ύψος 22.000 ποδών.
Στις 16:09, ακολούθησε ακόμη μια υπερπτήση, πάνω από το Φαρμακονήσι, σε ύψος 24.000 ποδών. Σε όλες τις περιπτώσεις, ελληνικά μαχητικά απογειώνονται και αναχαιτίζουν τα αεροσκάφη της Τουρκίας.
Στις 17:16, τα μαχητικά προχώρησαν σε υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες, σε ύψος 25.400 ποδών.
Στις 17:25, οι Τούρκοι προχώρησαν σε ακόμη μια υπερπτήση πάνω από τη νήσο Παναγιά σε ύψος 25.000 ποδών.
Τέλος, στις 17:36, σημειώθηκε ακόμη μια υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες σε ύψος 25.000 ποδών.

Τις τελευταίες ημέρες η τουρκική προκλητικότητα μοιάζει να κορυφώνεται: Χτες, Τρίτη σημειώθηκαν 51 παραβιάσεις και πέντε εικονικές αερομαχίες, ενώ τη Δευτέρα σημειώθηκαν 45 παραβιάσεις και δύο εικονικές αερομαχίες. Μάλιστα, τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε προχωρήσει σε υπερπτήση, πάλι, πάνω από τη νήσο Ρω.


ΠΗΓΗ: newpost.gr

4 σχόλια:

  1. Δέν εἶναι ὁ Τράμπ παρά ἕνα ἀνδρείκοιλο, ὄχι ὅμως τῶν Ρώσων...
    ἀλλά τοῦ "πολιτισμοῦ Ἀλτάϊ" τῶν Χαζαροεβραίων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...καί ὅπως εἶναι ἄνθρωπος ὁ Τράμπ, πού ἁπλοποιεῖ τά πάντα,
    γιά νά τά καταλάβῃ,
    τί Χαζαροεβραῖοι, τί Χαζαρότουρκοι, τί νεο-ὀθωμανοί Τοῦρκοι, τί Ἐρντογκάν, τό ἴδιο τοῦ κάνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρε παιδια καταντησε ολο ανεκδοτο..
    Βουλευτης της ΝΔ στον Σκαι για την Τουρκια.
    Το τι λεει ..δεν γραφεται..
    Νικες..χτιζουν πυργους εως τα ακρα του συμπαντος..γεφυρες φιλιας...γειτονιας ...κουβαλανε λασπη και τουβλα και χτιζουν..μεγαρα .. διεθνη δικαια υπεροπλα..φταιει το ..Δυτικο συστημα ολο που αλλαζει..τα αστρα...οι καταρακτες..μας εξηγει (!!!) γιατι..διοτι δεν ..καταλαβαινουμε οπως αυτος (!!)..μας εξηγει γιατι ο Ερτογαν τα κανει ολα...μπαινει στο μυαλο του (!!) ..βγαινει..ξαναμπαινει..κλπ...κανει σεμιναριο για ντοκτορα..σε ινδιανους..δεν φταιει κανεις υπουργος..πρωθυπουργος..καμμια αγνοια..ολα τα κανουν τελεια..θα πανε να καθαρισουν ολα με το δικιο φυλακα..οι ΕΕ..τα συνορα δεν ειναι Ελληνικα αλλα ...Ευρωπαικα..(!) ..αρα θα κανει ντα ντα η Ευρωπη..αυτη κι οχι εμεις εχει χρεος...(!)..κι αν δεν το κανει πρεπει να της πουμε για το δικαιο..μαθημα δηλ...να μαθει...!!! Κλπ κλπ...Οτιδηποτε λεει ο παραφρων εκτος οτι ειναι τρελος !!
    Σ αυτους δωσαμε την ηγεσια ???
    Δεν ειμαστε καλα..
    Σ αυτους ελπιζουμε ????
    Αναυδος τον ακουγε διπλα ενας στρατηγος που ειπε αληθειες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.