21/10/19

Οκτωβριανά, η εξέγερση του κυπριακού λαού κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας!




Στις 21 Οκτωβρίου 1931 κορυφώθηκε η εξέγερση του Κυπριακού Λαού με στόχο την Ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

Η εξέγερση κατά του αποικιακού καθεστώτος είναι γνωστή ως "Οκτωβριανά".
Ήδη από το 1925 η Κύπρος κατέστη επίσημα αποικία του Βρετανικού στέμματος, αλλά ο Κυπριακός Λαός ζητούσε επίμονα την Ένωση με την Ελλάδα και η Βρετανία αντιδρούσε σθεναρά.

Το αποικιακό καθεστώς επέβαλε βαριά φορολογία και οι Κύπριοι ζούσαν σε καθεστώς οικονομικής ανέχειας. Το 1931 ο κυβερνήτης Ρόναλντ Στορς προσπάθησε να επιβάλει νέους φόρους και αυτό προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις έξω από το Κυβερνείο. Ο Μητροπολίτης Κιτίου Νικόδημος Μυλωνάς παραιτήθηκε και στις 18 Οκτωβρίου με εγκύκλιο του που αναγνώστηκε σε όλους τους ναούς ζήτησε από τον Κυπριακό λαό εντατικοποίηση του Αγώνα για την Ένωση με την Ελλάδα.
Στις 21 Οκτωβρίου μεγάλη διαδήλωση των Κυπρίων έφθασε στο Κυβερνείο, νυν Κυβερνητικό Μέγαρο. 

Οι διαδηλωτές λιθοβόλησαν και πυρπόλησαν το Κυβερνείο. Οι αποικιοκράτες απάντησαν με πυρά καταφέρνοντας να διαλύσουν την πορεία. Από τα πυρά σκοτώθηκε ο 15χρονος Ονούφριος Κληρίδης. Αμέσως λήφθηκαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας με απαγόρευση κυκλοφορίας , λογοκρισία στα έντυπα ενώ στις 23 Οκτωβρίου κατέφθασαν 4 πλοία με Βρετανούς στρατιώτες. Απαγορεύθηκαν οι Ελληνικές Σημαίες, ελέχθηκε αυστηρά η διδακσκόμενη ύλη στα σχολεία και ο λαός περιέπεσε σε μαρασμό δουλείας. Η περίοδος αυτή είναι γνωστή ως Παλμεροκρατία.

Ελένη Θεοχάρους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.