13/10/19

«Σπέρνουν» θάνατο τα Τουρκικά μη επανδρωμένα στη Συρία- Έντονος προβληματισμός στο Ελληνικό επιτελείο (βίντεο)

Η Άγκυρα δοκιμάζει στο πεδίο της μάχης τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της

Όσοι υποτιμούσαν έως τώρα τα Τουρκικά UAV, θεωρούσαν ότι οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες θα αφορούσαν κυρίως τον τομέα συλλογής πληροφοριών και ελάχιστα θα μπορούσαν να προσφέρουν στη προσβολή στόχων φαίνεται ότι διαψεύδονται.
Και μπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι τα βίντεο που παρουσιάζουν τις τελευταίες ώρες, τόσο τα πλήρως ελεγχόμενα-ειδικά σε συνθήκες πολέμου-τουρκικά μέσα, αλλά και το ίδιο το τουρκικό υπουργείο άμυνας αποτελούν αντικείμενο προπαγάνδας, ωστόσο οι πληροφορίες που έρχονται από τα Κουρδικά εδάφη στη Συρία αναφέρουν ότι η Άγκυρα τα έχει ρίξει για τα καλά στη μάχη, δοκιμάζοντας κάθε δυνατότητα σε πραγματικό πεδίο.
Τουλάχιστον 100 μη επανδρωμένα UAVBAYRAKTAR και ΑΝΚΑ διαθέτει αυτή τη στιγμή Τουρκική πολεμική μηχανή.
Ορισμένα από αυτά έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους και στο Αιγαίο.
Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έχουν πετάξει παραβιάζοντας εθνικό εναέριο χώρο ακόμα και πάνω από πλοία του  στόλου μας ενώ Ελληνικά μαχητικά τα έχουν προσεγγίσει και τα έχουν φωτογραφίσει.
Τα Τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροχήματα χωρίζονται σε άοπλα(ΙΗΑ) και οπλισμένα(SIHA).
Τα οπλισμένα εκτός από ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης τα οποία έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν «ζωντανή» εικόνα και ήχο στα κέντρα επιχειρήσεων διαθέτουν και κατευθυνόμενες βόμβες οι οποίες μπορούν να χτυπήσουν σταθερούς στόχους ακόμα και από μεγάλα ύψη. Βόμβες που επίσης κατασκευάζει η Τουρκική πολεμική βιομηχανία.
Τα UAV είναι φθηνά στην κατασκευή και έχουν τη δυνατότητα επειδή μπορούν να πετάνε ψηλά να μένουν εκτός της εμβέλειας αντιαεροπορικών μικρού βεληνεκούς.
Αξιωματικοί και των τριών όπλων στο Ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν τα τελευταία χρόνια βάλει τα Τουρκικά UAV στο μικροσκόπιο.
Η αντιμετώπιση στο αέρα μεμονωμένων μη επανδρωμένων, είτε άοπλων είτε οπλισμένων αποτελεί σχετικά εύκολη υπόθεση ακόμα και από ένα ελικοφόρο εκπαιδευτικό αεροσκάφος με ένα απλό πυροβόλο.
Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» όμως είναι πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ένας μεγάλος σχηματισμός UAV είτε ακόμα χειρότερα αρκετοί σχηματισμοί οι οποίοι μπορούν να υποστηρίζονται από βαριά οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη.
Τότε ο κορεσμός της αεράμυνας δεδομένος και ο δρόμος για την αεροπορική επιδρομή ανοιχτός....
Επιπλέον το ενδεχόμενο τα Τουρκικά μη επανδρωμένα να επωμιστούν  ένα μέρος των παραβιάσεων που καθημερινά θέλει η Άγκυρα να πραγματοποιεί στο Αιγαίο είναι κάτι που προβληματίζει και εξετάζονται τρόποι αντίδρασης.
Η χρησιμοποίηση Ελληνικών μαχητικών για αναχαίτιση Τουρκικών UAV σημαίνει τεράστιο κόστος  φθορά υλικών και καταπόνηση χειριστών.
Όμως το κάθε άγνωστο ίχνος είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζεται πάντα με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με αποστολή αεροσκαφών επιφυλακής.
Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αν και είχαν αναπτύξει αρκετά χρόνια πριν από τους γείτονες το δικό μας μη επανδρωμένο αερόχημα με το όνομα ‘’ΠΗΓΑΣΟΣ’’ έμειναν πίσω εξαιτίας και της κρίσης κι όχι μόνο...
Το ‘’ΠΗΓΑΣΟΣ’’ εκσυγχρονίζεται με αργούς ρυθμούς και ήδη απέχει μακράν σε δυνατότητες από τα Τουρκικά μη επανδρωμένα. Διαθέτει μόνο δυνατότητα μετάδοσης εικόνας αλλά όχι οπλισμό.
Η Ελλάδα έχει ήδη απευθυνθεί στις ΗΠΑ κυρίως για αγορά των σύγχρονων UAV  MQ9 τα οποία ήδη επιχειρούν στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο κρατών από το αεροδρόμιο της Λάρισας με τους Αμερικανούς να εμφανίζονται θετικοί.
Επιπλέον το υπουργείο φαίνεται να ολοκληρώνει την διαδικασία με το Τελ-Αβίβ για να νοικιάσει τα Ισραηλινά HERON.
Σε κάθε περίπτωση οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις έχουν να διανύσουν μια μεγάλη απόσταση για να καλύψουν τη διαφορά την ώρα που ο Ερντογάν κατασκευάζει συνεχώς UAV.
Κάποια ήδη βομβαρδίζουν στη Συρία, άλλα πετούν πάνω από το BARBAROS και τον ΠΟΡΘΗΤΗ και το Yavuz στην  Κύπρο ενώ όλο και πιο συχνά εμφανίζονται πλέον και στο Αιγαίο.

17 σχόλια:

  1. Εδώ και καιρό μιλάω για τα φορητά αντιαεροπορικά και άλλα φορητά συστήματα που ρίχνουν τέτοια πράγματα για πλάκα, και ελπίζω να έχουν αγοραστεί μερικές χιλιάδες από αυτά για Ελλάδα και Κύπρο. Διαφορετικά μιλάμε για προδοσία των στρατηγών όπως το 1974, που δήλωναν ψύχραιμοι και ρεαλιστές παρακολουθόντας της σφαγές των αμάχων και του στρατού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα φορητά Α/Α τύπου STINGER, αδυνατούν να τα αναχαιτήσουν καθότι το βεληνεκές τους περιορίζετε στα 8χλμ.

      Διαγραφή
    2. Και με G3 μπορούσαν να τα ρίξουν από τις φρεγάτες, όχι να τα κοιτάνε και να τα ταίζουν σαν να ήταν περιστέρια. Υπάρχουν διάφορα φορητά και κινητά manpads με διαφορετικές τεχνολογίες που εντοπίζουν και ρίχνουν μεα. Υάρχουν σε μαζική παραγωγή από Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία. Βέβαια, μέσα στα εθνοπροδοτικά σχέδια κατευνασμού και συνεκμετάλλευσης δεν υπάρχει πρόβλεψη να αμυνθούμε. Τι να κάνουμε με τους φθηνούς και γρήγορους εξοπλισμούς όταν έχουμε υπερόπλο έναν υπεξ που την παραμονή της Τουρκικής εισβολής μιλούσε για το νέο κόσμο των λουλουδιών. Τέτοια ασχετοσύνη, κανένας δεν του είπε ότι η Τουρκία μπαίνει στην Συρία; Κρατικός μηχανισμός σκέτη κατευναστική συνεκμεταλλευτική κωμωδία.

      Διαγραφή
  2. Αν δεν ρίξουν ούτε αυτά οι στρατηγοί μας, πάμε για Γουδιά μόνο για στρατηγούς. Αθώοι και παρθένες οι πολιτικοί μας μπροστά σε προδότες ή ανίκανους στρατηγούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Το ‘’ΠΗΓΑΣΟΣ’’ εκσυγχρονίζεται με αργούς ρυθμούς και ήδη απέχει μακράν σε δυνατότητες από τα Τουρκικά μη επανδρωμένα. Διαθέτει μόνο δυνατότητα μετάδοσης εικόνας αλλά όχι οπλισμό."

    Βλεπετε εμεις ειμαστε φιλειρηνικη χωρα. Γιατι να βαλουμε οπλισμο στον ΠΗΓΑΣΟ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλιμπράρισμα και ρεγουλάρισμα των οπλικών συστημάτων και τακτικών από μέρους της Τουρκίας γίνεται στην Συρία. Τώρα όσον αφορά τις όποιες απώλειες του Τουρκικού στρατού μάλλον μισθοφόροι είναι , οι οποίοι είναι αναλώσιμοι. Για να έχει αντίκτυπο στην τουρκική κοινωνία θα πρέπει να είναι Τούρκοι πολίτες. Γι'αυτό οι Κούρδοι του YPG, θα πρέπει να μεταφέρουν τον πόλεμο μέσα στην Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οσο δεν τον μεταφερουν μεσα στην Τουρκια ..δεν θα πανε καθολου καλα..Πρεπει να γινει κολαση μεσα.Να τρομοκρατηθει ο κοσμος κι ο στρατος να μην ξερει που να παει..Αν δεν χτυπηθουν βασικες υποδομες της...φραγματα..ηλεκτρικα εργοστασια..γεφυρες..τρενα..κλπ.δεν θαχει διεξοδο...Στο επιπεδο εδαφος πρεπει να γινουν τουνελ...να μπουν ναρκες οπου πρεπει..σε δρομους..σε πιθανα σημεια διελευσης..κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Τουρκία έγινε υπερδύναμη πλέον στην περιοχή εφάμιλλη αν οχι ανώτερη του Ισραήλ ! Αυτο που λέω δεν ειναι αστείο...Εχει αυτάρκη οικονομία,δικά της όπλα , τρομερή διπλωματία (τη Ρωσία και τις ΗΠΑ τις κρατάει ομήρους ) , και εχει αφήγημα ,εχει θέσεις..Ο δε τουρκικός στρατος έκανε το επόμενο βήμα και απο σταρτος κατοχης εχει γινει στρατος γρήγορης εμπλοκής ! Αυτά τα κατάφερε μειώνοντας τη θητεία, φτιάχνοντας η ίδια όπλα δικά της ,αυξάνοντας τα επιτόκια και άρα το συνάλλαγμα παράλληλα ελεύθερων τας την οικονομία της σε είσοδο και έξοδο κεφαλαίων, , ουδέτερο ποιώντας την εξωτερικη της πολιτική .Τα άκρως αντίθετα απο αυτά που μεσα λένε σχεδόν ολοι οι Έλληνες αναλυτές να κάνουμε.Ο δε τουρκικός λαός τα επικρότησε αυτά βγαίνοντας στους δρόμους και ψηφίζοντας ορθά ! Αντί να παίρνουμε παραδείγματα κινουμεθα προς τον αφανισμό μας χορεύοντας ! Οταν δουμε την πραγματικότητα κατάματα Μακαρι να μην ειμαστε στη θέση των Κούρδων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπομονή φίλοι μου Υπομονή!
    Θα πάει κι ο πόλεμος μέσα στην Τουρκία, χωρίς άλλο,αλλά με σχέδιο και με σκοπό και με ηχηρά αποτελέσματα,στην ώρα του,όχι άτσαλα.Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι τοπικές-περιφερειακές και οι παγκόσμιες εξελίξεις.
    Είναι κι άλλοι παράγοντες και συντελεστές του πολυπόθητου αποτελέσματος.
    Οι Έλληνες λένε, το ρέμα κυλά και δεν γυρίζει πίσω,και,μπήκε το νερό στ΄αυλάκι, τα μάθανε και οι άλλοι και τα σιγοψιθυρίζουν.Καιρός ήταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό μόνο; Οι επιχειρήσεις της Τουρκίας έχουν ξεκινήσει εδώ και 5 μέρες και φυσικά κανείς δεν έχει επέμβει... Είμαστε έτοιμοι για μια εβδομάδα έντονων πολεμικών επιχειρήσεων; Που θα γίνει η στρατολόγηση στα στρατόπεδα με τους λαθρομετανάστες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα γινει...
      Τα εδωσαν ολα. 99 χρονια σε Γερμανους...και 550 χρονια στην Τουρκια.Αρκει να τους εχουν επανω με προμηθεια..
      Οπως ειναι φανερο ..650 χρονια θα ζησουν οι Αλαφουζοι και το Σκαι...Τοσο καιρο κανει το αιμμα των πολιτων να φτασει απ τα ποδια και το ..εργαλειο στο κεφαλι...

      Διαγραφή
  9. We all know we are next and instead of attacking Turkey NOW, we are worried...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εαν υπηρχε πολιτικη βουληση προ 30 ετιας θα ειμασταν σσαλλο επιπεδο και με τον ΠΗΓΑΣΟ και με αλλα συστηματα που προσπαθησε να αναπτυξει ο Στρατος.
    Στη σημερινη κατασταση θα μπορουσαν εαν υπηρχε βουληση να δοκιμαστουν στη καταριψη τα ελικοφορα εκπαιδευτικα που υπαρχουν και προσφατως τα Ε/Π ΚΑΙΟΒΑ που φερουν και ΣΤΙΓΚΕΡ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πετανε τα Καιοβα ?? Η ειναι στον λαμαρινα ?? Παντως σε ολοκληρη την Θεσσαλια δεν φανηκαν ακομη ουτε για δοκιμη...*(η βαση ειναι εδω γυρω.Κοντα.Λειπουν μπουλωνια ?? Τα Απατσι τα βλεπουμε ..σπανια ..αλλα φαινονται που και που εστω.Αν κανουν κοντα κι ενα χοτ σποτ οπως στην Αγχιαλο..θαναι τελεια τα καλοκαιρια.Δωρεαν ανεμιστηρες στο σποτ ..χωρις χοτ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αξια τους ειναι δεδομενη και δοκιμασμενη με αναλογες αλλα μικροτερες δυνατοτητες απο τα ΑΠΑΤΣΙ. Ριχνουν τα ιδια οπλα εχουν συγχρονα ηλεκτρονικα(πχ σε επιτηρηση νυχτα μερα δεν μπορει να ξεφυγει τιποτα) και το κοστος λειτουργιας τους ειναι πολυ χαμηλος.
      Αυτα εχουν γραφει απο ειδικους αναλυτες και καλα εκαναν οσοι συνεβαλαν για τηνπρομηθεια τους σχεδον τσαμπα.Οσο για ανταλακτικα υπαρχουν σε τεραστιες ποσοτητες.
      Επισης για οσους δεν γνωριζουν ενας σχεδιασμος ηταν να καλυψουν ολα τα νησια και οχι μονο(για αντιαβακικη και αντιαρματικη προστασια).Αν υπηρχαν τη νυχτα των Ιμιων δεν θα χρειαζοταν να παει το Ε/Π με τον προβολεα και να πεσει.
      Τα 36 ηρθαν ετοιμα για επιχειρησιακη χρηση και αλλα 24 χρειαζονται καποιους ασυρματους,δηλαδη συνολο 70.
      Βεβαιως απαιτειται πολιτικη βουληση για αμεση χρηση. Δεν ξερω που κολανε αλλα υποψιαζομαι στην ευρεση και εκπαιδευση πιλοτων και γραφιοκρατικη καθυστερηση.Και κατι για αυτους που γνωριζουν απο συντηρηση,οι τεχνιτες γνωριζουν και μπορουν να επιλυσουν καθε προβλημα.Ας γινει και μια συγκριση με τα ΝΗ-90 των 800 εκατομυριων πριν 20+χρονια και ακομα δεν εχουν παραλειφθει ολα(αυτα δεν ειναι επιθετικα) ενω η δουλεια γινεται απο τα Σινουκ που προσφατα ενισχυθηκαν με 10.Για τα ΝΗ-90 υπαρχουν και αλλα προβληματα που δεν μπορουν να αναλυθουν δημοσιως πλην της ΜΙΖΑΣ που ολοι υποψιαζονται

      Διαγραφή
    2. Αρίσταρχε, σε ευχαριστούμε για το καλό νέο. Ελπίζω ότι από την ωρα που έγραψες το σχόλιο μέχρι τώρα να έχουν ετοιμάσει περισσότερα. Όλοι τώρα βλέπουν ότι θα έχουμε σύγκρουση συντομότερα από όσο νομίζαμε.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.