8/10/19

ΓΓ ΑΚΕΛ: Να γίνει πρόταση για συμμετοχή Τουρκίας σε συζητήσεις ΦΑ



Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να υπάρξει μια στρατηγική ολοκληρωμένη, που να αντιμετωπίζει τα επιχειρήματα, τα οποία παρουσιάζει η τουρκική πλευρά για να προωθεί τους στόχους και τις επιδιώξεις της, σημειώνοντας ότι με σπασμωδικές και αποσπασματικές κινήσεις δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα.

Μιλώντας ενώπιον του 4ου ετήσιου συνεδρίου «Η Αριστερά και το Κυπριακό», το οποίο πραγματοποιείται στο Σπίτι της Συνεργασίας ο κ. Κυπριανού σημείωσε επίσης ότι η τουρκική προκλητικότητα «θα τερματιστεί μόνο με την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα φαίνεται ότι θα μπορούν να καταλήξουν σε αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν».

Επιμένουμε, ανέφερε, «ότι σύντομα, εάν και εφόσον επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και υπάρχει πολιτική βούληση, μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», προσθέτοντας ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου αυτό που απαιτείται είναι η λήψη πολιτικών αποφάσεων».

Λυπούμαι να παρατηρήσω, είπε, ότι «αυτό το οποίο γίνεται είναι να αντιδρούμε με σπασμωδικές κινήσεις, με αντιπερισπασμούς, με ενέργειες, οι οποίες περισσότερο ενδιαφέρονται για το επικοινωνιακό κομμάτι και όχι για την ουσία του κυπριακού προβλήματος».

Αναφέρθηκε στα κύρια επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιεί η Τουρκία αυτή τη στιγμή για να περνάει τα μηνύματά της στη διεθνή κοινότητα και να μειώνει τις αντιδράσεις της στις ενέργειες στις οποίες προβαίνει.

Σίγουρα, είπε, την Τουρκία την ενδιαφέρει η συμμετοχή της στις συνεργασίες οι οποίες επιχειρείται να αναπτυχθούν στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου στις λεκάνες της. «Διαπιστώνει ότι επιχειρούνται τέτοιες συνεργασίες, ενδεχομένως και με την καθοδήγηση των ΗΠΑ, οι οποίες στοχεύουν στον αποκλεισμό της από την αξιοποίηση αυτού του φυσικού πλούτου», εκτίμησε.

«Ο πρώτος στόχος, τον οποίο θεωρώ ότι καθορίζει η Τουρκία, είναι πώς θα μπορέσει μέσα από τις ενέργειες από τις οποίες θα προβεί να επιβάλει την συμμετοχή της σε όλες αυτές τις συνεργασίες οι οποίες αναπτύσσονται στην περιοχή. Πώς θα καταφέρει να γίνει μέρος και μάλιστα πρωταγωνιστικό μέρος στις συζητήσεις για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, η Τουρκία «θέλει με τις κινήσεις στις οποίες προβαίνει γύρω από την Κύπρο, στην ΑΟΖ από την ερχόμενη Δευτέρα να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα: “Είτε θα με συνυπολογίσετε στις συζητήσεις για όλα αυτά τα ζητήματα, είτε εγώ θα προχωρώ μονομερώς στην επιβολή ενεργειών οι οποίες θα σας δυσκολεύουν”».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμη ότι χρειάζεται και κάποια άλλα επιχειρήματα η Τουρκία για να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι δεν έχει ευθύνη για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει.
Στο ερώτημα ποιο είναι το κύριο επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιεί, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε «πρώτα και κύρια ότι βρίσκεται εδώ για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

Απευθυνόμενος προς τους Τουρκοκύπριους οι οποίοι λαμβάνουν μέρος στο συνέδριο ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι σε επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα το 2016 και λόγω διαδήλωσης που διοργανώθηκε από τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις εναντίον του, αντέδρασε και αποκάλυψε την πραγματική του θέση, λέγοντας ότι «πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είμαι εδώ για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, είμαι εδώ για να υπερασπιστώ τα συμφέροντα της Τουρκίας».

«Θεωρώ λοιπόν ότι είναι απλώς το άλλοθι ότι είναι εδώ για να προστατέψει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, είναι εδώ για να προστατέψει τα συμφέροντα της Τουρκίας», είπε ο κ. Κυπριανού.
Βέβαια, ανέφερε, «χρησιμοποιεί ένα επιχείρημα το οποίο δυστυχώς, στη διεθνή κοινότητα φαίνεται ότι έχει πέραση». Προς αυτό επικαλέστηκε σε επανειλημμένες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι οι Ελληνοκύπριοι μετά το Κραν – Μοντάνα δεν θέλουν επανάληψη των διαπραγματεύσεων και ότι προχωρούν μονομερώς στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που ανήκει στη χώρα αδιαφορώντας για το γεγονός ότι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν συμφέρον.

«Με αυτόν τον τρόπο, θεωρώ, ότι προωθούν τα τουρκικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή αλλά και πείθουν μια μερίδα της διεθνούς κοινότητας ότι δεν πρέπει να υπάρξει αντίδραση σε αυτά τα οποία πράττουν», σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Στο ερώτημα ποιος θα πρέπει να είναι ο δικός μας στόχος, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι θα πρέπει «να απαντήσουμε πειστικά και με συνέπεια, με ένα στρατηγικό σχεδιασμό, σε όλα αυτά τα οποία σχεδιάζει η Τουρκία».

Αναφέρθηκε σε δηλώσεις που άκουσε από άλλους πολιτικούς ηγέτες ότι είναι οι μόνοι που έχουν πρόταση για την αντιμετώπιση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί, σημειώνοντας ότι «οι προτάσεις, οι οποίες κατατίθενται είναι σεβαστές μεν, αλλά δεν οδηγούν πουθενά δε». Με το να ζητήσουμε από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, να ζητήσουμε από τον ΟΗΕ να εφαρμόσει μονομερώς το 550 το οποίο προνοεί την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, είπε. «Εύηχα συνθήματα για τα αυτιά των Ελληνοκυπρίων», ανέφερε, διερωτώμενος «πόσο αποτελεσματικά μπορούν να είναι αυτά τα μέτρα;»

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, «επιχειρήσαμε να τα προωθήσουμε πριν από μερικούς μήνες όταν γίνονταν προκλήσεις στο τεμάχιο 3 και δυστυχώς δεν είχαμε κανένα αποτέλεσμα».

«Εμείς λέμε ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να ετοιμάσει μια συνολική πρόταση η οποία να στοχεύει πρώτα και κύρια στο να οδηγήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας παράλληλα ότι «στις διαπραγματεύσεις δεν μπορούμε να πάμε ανασύροντας διάφορες ιδέες, είτε αυτές είναι η αποκεντρωμένη ομοσπονδία, είτε η κοινοβουλευτική δημοκρατία, απλά και μόνο για να τρώμε τον χρόνο, να διαμορφώνουμε την εντύπωση στην ελληνοκυπριακή κοινότητα ότι “αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, καταθέτουμε προτάσεις, είναι η άλλη πλευρά που αδιαφορεί για αυτά τα ζητήματα”».

Ο κ. Κυπριανού συνέχισε λέγοντας ότι «η απάντηση στο πώς μπορούν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ απλή: Στη βάση των απαιτήσεων που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του τον Σεπτέμβριο του 2017».

Ανέφερε ότι «θα πρέπει να πάμε το συντομότερο δυνατόν στη σύνταξη των όρων αναφοράς, μη θέτοντας προϋποθέσεις και πείθοντας τον ΓΓ ότι έχουμε την πολιτική βούληση αυτή την φορά να ξεκινήσουμε, να πάμε μέχρι το τέλος».

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά «πρέπει να καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση προς την Τουρκία, η οποία να απαντάει πρωτίστως στις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και βέβαια, γιατί όχι, και στις ανησυχίες της Τουρκίας».

Εμείς, είπε ο ίδιος, είχαμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν την έλαβε υπόψη του και την επαναφέρουμε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «υπάρχουν οι συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ οι οποίες λένε ότι ο φυσικός πλούτος είναι αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης. Θα συμμετέχουν οι Τουρκοκύπριοι στη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση του φυσικού μας πλούτου με τη λύση στο Κυπριακό. Μέχρι που να λύσουμε το Κυπριακό θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα λεφτά τα οποία θα εισπραχθούν από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, που δεν προβλέπω ότι θα εισπραχθούν τέτοια λεφτά, δεν θα τύχουν μονομερούς αξιοποίησης από την ελληνοκυπριακή κοινότητα, ότι το μερίδιο των Τουρκοκυπρίων θα είναι ασφαλισμένο».

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, «το πιο σημαντικό κατά την άποψη μας είναι ότι θα πρέπει να γίνει μια πρόταση η οποία θα στοχεύει στη συμμετοχή της Τουρκίας στις συζητήσεις για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφορά έκανε σε δύο θέματα που έθεσε στον κ. Τσαβούσογλου σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ μαζί του τον Ιανουάριο του 2016.«Βοηθήστε μας να λύσουμε το Κυπριακό και τότε είμαστε έτοιμοι ως κόμμα να θέσουμε κάτω προς συζήτηση δύο ζητήματα, το φυσικό αέριο που θα παράγει η Κυπριακή Δημοκρατία να συζητήσει μαζί σας το ενδεχόμενο πώλησης του», είπε, προσθέτοντας ότι «η αντίδρασή του ήταν άμεση: Οσο παράγετε είμαστε έτοιμοι να το αγοράσουμε».

Το δεύτερο ζήτημα, είπε, είναι ότι «αν και εφόσον λυθεί το Κυπριακό τότε είμαστε έτοιμοι να πιέσουμε για να ξεκινήσει ένας διάλογος με την Τουρκία για το πώς θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην ΕΕ και σε άλλους προορισμούς».

Εμείς, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, «δεν είχαμε ένσταση να συζητηθεί και να μελετηθεί το ενδεχόμενο να γίνει ένας αγωγός ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τις χώρες της περιοχής, στην Κύπρο και από την Κύπρο μέσω Τουρκίας στην ΕΕ, τα Βαλκάνια και άλλους προορισμούς.

«Ξεκαθαρίσαμε βέβαια ότι σε ένα τέτοιο σενάριο εμείς υποστηρίζουμε τη δημιουργία τερματικού το οποίο θα εξασφαλίζει ότι δεν θα είμαστε όμηροι στα χέρια κανενός», σημείωσε.

«Επιμένουμε λοιπόν και τώρα ότι θα πρέπει να υπάρξει μια στρατηγική ολοκληρωμένη που να αντιμετωπίζει τα επιχειρήματα τα οποία παρουσιάζει η τουρκική πλευρά για να προωθεί τους στόχους και τις επιδιώξεις της», είπε.
Πηγή: ΚΥΠΕ

2 σχόλια:

  1. Πρώτα εισβάλουν,
    μετά σε βιάζουν,
    μετά σε εξοντώσουν,
    μετά δέν σε αναγνωρίζουν,
    μετά προσπαθούν (ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ γιατί είναι μπουνταλάδες) να σου κλέψουν κοιτάσματα σου
    μετά ο Ανανδρος Κυπριανού κομμουνιστής-γραικύλος-γιουσουφάκι τρέχει να υποβάλετε την προδοσία σου στά πόδια του Σουλτάνου.

    Με τέτοιους γραικύλους-κομμουνιστές τί τους θέλουμε τους προδότες?


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.