29/10/19

Η «απόβαση» των Αμερικανών στο λιμάνι του Βόλου - Τι σημαίνει για τον στρατιωτικό άξονα Αθήνας-Ουάσινγκτον


Η απόφαση των Αμερικανών να "βάλουν στο παιχνίδι" της συνεκπαίδευσης και δικούς τους επίλεκτους κομάντο από την 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία προμηνύει διάθεση για τη δημιουργία μιας ημιμόνιμης δύναμης στην περιοχή

Δριμύτεροι επέστρεψαν φέτος οι Αμερικανοί στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Με μεγάλο αριθμό ελικοπτέρων, περισσότερο προσωπικό αλλά και διάθεση για ακόμη πιο στενή συνεργασία με τις ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις.

Οι εντυπωσιακές εικόνες -βίντεο και φωτογραφίες- που έδωσαν οι ίδιοι στη δημοσιότητα από την "απόβασή" τους στο λιμάνι του Βόλου, καταδεικνύουν την απόφαση που έχει ληφθεί σε ανώτατο επίπεδο όχι απλά για περαιτέρω ενίσχυση του στρατιωτικού άξονα Αθήνας-Ουάσινγκτον, αλλά και για προβολή αυτής της συνεργασίας με προφανή αποδέκτη στα ανατολικά σύνορά μας.

Η "απόβαση" των Αμερικανών στο Βόλο αποτελεί ουσιαστικά μέρος της επιχείρησης "Αtlantic Resolve". Αφορά την ανάπτυξη δυνάμεων της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, η οποία ανήκει στην 3η Μεραρχία Πεζικού των ΗΠΑ, μαζί και με άλλες μονάδες των Αμερικανών σε μια σειρά από ευρωπαϊκές συμμαχικές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό εκτός από το λιμάνι του Βόλου ένα ακόμη θηριώδες πλοίο-cargo έδεσε και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ξεφορτώνοντας οχήματα, ελικόπτερα και προσωπικό με προορισμό χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης.

Η παρουσία των Αμερικανών στη Μαγνησία αποτελεί την πρώτη επίσημη εμφάνιση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε ελληνικό έδαφος έπειτα από την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με την Ελλάδα. Τόσο η χρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο ως βάση εκπαίδευσης ελικοπτέρων όσο και της 110 ΠΜ στη Λάρισα ως εφαλτήριο των αμερικανικών μη επανδρωμένων UAV αποτελούν μεταξύ άλλων μέρος της συμφωνίας. Ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και για τη χρησιμοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με δυνατότητα περαιτέρω συμφωνίας για κατασκευή εγκαταστάσεων συναρμολόγησης ελικοπτέρων.

Η απόφαση των Αμερικανών να στείλουν για τους επόμενους μήνες περισσότερα από 30 ελικόπτερα-Apache, Chinook και Blackhawk- αλλά και τουλάχιστον 400 άτομα, χειριστές και τεχνικό προσωπικό στο Στεφανοβίκειο κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Η περσινή εκπαιδευτική εμπειρία με τους Έλληνες "ελικοπτεράδες" άφησε στο "ιπτάμενο ιππικό" των ΗΠΑ άριστες εντυπώσεις τόσο για την "μαχιμότητα" και το επίπεδο κατάρτισης των Ελλήνων συναδέλφων τους αλλά και για τα υψηλής δυσκολίας σενάρια μάχης που εκτελέστηκαν.

Οι θερμοκρασίες που επικρατούν στην Ελλάδα τους χειμερινούς μήνες σε σχέση με τις αντίστοιχες στη Βόρεια Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία όπου εδρεύουν μόνιμα τα ελικόπτερα των ΗΠΑ αποδείχθηκαν ιδανικές για καθημερινή εκπαίδευση. Επιπλέον, η αξιοποίηση των ορεινών όγκων σε κοντινή απόσταση από το Στεφανοβίκειο όπως ο Όλυμπος και τα βουνά της Πίνδου για εκπαίδευση σε μεγάλα υψόμετρα(hot and high) αποτελεί ένα ακόμα δέλεαρ για τους Αμερικανούς. Νυχτερινές πτήσεις σε βαθιές χαράδρες και απόκρημνες ακτές που προσφέρει το ανάγλυφο της περιοχής έχουν τον πλέον υψηλό δείκτη δυσκολίας.

Η απόφαση των Αμερικανών να "βάλουν στο παιχνίδι" της συνεκπαίδευσης και δικούς τους επίλεκτους κομάντο από την 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία προμηνύει διάθεση για τη δημιουργία μιας ημιμόνιμης δύναμης στην περιοχή.

Και όπως συνηθίζουν να κάνουν σε κάθε γωνιά του κόσμου όπου διαθέτουν βάσεις οι ΗΠΑ, καθοριστικός παράγοντας για την παραμονή τους είναι και η ευχάριστη διαμονή των στελεχών τους, με τη Μαγνησία να φαίνεται ότι τους έχει κερδίσει. Χαρακτηριστικό των εξαιρετικών εντυπώσεων που τους άφησε πέρυσι η φιλοξενία όχι μόνο από τα στελέχη της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στις εγκαταστάσεις της αλλά και της τοπικής κοινωνίας του Βόλου, τα όσα κολακευτικά ανέφεραν οι Αμερικανοί κατά την αναχώρησή τους.

Σε ένα μάλιστα από τα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες προβάλουν όχι μόνο εικόνες από τη μεταφορά ελικοπτέρων και εξοπλισμού αλλά και από την πόλη του Βόλου όπου φιλοξενούνται.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

1 σχόλιο:

  1. Ε,περί αυτού πρόκειται...τα μνημόνια εννοώ...
    Απώλεια κάθε ανεξαρτησίας...
    Θα μπυ πεις και να την είχαμε την ανεξαρτησία μας,δεν θα ξέραμε τι να την κάνουμε.
    https://youtu.be/AM2pyQoRDIs

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.