29/10/19

«Φοβάμαι για την ζωή του Ακιντζί»


Τις σοβαρές εξελίξεις στο Κυπριακό οι οποίες τροχιοδρομούνται για τους επόμενους μήνες ένεκα της Τριμερούς και Πενταμερούς συνάντησης τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αντίστοιχα, καθώς επίσης και την σημασία που έχει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στην διαδικασία επίλυσης, ανέλυσαν στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του ΣΙΓΜΑ η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης.

Η κυρία Μαρκουλλή δήλωσε ότι η συμπεριφορά του κ. Ακιντζί σε σχέση με την εισβολή της Τουρκίας στην Συρία ήταν «πρωτόγνωρη», αφού τα έβαλε με την Άγκυρα. Ανέφερε, επίσης, ότι αυτή του η τοποθέτηση τον έφερε αντιμέτωπο με τον ίδιο τον Ερντογάν και τον Τσαβούσογλου αλλά και με όλους τους εθνικιστές. «Είναι γι΄ αυτό που και εγώ φοβάμαι πραγματικά για τη ζωή του», τόνισε. Την ίδια ώρα υποστήριξε ότι παρόλο το ρεύμα που υπάρχει εντός της Τ/κ κοινότητας υπέρ του κ. Ακιντζί, η Τουρκία δεν θα τον αφήσει να επανεκλεγεί. Και είναι εκεί, όπως είπε, που θα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα, αφού οι αντίπαλοι του (Τατάρ – Οζερσάι) είναι θιασώτες της λύσης δυο κρατών.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατσουρίδης συμφώνησε με την κυρία Μαρκουλλή επί του συγκεκριμένου ζητήματος, λέγοντας ότι η σύγκρουση Ακιντζί – Τουρκίας καταρρίπτει την θεωρία ότι με όποιον Τ/κ ηγέτη μιλάς είναι το ίδιο και το αυτό. Και πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή ποιος είναι ο Ε/κ ηγέτης κι αν θέλει όντως λύση. Επιπρόσθετα, ο κ. Κατσουρίδης υπογράμμισε το ενδεχόμενο ακόμη και οι Τ/κ δυνάμεις που θέλουν λύση στα κατεχόμενα να διασπαστούν στο εγγύς μέλλον, αφού το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα προωθεί την υποψηφιότητα του προέδρου του κι όχι του Μουσταφά Ακιντζί.

Σ’ ότι αφορά την Τριμερή συνάντηση το Βερολίνο η οποία είναι προγραμματισμένη στις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο, η κυρία Μαρκουλλή, εξέφρασε την ανησυχία της στο ενδεχόμενο που εκεί δεν συνομολογηθούν οι Όροι Αναφοράς. Αν αφεθούν οι Όροι Αναφοράς στην Πενταμερή, παρουσία της Τουρκίας, τότε θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη δεδομένων των θέσεων που προβάλλει, σημείωσε. Ο κ. Κατσουρίδης, σχολιάζοντας, το συγκεκριμένο ζήτημα δήλωσε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Πενταμερή συνδέεται με τα όσα γίνονται στην Συρία. Κι αυτό, όπως ανέφερε, επειδή έχει μεν ενισχυθεί η θέση της στο διεθνές σύστημα, όμως, ταυτόχρονα έχει μεγαλώσει και η εξάρτησή της από τις μεγάλες δυνάμεις και κυρίως από την Ρωσία. Έχοντας, ανέφερε, ως δεδομένο ότι η Τουρκία προσπαθεί να θέσει το Κυπριακό έξω από τις ράγες των παραμέτρων του ΟΗΕ με προκάλυμμα την Δ.Δ.Ο για να πάει σε δυο κράτη ή συνομοσπονδία, τότε, η δική μας στάση πρέπει να είναι απίστευτα συνεπής.

Δείτε το βίντεο:


1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.