14/10/19

Ελληνικά ναυπηγεία «ώρα μηδέν» απέναντι στην Τουρκία που «χτίζει» υπερσύγχρονα πολεμικά πλοία



Η Άγκυρα αυξάνει το στόλο της για να στηρίξει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Έτοιμες να ενισχύσουν επιχειρησιακά το Πολεμικό Ναυτικό μέσα στο 2020 είναι οι δύο νέες πυραυλάκατοι SUPER VITA. Τα δύο πανίσχυρα ταχέα σκάφη κατευθυνόμενων βλημάτων βρίσκονται στην τελική ευθεία για να παραδοθούν στο στόλο τους επόμενους μήνες.

Η ΤΠΚ νο6, η οποία θα ονομαστεί «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» τιμής ένεκεν στον αξιωματικό-ήρωα των Ιμίων, έχει ήδη δοκιμαστεί στη θάλασσα και περιμένει να «κουμπώσει» τους φονικούς EXOCET με εμβέλεια έως και 180 χιλιόμετρα για να παραδοθεί στο στόλο.

Το έβδομο πλοίο, η ΤΠΚ «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ», από τη δεξαμενή των ναυπηγείων Ελευσίνας αναμένεται να καθελκυστεί για δοκιμές στη θάλασσα τις επόμενες εβδομάδες με στόχο έως τα τέλη του 2020 να έχει και αυτή παραδοθεί στο ΠΝ.

Με 35 μίλια ταχύτητα και ισχύ πυρός σχεδόν αντίστοιχη με αυτή μιας φρεγάτας τα δύο πλοία θα αποτελέσουν ανάσα καθώς οι απαιτήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο συνεχώς αυξάνονται.

Την ώρα πάντως που τα τουρκικά ναυπηγεία παραδίδουν το ένα μετά το άλλο σύγχρονα πολεμικά πλοία στον στόλο για να στηρίξουν το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», η Αθήνα προσανατολίζεται σε συμφωνία για αγορά φρεγατών χωρίς, όπως όλα δείχνουν, τη συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων.

Τέσσερις νέες κορβέτες κλάσης MILGEM τουρκικής κατασκευής, εξοπλισμένες και με εγχώρια όπλα, έχουν παραδοθεί έως τώρα στο Πολεμικό Ναυτικό των γειτόνων. Τις είδαμε δίπλα στα τουρκικά ερευνητικά και γεωτρύπανα στην Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο να αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία και να προχωρούν ακόμα και σε παραβιάσεις χωρικών υδάτων.

Η Άγκυρα ήδη ολοκληρώνει την κατασκευή του ελικοπτεροφόρου Anadolu, παραδίδει σταδιακά στο Ναυτικό της τα επόμενα χρόνια τα δικά της υποβρύχια «214», ισοδύναμα με τα ελληνικά, ενώ σχεδιάζει και τη ναυπήγηση της πρώτης τουρκικής φρεγάτας ΤF-2000, φιλοδοξώντας να κατασκευάσει 8 τέτοια πλοία.

Χώρα με ανύπαρκτη για αιώνες ναυτική παράδοση και ναυπηγική βιομηχανία.

Τα παραδείγματα των 5 πυραυλακάτων SUPER VITA που ήδη ενισχύουν το στόλο, των 4 υποβρυχίων «214» κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ συν του εκσυγχρονισμένου υποβρυχίου ΩΚΕΑΝΟΣ το οποίο αναβαθμισμένο διαθέτει σχεδόν ανάλογες δυνατότητες, αποδεικνύουν ότι τα ελληνικά χέρια διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες. Αρκεί να βρεθεί λύση για τα ναυπηγεία τα όποια χρόνια τώρα υποφέρουν.

Η βιώσιμη λύση για τη βαριά ναυπηγική μας βιομηχανία και η συμμετοχή της σε προγράμματα του Πολεμικού μας Ναυτικού κρίνεται ως εθνικής σημασίας. Γιατί ταυτόχρονα με την επιβεβλημένη πλέον ενίσχυση του στόλου θα δώσει δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους και πνοή στην οικονομία της χώρας.


ΠΗΓΗ: newpost.gr

2 σχόλια:

  1. Εδω υπαρχει ο μεγαλος πολιτικος Βενιζελος. Τι περιμενατε να γινει. Εκσυγχρονισμος α-λα-Γερμανικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποτε εκλεισαν τα Ναυπηγεια; Ποιοι τα εκλεισαν και γιατι τα θεωρησαν μη απαραιτητα;
    Μπορει να μας διαλευκανει και ο λαλιστατος εσχατος Στραταρχης για το Εθνικο Πλοιο και τι ενεργειες που εκανε ως ΑΓΕΕΘΑ να αποτρεψει το κλεισιμο η να τα ανοιξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.