12/10/19

Άρχισαν τα όργανα;;; Η Λευκωσία επιβεβαιώνει την παρουσία γαλλικής φρεγάτας στην ΑΟΖ

Η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό με κράτη μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, ανέφερε κυβερνητική πηγή στο ΚΥΠΕ, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την παρουσία πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). 
Από κυπριακής πλευράς επιχειρείται πάντως να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι για την παρουσία γαλλικής φρεγάτας στην περιοχή του θαλασσοτεμαχίου 7, με την ίδια πηγή να αναφέρει ότι «δεν υπάρχει πρόθεση στρατιωτικοποίησης της κατάστασης».
 
«Υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συντονισμός μεταξύ Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας. Συνεχίζουμε τις συντονισμένες ενέργειες που περιλαμβάνουν πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέτρα για αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ σε συνεργασία με διάφορες χώρες», ανέφερε. Το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Γιαβούζ» κατέπλευσε την περασμένη εβδομάδα στο θαλασσοτεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο είναι αδειοδοτημένο στη γαλλική Total και την ιταλική ENI. 
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, το βράδυ της Παρασκευής, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τη Γαλλίδα ομόλογό του, στο Παρίσι, για την αποστολή μιας φρεγάτας στο θαλασσοτεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να καταπλεύσει στην κυπριακή θαλάσσια περιοχή και ιταλική φρεγάτα.
Σύμφωνα πάντως με την κυβερνητική πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ, η παρουσία του γαλλικού ναυτικού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σχεδόν αδιάκοπη, με την κυπριακή πλευρά να χαρακτηρίζει ως υποστηρικτική τη στάση κρατών μελών της ΕΕ στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, στα πλαίσια του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.
Στο παρόν στάδιο, πάντως, η Λευκωσία δεν επιβεβαιώνει οτιδήποτε σε σχέση με την παρουσία ιταλικού πολεμικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ.
Φιλελεύθερος

5 σχόλια:

  1. και τι εγινε??Οι Γαλλοι γενικα δεν ειναι για δυσκολα..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από επερώτηση στην ιταλική Βουλή του βουλευτή του κόμματος Μπερλουσκόνι Andrea Delmastro delle Vedove προς τον πρωθυπουργό Κόντε: "Mέσα στην πιο εκκωφαντική, εντυπωσιακή και ανήμπορη σιωπή της κοκκινοκίτρινης κυβέρνησης, o Σουλτάνος Ερντογάν προκαλεί την Ιταλία και το εθνικό της συμφέρον στην εξασφάλιση ενεργειακών πόρων, παραβιάζοντας την κυριαρχία της κυβέρνησης της Λευκωσίας και τις παραχωρήσεις που έχει κάνει στην ΕΝΙ.

    Προσπαθείστε να βγάλετε έστω ένα διστακτικό βέλασμα προς υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος, καλώντας άμεσα τον Τούρκο πρέσβη και ζητώντας επισήμως νέες ευρωπαικές κυρώσεις στην Ευρωπαική Σύνοδο της 17ης Οκτωβρίου!"

    https://www.secoloditalia.it/2019/10/la-turchia-invade-i-giacimenti-eni-delmastro-il-governo-difenda-linteresse-nazionale/

    Με 2 λόγια, ακόμα κι αυτός ο "πολεμοχαρής" κεντροδεξιός, δε ζήτησε να πάνε ιταλικές φρεγάτες στην Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Γάλλοι έστειλαν φρεγαδα. Εμείς τι στείλαμε? Τις ευχές μας για αποτροπή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είπα και θα το ξαναπώ. Όχι επίδειξη πλοίων. Υπάρχουν υποβρύχια στην περιοχή; Αν ναι καλώς υπάρχουν αν όχι επίσης καλώς. Με την προϋπόθεση πως έχουν δοθεί επαρκείς εγγυήσεις από τρίτες χώρες για αναπλήρωση απωλειών και πυρομαχικών. Αν θεωρηθεί πως υπάρχει ευνοϊκός διεθνής περίγυρος τότε στα διεθνή φόρουμ θα πρέπει να διακηρυχθεί πως τα συγκεκριμένα πλοία λόγω της φύσεώς τους αποτελούν στρατιωτικούς στόχους θα πρέπει να δοθεί σαφές τελεσίγραφο για την απομάκρυνση των πλοίων. Με την λήξη του τελεσιγράφου θα πρέπει να χτυπηθούν όλα τα πλοία στην περιοχή πολεμικά και ερευνητικά. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Θα πρέπει όμως να σταθμιστεί η κατάσταση επί του εδάφους στην Κύπρο. Δεν είμαστε στο ‘74 με τα ανύπαρκτα αντιαρματικά και την αεροπορική αδυναμία λόγω απόστασης. Αλλά αυτά θα τα σταθμίσουν επαγγελματίες και όχι ερασιτέχνες. Σε τελική ανάλυση η απόφαση είναι ιστορική και δεν είναι τηλεοπτικό show όπου φρεγάτες θα δεσμευτούν γυρνοβολόντας γύρω από πλωτά γεωτρύπανα. Σε τελική ανάλυση είναι και ανόητο και αντιπαραγωγικό.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιο πιθανό είναι τελικά στο 7 να κάνουν γεώτρηση ταυτόχρονα και Τούρκοι και Γάλλοι, σε διαφορετικό σημείο κι ο καθένας να φρουρεί το δικό του τρυπάνι. Και ας ελπίσουμε να μη βρουν κοίτασμα οι Τούρκοι.

      Από ιταλικής πλευράς, ο Ντεσκάλτσι (ΕΝΙ), λίγα είπε, πολλά άφησε να εννοηθούν: "Δεν ανησυχώ. Αν κάποιος παρουσιάζεται με πολεμικά πλοία, εγώ δεν κάνω γεώτρηση. Έπειτα ο καθένας χαρακτηρίζεται από αυτό που κάνει και όπως το κάνει. Θα υπάρξει διάλογος στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή δε συνδιαλέγομαι για το συγκεκριμένο θέμα".
      https://www.startmag.it/energia/turchia-eni-descalzi/

      Κανείς δε θα επιτεθεί στην Τουρκία. Ο καθένας φυλάει τις γεωτρήσεις του. Αν η Τουρκία βρει κοίτασμα, θα τεθεί εκ των πραγμάτων θέμα συνεκμετάλλευσης.

      Εγώ πιστεύω πως οι Ευρωπαίοι σκέφτονται ως εξής: "Ας τους Τούρκους να τρυπάνε. Όσο δε βρίσκουν τίποτα, λίγο μας νοιάζει. Αν βρουν κοίτασμα ή αν εμποδίσουν τις δικές μας εξορύξεις, θα πιέσουμε τους Κυπρίους να βρουν συμβιβασμό με τους Τούρκους, να τελειώνουμε".

      Το γεγονός πως και οι κυρώσεις των Ευρωπαίων κατά της Τουρκίας, παρόλο που είναι χάδι, σέρνονται, ίσως δείχνει πού το πάνε οι Ευρωπαίοι. Στο μεταξύ η Γαλλία κέρδισε αναπάντεχη βάση στο Μαρί χάρη στο φόβο των Κυπρίων, ακριβώς όπως οι Αμερικανοί πήραν βάσεις στην Ελλάδα, σε αντάλλαγμα με μια δήλωση ότι "η Ελλάδα είναι πιο ασφαλής".



      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.