12/10/19

Οι τρομακτικές αλήθειες του Νίκου Βούτση


Τα όσα είπε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής στη συζήτηση για το βιβλίο του Αριστείδη Μπαλτά, είναι αποκαλυπτικά όχι μόνο για τον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ το '15, αλλά για το πώς αντιλαμβάνονται στην Κουμουνδούρου την «μπαζιάνεια» ρήση «πήραμε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία».

Γράφει ο Αλέκος Παπαναστασίου
Μίλησε λοιπόν ο σύντροφος Νίκος Βούτσης στην παρουσίαση του βιβλίου συντρόφου Αριστείδη Μπαλτά που φέρει τον τίτλο «Εντός παρενθέσεως;» και είπε μερικά αποκαλυπτικά πραγματάκια για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία και πώς κατέληξε να γίνει μια «παρένθεση» τεσσεράμισι ετών και ενός μνημονίου, του χειρότερου. Βέβαια στη συνέχεια άρχισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ τα στρογγυλέματα –«ήταν στοχασμοί, όχι δήλωση» είπε ο σύντροφος Θοδωρής Δρίτσας, «δεν ξέρω τι ακριβώς εννοούσε» είπε η συντρόφισσα Πέτη Πέρκα και πάει λέγοντας.
Ομως τα όσα δήλωσε ο σ. Βούτσης, οι «στοχασμοί» του, δεν είναι κάτι που πρέπει να προσπεράσει κανείς αβασάνιστα.

Πρώτον, έχει σημασία το ποιος τα είπε. Δεν είναι ένα απλό ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ένας πρώην υπουργός της Πρώτης Φοράς Αριστερά που τώρα ψάχνει ρόλο και θυμάται τι πήγε λάθος. Ο σ. Βούτσης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το γονιδίωμά του: γραμματέας τού «Ρήγα Φεραίου», στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, που μετά την διάσπαση δεν ακολούθησε τον Λεωνίδα Κύρκο αλλά πήγε με τον Μπανιά στο ΚΚΕ Εσ. – Ανανεωτική Αριστερά που υπήρξε το λίκνο του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθεση ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας πρώην Κνίτης –άλλη μήτρα. Ο σ. Βούτσης ήταν εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ στα «πέτρινα χρόνια» και είναι ένας πολιτικός με ξεχωριστή αντιληπτική ικανότητα. Πολλοί τον θεωρούν ως το «μυαλό» πίσω από το όλο ιδεολογικό εγχείρημα που οδήγησε τον σ. Τσίπρα στο Μαξίμου.

Δεύτερον, έχει σημασία τι είπε. Διότι ο σ. Βούτσης δεν μίλησε θεωρητικά για την Αριστερά, την Ελλάδα των μνημονίων και την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξει. Περιέγραψε τη γέννηση ενός πολιτικού φαινομένου που σημάδεψε μια ολόκληρη χώρα. Περιέγραψε την αντίληψη και τον τρόπο σκέψης εκείνων που μας κυβέρνησαν επί τεσσεράμισι χρόνια και, όπως φαίνεται, θέλουν να μας κυβερνήσουν ξανά –αποκάλυψε δε και το πώς σκοπεύουν να μας κυβερνήσουν ξανά.

Ας δούμε λοιπόν ορισμένα σημεία των δηλώσεων-στοχασμών του:
«Υπήρχε διαφωνία σε κλειστούς κύκλους για το αν θα προχωρούσαμε το 2014 στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά ή δεν θα προχωρούσαμε, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».
Δηλαδή, δεν ήταν καν όλοι σύμφωνοι με το ρεσάλτο στην εξουσία εκείνη την περίοδο, αλλά τελικά πρυτάνευσε ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός. Εριξαν την κυβέρνηση Σαμαρά, μοχλεύοντας ένα αδιέξοδο στην προεδρική εκλογή και πήραν την κυβέρνηση με τα γνωστά αποτελέσματα.

Διότι δεν ήταν έτοιμοι να κυβερνήσουν! Το είπε και αυτό ο σ. Βούτσης. «Ενώ ήμασταν προετοιμασμένοι πάρα πολύ στα τρία χρόνια που ήμασταν αξιωματική αντιπολίτευση σε ψηφίδες προγραμματικές (…) και με ένα δυναμικό με νέους συντρόφους που τότε έρχονταν με την εμπειρογνωμοσύνη τους, τα πτυχία τους να βοηθήσουν. Ενώ ήμασταν έτοιμοι για αυτά, ήμασταν πάρα πολύ μακριά από το να είμαστε έτοιμοι για διακυβέρνηση», είπε. Ο σ. Τσίπρας τα είχε πει «αυταπάτες» και είχε ξεμπερδέψει, ο σ. Βούτσης το πήγε παραπέρα.

Διότι μετά εξήγησε τι θεωρεί «προετοιμασία» για διακυβέρνηση: «Είμαι ευθύς, λέω ότι δεν υπήρχε σε κανένα υπουργείο, καμία οργάνωση βάσης ή οργάνωση μελών, όπως τα λέμε τώρα. Πουθενά, σε κανένα υπουργείο»… Τι χρειαζόταν, δηλαδή, σύμφωνα με τον σ. Βούτση ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν το είχε; Χρειαζόταν, αλλά δεν είχε, κομματικές οργανώσεις μέσα στα υπουργεία, κάτι σαν επιτρόπους του πολίτμπιρο δηλαδή. Εν ολίγοις, το κόμμα δεν είχε καταλάβει το κράτος ώστε να μπορεί να κυβερνήσει όπως θέλει!

Ο σ. Βούτσης περιέγραψε με τεχνικούς όρους αυτό που η σύντροφος του σ. Τσίπρα, Μπέτυ Μπαζιάνα, είχε θεωρητικοποιήσει με το γνωστό «πήραμε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία». Και η εξουσία στο μυαλό αυτού του πυρήνα περί τον δήθεν σοσιαλδημοκράτη Αλέξη σημαίνει απόλυτη ιδεολογική καθετοποίηση: από το Μαξίμου και τη Δικαιοσύνη ως τα κυλικεία των υπουργείων.

Έλεγαν πως κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου ήθελε το ΠΑΣΟΚ να ελέγχει ακόμα και τους διαχειριστές των πολυκατοικιών. Αυτό όμως ήταν πολιτική στόχευση, –λογική ή μη δεν είναι το θέμα μας εδώ– πριν από 35-40 χρόνια. Και το κακό είναι ότι ένας σοβαρός πολιτικός νους όπως ο σ. Βούτσης θεωρεί αυτή την οργουελική στόχευση «λύση» για να ξανάρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα. Τουλάχιστον, δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν μας έχουν προειδοποιήσει.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

2 σχόλια:

  1. Καλά ο Συριζας δεν ειναι έτοιμος , οι άλλοι ειναι έτοιμοι να κυβερνήσουν ? Αλλά λίγη σημασία εχει, αφού μας κυβερνάνε απέξω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μας εκπλήσσει εμάς τους "γερμανοτσολιάδες".... Κάθε λεπτό του 2015 και όχι μόνο, απέδειξαν την χαχόλικη ξεφτίλα τους!! Αχρηστία αντί αριστείας!! "Παρτακισμός" αντί της δήθεν συλλογικότητας που πρέσβεβαν!!!
    Ποιος αλήθεια μπορεί να ξεχάσει το χαμό-γέλιο του "ηγέτη"???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.