23/10/19

Τουρκία: Δεν θα κάνουμε νέα επιχείρηση στη Συρία σε αυτό το στάδιο

Το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, με ανακοίνωσή του, ξεκαθαρίζει πως δεν προτίθεται να κάνει νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία ύστερα από την πενθήμερη κατάπαυση του πυρός και τις συνομιλίες ανάμεσα στον Πούτιν και στον Ερντογάν.
Ειδικότερα, όπως τονίζεται, «δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί νέα επιχείρηση σε αυτό το στάδιο» και ο «ειρηνευτικός διάδρομος» στη συνοριακή γραμμή θα διασφαλίσει την επιστροφή πολλών εκτοπισμένων.
Επίσης, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Τουρκία που οι Κούρδοι μαχητές εγκατέλειψαν την περιοχή στα βορειοανατολικά της Συρίας.

Η «Πηγή Ειρήνης» της Άγκυρας
Η Τουρκία εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση, με κωδική ονομασία «Πηγή Ειρήνης», στα βορειοανατολικά της Συρίας, στις 9 Οκτωβρίου, με διακηρυγμένο στόχο τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης, σε μια περιοχή όπου δρουν πολιτοφυλακές Κούρδων, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί παρακλάδι του PKK που έχει χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατική οργάνωση».
Το βράδυ της Τρίτης (22/10) εξέπνευσε η κατάπαυση πυρός για 120 ώρες που είχε συμφωνηθεί, με στόχο την πλήρη αποχώρηση των Κούρδων από την περιοχή, οι οποίοι στράφηκαν στον Άσαντ για βοήθεια.
Την Τρίτη (22/10), ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχθηκε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι και συμφώνησαν σε κοινές περιπολίες. Ο Ρώσος Πρόεδρος, μάλιστα, υπογράμμισε την ανάγκη αποχώρησης ξένων δυνάμεων που παράνομα έχουν αναπτυχθεί στο συριακό έδαφος.

«Νέα αρχή για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις»
Ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, έκανε λόγο για «νέα αρχή στις ρωσοτουρκικές σχέσεις» μετά τη συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν για τη Συρία.
Ειδικότερα, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Η σημερινή συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής στις διμερείς μας σχέσεις. Αυτή είναι μια μεγάλη μέρα για τα πολιτισμένα έθνη που αγωνίζονται εναντίον τρομοκρατικών ομάδων. Η εδαφική ακεραιότητα και η πολιτική ενότητα της Συρίας αποτελούν το κλειδί για ένα σταθερό μέλλον στην περιοχή».

Τραμπ: «Συμβαίνουν καλά νέα»
Ο Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη αντίδρασή του μετά την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, έκανε λόγο για «καλές ειδήσεις» ως προς την Τουρκία, τη Συρία και τη Μέση Ανατολή.
Ειδικότερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος έγραψε στο Twitter: «Τα καλά νέα φαίνεται να συμβαίνουν σε σχέση με την Τουρκία, τη Συρία και τη Μέση Ανατολή. Περαιτέρω πληροφορίες θα έρθουν αργότερα!».
​Ο δρόμος για την τουρκική επιθετικότητα, την οποία Άγκυρα και Ουάσινγκτον συντόνιζαν από τον Αύγουστο, φαίνεται να στρώθηκε από την απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών από τα συριακά σύνορα.
Βέβαια, ο Ντόναλντ Τραμπ, τον Δεκέμβριο του 2018, ανακοίνωσε την αποχώρηση σχεδόν 1.000 στρατιωτών από την περιοχή, μιας και ηττήθηκε το Ισλαμικό Κράτος. Παρ' όλα αυτά, ήρθε αντιμέτωπος με δριμεία κριτική, καθώς πολλοί υποστήριξαν πως «εγκατέλειψε» τους Κούρδους, που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ.
Πηγή: philenews / sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.