29/10/19

Τιμή στην Ερμιόνη Μπρίγκου, την «Κυρά της Χιμάρας», τη «Μάνα των Πεσόντων»



ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ. Στις επετειακές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο των Βουλιαρατών, ο κ. Γιώργος Σούρλας, πρόεδρος της Ενωσης Συγγενών Πεσόντων το Επος 1940 -41 απένειμε διάκριση στην Ερμιόνη Μπρίγκου στην «Κυρά της Χιμάρας», τη «Μάνα των Πεσόντων» – τίτλο που της απένειμε η Ενωση Συγγενών.


«Τιμάμε την Ερμιόνη Μπρίγκου, την ηρωίδα της Βορείου Ηπείρου, την ‘κυρά της Χιμάρας’, που στην αυλή του σπιτιού της στον οικισμό Βάνοβα της Χιμάρας αναπαύονται έξι πεσόντες μαχητές. Εκεί παρά τα όσα δεινά υπέστη η οικογένειά της, διώξεις και φυλακίσεις δεν αποκάλυψαν ποτέ τον χώρο ενταφιασμού», ανέφερε ο κ. Σούρλας και πρόσθεσε:

«Τιμάμε την Μάνα των Πεσόντων, που αντιπροσωπεύει την Ελλάδα του ανθρωπισμού, του ηρωισμού, της θυσίας και της εθνικής υπερηφάνειας. Στο πρόσωπό της ευχαριστούμε και τιμούμε όλες τις Βορειοηπειρώτισσες και Βορειοηπειρώτες, που στήριξαν τους μαχητές μας στον αγώνα κατά των κατακτητών, φρόντισαν τους τραυματίες τους στρατού μας και ενδιαφέρθηκαν για τους πεσόντες.

»Ευχαριστούμε όσους από την αλβανική και ελληνική πλευρά συνέβαλαν να τεθεί τέρμα στην εκκρεμότητα με τους άταφους πεσόντες, που έστω και με καθυστέρηση 78 ετών στις 22 Ιανουαρίου 2018 άρχισαν οι εργασίες αναζήτησης και ο τιμητικός ενταφιασμός των πεσόντων.
Προσδοκούμε ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθούν όλοι οι πεσόντες μαχητές και να τους αποδοθούν οι πρέπουσες τιμές».

Απευθυνόμενους στους παριστάμενους προέδρους των επιτροπών εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Αλβανίας για τους άταφους πεσόντες, τον υποπτέραρχο Αγγο, την στρατηγό και αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της Αλβανίας ο κ. Σούρλας τόνισε ότι πρέπει η Αλβανία να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ελλάδας να συνέλθει η διακρατική επιτροπή η συνεδρίαση της οποίας καθυστερεί ένα χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.