25/10/19

Επέλαση προς τον θάνατο – Η μάχη που έμεινε στην ιστορία και τραγουδιέται από εκατομμύρια οπαδούς


Σαν σήμερα έγινε η μάχη της Μπαλακλάβα που έμεινε γνωστή ως «Επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας»




«Η σάλπιγγα ηχεί, η μάχη ξεκινά. Αλλά σε αυτήν τη μάχη κανένας δεν νικά. Η μυρωδιά του μπαρουτιού και η αναπνοή των αλόγων, καθώς βυθίζομαι σε σίγουρο θάνατο», αναφέρουν οι στίχοι που υμνούν μία μάχη στην οποία συντελέστηκε μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στη βρετανική στρατιωτική ιστορία.

Γυρίζουμε τον χρόνο πίσω, στον Κριμαϊκό Πόλεμο (Οκτώβριος 1853 - Φεβρουάριος 1856), ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο υπήρξε το αποτέλεσμα ενός μακρόχρονου ανταγωνισμού συμφερόντων ανάμεσα στις κύριες ευρωπαϊκές δυνάμεις, για επιρροή και εκμετάλλευση των ανατολικών εδαφών της παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι περισσότερες μάχες έλαβαν χώρα στη χερσόνησο της Κριμαίας, όμως πραγματοποιήθηκαν και μικρότερης έντασης εκστρατείες στη δυτική Ανατολία, τον Καύκασο, τη Βαλτική Θάλασσα, τη Λευκή Θάλασσα και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Η ένοπλη σύγκρουση ήταν μεταξύ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από τη μία πλευρά και των συμμαχικών δυνάμεων της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, της Γαλλικής Αυτοκρατορίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Βασιλείου της Σαρδηνίας από την άλλη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα “geopolitics.com.gr” ο πόλεμος έμεινε γνωστός στη Ρωσική ιστοριογραφία ως Ανατολικός Πόλεμος (Ρωσικά: Восточная война, βαστότσναγια βαϊνά), ενώ στη Βρετανία τον καιρό εκείνο αναφερόταν ως Ρωσικός Πόλεμος.

Ο Κριμαϊκός πόλεμος είχε μία μεγάλη πρωτοπορία. Από άποψη τεχνολογίας ήταν ο πρώτος που εισήγαγε μεγάλο αριθμό τεχνολογικών καινοτομιών. Ήταν η πρώτη σύρραξη που οι αντιμαχόμενοι έκαναν εκτεταμένη χρήση σε τακτικό επίπεδο του σιδηροδρόμου και του τηλέγραφου. Συνεπώς καλύφθηκε δημοσιογραφικά από πολεμικούς ανταποκριτές και δημοσιογράφους.

Από τα πιο γνωστά γεγονότα που έλαβαν χώρα και έχουν καταγραφεί ιστορικά στο χρονολόγιο των συρράξεων ήταν και η Μάχη της Μπαλακλάβας, η οποία έγινε σαν σήμερα, στις 25 Οκτωβρίου 1854. Σε αυτήν πραγματοποιήθηκε η αποτυχημένη 'επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Κριμαϊκός έμεινε στην ιστορία ως πόλεμος σφαλμάτων εφοδιαστικής και στρατηγικής φύσεως.

Στο βιβλίο του Ίαν Γουάιτλο, «Τα μεγαλύτερα λάθη της ιστορίας και οι άνθρωποι που τα διέπραξαν» (εκδόσεις Κλειδάριθμος), εξιστορείται πώς μια ασαφής διαταγή και οι προσωπικές βεντέτες μεταξύ αξιωματικών στοίχισαν τη ζωή εκατοντάδων Βρετανών ιππέων στη μάχη της Μπαλακλάβα.

«Μπροστά τους τα ρωσικά κανόνια άστραφταν. Μέσα σε βροχή από σφαίρες και οβίδες, οι ιππείς επιτάχυναν, καθώς οι συμπολεμιστές τους έπεφταν παντού ολόγυρά τους. Ο λοχαγός Λούις Νόλαν μόλις συνειδητοποίησε τι γινόταν, κινήθηκε προς τους πρώτους ιππείς κραδαίνοντας το σπαθί του και έφτασε μπροστά από τον λόρδο Κάρτιγκαν προφανώς για να διορθώσει το λάθος, αλλά χτυπήθηκε από τα θραύσματα οβίδας του πυροβολικού. Ο λόρδος Λούκαν και η Βαρεία Ταξιαρχία αποτραβήχτηκαν όταν είδαν πόσες κανονιές και πυροβολισμοί έπεφταν αλλά η Ελαφρά Ταξιαρχία συνέχισε να εφορμά, περνώντας μέσα από βαρέα όπλα και φτάνοντας στο ρωσικό ιππικό. Κατόρθωσε να απωθήσει τους Ρώσους αλλά αναγκάστηκε τελικά να υποχωρήσει ξανά στην κοιλάδα, δεχόμενη συνεχώς πυρά και επιθέσεις από μονάδες του ρωσικού ιππικού που είχαν κατέβει από τις κορυφές εκατέρωθεν», αναφέρεται μεταξύ πολλών περισσότερων λεπτομερειών στο βιβλίο.


1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.