24/10/19

Η Συρία επανακτά τα κοιτάσματα πετρελαίου της

Δίκτυο Βολταίρος  23 Οκτωβρίου 2019
Ο ειδικός αντιπρόσωπος του προέδρου Πούτιν στη Μέση Ανατολή, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ,  δήλωσε στις 23 Οκτωβρίου 2019 ότι όλα τα συριακά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να επιστρέψουν υπό τον έλεγχο της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσσαντ έχει χορηγήσει παραχωρήσεις σε ρωσικές εταιρείες οι οποίες δεν έχουν ακόμη μπορέσει να τις εκμεταλλευτούν.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν πριν από την τουρκική επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης", οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν απαιτήσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου της Ροζάβα να γίνει από αμερικανικές ή ισραηλινές εταιρείες.

Ο πόλεμος εναντίον της Συρίας σχεδιάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες από του 2003 ( Syrian Acountability Act), δηλαδή σε μια εποχή που ο πλούτος του υπεδάφους της ήταν άγνωστος και δεν υπήρχε ανταγωνισμός μεταξύ των καταριανών και ιρανικών αγωγών. 
Είναι επομένως λάθος να πούμε ότι αυτός ο πόλεμος, όπως πολλοί άλλοι, είχε κίνητρο το πετρέλαιο. 

Ωστόσο, στις αρχές του πολέμου, οι "Φίλοι της Συρίας" έλαβαν γνώση των τρισδιάστατων ερευνών από τη Sagex (που αγοράστηκε από τη Schlumberger). Η Γερμανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έλαβαν τότε την εντολή να διανεμίσουν τις παραχωρήσεις μεταξύ των κρατών που δεσμεύονταν να πολεμήσουν κατά της Συρίας. 
Παραμένει ασφαλώς να δούμε αν οι πληροφορίες αυτής της εξερεύνησης είναι ακριβείς. Αν ναι, η Συρία διαθέτει απόθεμα φυσικού αερίου παρόμοιο με εκείνο του Κατάρ, γεγονός το οποίο είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα με τους δύο συμμάχους της Δαμασκού και κύριους παραγωγούς φυσικού αερίου: τη Ρωσία και το Ιράν.

Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά


3 σχόλια:

  1. Εχει τραβηξει πολλα αυτη η χωρα απ τα αυτοαποκαλουμενα δημοκρατικα τερατα..με τους δημοκρατες ταχα πολιτες...και τις πισινες με τα κλεμμενα των φτωχων..Και ακομη δεν γλυτωσε..Κριμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξ'ου και η τουρκική εισβολή...
    Οσο δε οι αμερικανοί, όπως λέγεται, θα προστατεύουν τις "πετρελαιοπηγές των Κούρδων",τόσο ο ερδογάνης θα πιέζει τον πούτινγκ να πάει προς τον νότο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι κοζες νοστρες την εσωτερικη τους κατανομη πορων απ τις λεηλασιες την λεει Δημοκρατια...την δε εξωτερικη της κατανομη..δικαιο. Εχει δικιο να κλεβει και να κατανεμει εσωτερικα.Μετα εμφανιζονται τα ..ψωνια με αγαπες για τα υπεροχα ιδεωδη τους αυτα.Αξια ολα προς μιμηση.Αν καποιος τα μιμηθει καλα ξενος ..τοτε ειναι ...παλιαθρωπος..αξωνας του κακου...τερας..καθηκι..επειδη ταχα..τα κατανεμει εσωτερικα του με διαφορετικο τροπο ..απ αυτους !! Ταχα νοιαζονται για το πως στο σπιτι αλλου μεσα γινεται αυτο.Ενω καιγονται για το " εξω"...την μπουκια που χανουν οι ιδιοι.Μετα αρχιζουν οι φιλοσοφιες των πολιτων τους..Ετσι η αλλιως γινεται η μοιρασια μεταξυ μας ?? Με ποιον πολιτισμο θα μοιραζουμε την λεια ?? Φιλελε..σοσιαλε..κλεφτοκοτα ..η αναμικτε ??? Γραφονται διατριβες απειρων λεπτομερειων..κι ετσι η τριχα..κι αλλιως η ..τρυπα..κλπ..
    Ολα ανηθικα...απο κοπτωμενους δημοκρατες ηθικους.
    Καπως ετσι ειναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.