29/10/19

Εδώ παρελαύνει η ανικανότητα

Ο καθένας μπορεί ασφαλώς να κατανοήσει την ανησυχία του υπουργείου Παιδείας, που θα είχε την ευθύνη χιλιάδων μαθητών συγκεντρωμένων στους δρόμους αν σκεφτεί τις καταστροφές των προηγούμενων ημερών και τον κίνδυνο που θα διέτρεχαν. Το ακατανόητο, ωστόσο, είναι η απόφαση να ακυρώσουν την παρέλαση μόλις μία ώρα πριν από την προκαθορισμένη έναρξη. Όταν όλοι οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ήταν ήδη στους δρόμους.
Η απόφαση θα μπορούσε να ανακοινωθεί από το προηγούμενο βράδυ ή έστω από νωρίς το πρωί. Εξάλλου, η πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δεν γίνεται ανά λεπτό, γίνεται ανά τριήμερο και πάντως το πιθανότερο είναι ότι δεν άλλαξε τίποτα στην πρόβλεψη της προηγούμενης μέρας από την πρόβλεψη του χθεσινού πρωινού.
Κι ο Θεός να την κάνει πρόβλεψη, δηλαδή, αφού ούτε καν πλησίασε. Στο κάτω - κάτω, οι κίτρινες προειδοποιήσεις της Μετεωρολογίας έγιναν πια γραφικές. Ιδίως η χθεσινή το επιβεβαιώνει. Έκαναν, λέει ο διευθυντής της Υπηρεσίας, «προληπτική σύσταση, σε συνδυασμό με την προειδοποίηση σε κίτρινο επίπεδο». Αλλά, τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα, ούτε βροχή είχαμε, ούτε χαλάζι, ούτε καταιγίδες.
Η ευκολία με την οποία ακυρώθηκε η παρέλαση λίγο πριν από την προκαθορισμένη ώρα, δεν είναι υπεύθυνη στάση, είναι ευθυνοφοβία. Και ανεπάρκεια. Επέλεξαν να ταλαιπωρήσουν τόσες χιλιάδες πολίτες για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, παρά να αναλάβουν την ευθύνη των προβλημάτων που θα δημιουργούσε μια πιθανή νεροποντή. Το προηγούμενο βράδυ, για παράδειγμα, μερικές άλλες χιλιάδες πολιτών βρίσκονταν στα γήπεδα. Επίσης, συγκεντρωμένοι σε ανοικτούς χώρους. Αλλά, δεν σκοτίστηκε κανένας να ακυρώσει τους ποδοσφαιρικούς αγώνες «για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών και των συμμετεχόντων», όπως αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας για τις παρελάσεις. Μάλιστα, στο Ανόρθωση - Δόξα ο διαιτητής σκεφτόταν ξανά και ξανά αν θα το ακύρωνε, αλλά όχι γιατί κινδύνευαν οι ποδοσφαιριστές ή οι φίλαθλοι, αλλά για να σιγουρευτεί ότι ήταν κατάλληλο το γήπεδο…
Φυσικά και προέχει η ασφάλεια των μαθητών. Φυσικά και είναι σοφότερη η πρόληψη κι ας μην επιβεβαιωθεί ο κίνδυνος. Αλλά, το χάος που προκάλεσε η προχειρότητα της ακύρωσης είναι πολύ πιο επιβαρυντικό από τα προβλήματα που θα προκαλούσε η πιθανή κακοκαιρία. Και είναι αστείο να πιστεύουμε ότι κατά τη διάρκεια της μίας ώρας των παρελάσεων όλοι οι κεραυνοί του κόσμου θα έπεφταν στους δρόμους με τους συγκεντρωμένους. Προπάντων, στις πόλεις που είναι γεμάτες αλεξικέραυνα. Τι θα μπορούσε να συμβεί, δηλαδή; Θα έβγαιναν οι ποταμοί ειδικά στους δρόμους των παρελάσεων να μας πνίξουν; Θα έπεφτε χαλάζι στα κεφάλια των μαθητών; Θα έρχονταν ανεμοστρόβιλοι να μας αρπάξουν τους επίσημους να τους εξαφανίσουν; Κι αν γινόταν το κακό την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι ήταν στους δρόμους έτοιμοι για την παρέλαση που ακυρώθηκε την υστάτη; Διότι, προφανώς το ρίσκο δεν ήταν ειδικά την ώρα που θα ξεκινούσαν οι παρελάσεις. Μπορεί να ήταν λίγο πριν ή λίγο μετά. Πρόκειται, λοιπόν, για μια κραυγαλέα επίδειξη ανεπάρκειας και ασέβειας προς τους πολίτες, όσο κι αν ισχυρίζονται ότι σκέφτηκαν την ασφάλεια των πολιτών. Απλώς δεν σκέφτονται. Και ακριβώς γι΄ αυτό προκάλεσαν χτες ένα πραγματικό χάος. Όχι λόγω καταιγίδας, αλλά λόγω ανικανότητας.
Υ.Γ. Ασέβεια προς τους πολίτες και προς το κράτος, ανεπάρκεια, ανικανότητα. Καθημερινές διαπιστώσεις πια. Η ακύρωση της παρέλασης, ο αστείος μπογιατισμένος ποδηλατόδρομος της Λεμεσού, που ακόμα να μας πουν ποιος ευθύνεται, οι συζητήσεις στη Βουλή για να καταργούνται αλά κέφα ρυάκια και φυσικά μονοπάτια στο βωμό της «ανάπτυξης», η πλατεία - γιοφύρι Ελευθερίας, το αρχαίο αγγείο που δώρισε στην Θάτσερ ο Γιώργος Βασιλείου λες και είναι από την προσωπική του περιουσία και τώρα πουλήθηκε στο Λονδίνο…
Δεν την αξίζουμε τόση κοροϊδία, που να πάρει. Ή, μήπως όχι; 
aristosm@phileleftheros.com
Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

  1. Are you kidding???? Afraid of getting wet?????
    We have to introduce Spartan education to our kids. Remember, Greece has been known for 2 things:
    Olive oil and HOPLITES

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.