29/10/19

Γ. Τσολάκογλου. Προδότης ή πατριώτης;

Του Σάκη Μουμτζή
Ο Γεώργιος Τσολάκογλου ( 1886-1948), δεν ήταν άκαπνος στρατιωτικός. Απεναντίας, πήρε μέρος στους βαλκανικούς πολέμους, στις μάχες του Α΄Π Π στο μέτωπο του Στρυμόνα, στην εκστρατεία στην Ουκρανία ( 1919- 1920) και στην Μ.Α σία.
Η επίθεση των ιταλών τον βρήκε αντιστράτηγο-σωματάρχη του Γ΄ΣΣ ( Δ. Μακεδονία). Η δράση του στον ελληνοιταλικό πόλεμο είναι γνωστή και ο πατριωτισμός του αλλά και οι ικανότητες του ποτέ δεν αμφισβητήθηκαν. Τα προβλήματα για τον Τσολάκογλου- και όχι μόνον- αρχίζουν μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Ι. Μεταξά στις 29 Ιανουαρίου 1941. Ο Μεταξάς, ως γνωστόν , κατέβαλλε κάθε προσπάθεια για να αποτρέψει την εμπλοκή των γερμανών στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Στην ελληνοβρετανική σύσκεψη κορυφής της 15ηςΙανουαρίου 1941 (Γεώργιος Β΄, Παπάγος,Ουέιβελ. Ουίλσον κλπ) (1) ο Μεταξάς δια του Παπάγου απέρριψε την αποστολή βρετανικού εκστρατευτικού σώματος στην Ελλάδα για να μην προκαλέσει τους γερμανούς, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά την προσήλωση του στην ελληνοβρετανική φιλία και συνεργασία.(2)
Για τη συνέχεια https://greekcivilwar.wordpress.com/

12 σχόλια:

  1. Το θέμα δεν είναι ο Τσολάκογλου. Από το άρθρο κρατώ:

    15 Ιανουαρίου ο Μεταξάς αρνείται τον αγγλικό στρατό.

    29 Ιανουαρίου πεθαίνει κατά σύμπτωση.

    8 Φεβρουαρίου ήρθε ο αγγλικός στρατός.

    Για δες κάτι συμπτώσεις ρε παιδί μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει ένα ιστορικό λάθος στο κείμενο. Ο αγγλικός στρατός ήλθε πριν την ανωτέρω αναφερομένη ημερομηνία, ζώντος τού Μεταξά.

      "Στις 29 Οκτωβρίου 1940 ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ σε σύσκεψη επιτελών στο Λονδίνο ζήτησε να σταλούν στην Κρήτη 2 ταξιαρχίες, να κατασκευαστούν αεροδρόμια και να μετατραπεί ο όρμος της Σούδας σε βάση ανεφοδιασμού του βρετανικού στόλου της Μεσογείου. Οι πρώτες δυνάμεις που στάλθηκαν στο νησί, ήταν στις 31 Οκτωβρίου ένα τάγμα Πεζικού στον κόλπο της Σούδας και ακόμη 2.500 άνδρες που αφίχθησαν στις 6 Νοεμβρίου, εξοπλισμένοι με αντιαεροπορικά πυροβόλα. Πρώτος διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στην Κρήτη ήταν ο ταξίαρχος Ορντ Τίντμπουρι" (απ' εδώ).

      Διαγραφή
    2. Ναί, αλλά χωρίς την άδεια της Κυβέρνησης και ήταν κανονική κατάληψη. Εξ ου και συζητήθηκε στο Επιτελείο η πιθανότητα η Κρητική Μεραρχία (5 ΜΠ) να επιστρέψει. Ήταν κανονικό πισώπλατο κτύπημα.

      Διαγραφή
  2. Τηλεγραφικά:
    Ο Τσολάκογλου έδρασε ταχύτατα ως Αξιωματικός επί του πεδίου:
    Εν'οψη συντριβής,συνθηκολόγησε.
    Ηταν η ιστορική απόφαση-απόρροια των γεγονότων εκ της απουσίας του Μεταξά.
    Αν ο Μεταξάς ζούσε,ίσως είχαμε εντελώς διαφοερετική πορεία.
    Η άμυνα είχε ήδη διαρραγεί.
    Το δίλημμα προδότης ή πατριώτης,είναι ψευδές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως πρέπει να διαβάσετε το δίτομο έργο του Ιστορικού Δημοσθένη Κούκουνα "Ιστορία της Κατοχής, Τόμος Α και Τόμος Β" (υπήρξε και αρχισυντάκτης της έγκριτης Ιστορικής εφημερίδας "ΝΕΟΛΟΓΟΣ¨ Πατρών που ξεσκέπασε το περίφημο μνημόνιο του Κ. Καραμανλή με την Αγγλική κυβέρνηση για να κλείσει το Κυπριακό. Μετά από αυτήν την αποκάλυψη η εφημερίδα "έκλεισε" και στην θέση της έγινε η εφημερίδα Πατρών "Πελοπόννησος" που αφιερώθηκε στο υμνολόγιο του Κων/νου Καραμανλή). Εκεί αναφέρεται το τι έκανε ο Τσολάκογλου ως ...Πρωθυπουργός της σκλαβωμένης Ελλάδος.

    Ο Τσολάκογλου ανέλαβε μετά από προτροπή πολλλών πολιτικών της εποχής για να μην αποκτήσει η Ελλάδα μας γκάουλάιτερ και ορκίστηκε στο Ελληνικό Σύνταγμα, σε αντιδιαστολή ο Ράλλης ορκίστηκε στον αρχηγό της Γερμανίας Αδόλφο Χίτλερ

    Εκεί θα μάθετε με λεπτομέρειες πως ο Τσολάκογλου πάσχισε μέσω αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, όπως ο τότε Συνταγματάρχης Χρυσοχόου και άλλοι σπουδαίοι Έλληνες, να διατηρήσει τόσο το εθνικό φρόνημα των Βόρειων Ελλήνων όσο και να μειώσει τις ανθελληνικές ενέργειες των κατακτητών.

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η προδοτική του πράξη δεν ήταν ότι συνθηκολόγησε. Αλλά ότι συνεργάστηκε με τον κατακτητή!
    Ανεξάρτητα τι ποιότητας Αξιωματικός ήταν, αν συμπαθούσε την μία ιδεολογία ή την άλλη, η συνεργασία με τον κατακτητή (και όλοι ξέρουμε για την γερμανική κατοχή και τα εγκλήματά τους)είναι ΠΡΟΔΟΣΙΑ !
    Και οι δικαιολογίες τύπου το έκανε γιατί σκέφτηκε: "καλύτερα εγώ που είμαι πατριώτης παρά κάποιος άλλος λιγότερο ικανός ή πατριώτης από εμένα", είναι η πιό συνηθισμένη δικαιολογία των προδοτών και θα πρέπει να την καταδικάσουμε, αν δε θέλουμε να εμφανίζονται και άλλοι "πρόθυμοι" στο μέλλον. Να θυμίσω τα λόγια του Κολοκοτρώνη για φωτιά και τσεκούρι;
    Απορώ γιατί ακόμη έχουμε τέτοια διλήμματα στα αυτονόητα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο τσολακογλου ήταν τόσο πατριώτης οσο ειναι οι δοσίλογοι δηλαδή αυτοί που δίδουν λόγο στους ξένους και οχι στο λαο τους ! Τον αν έκανε καλο η οχι θα το κρίνει η ιστορια αλλά δεν ειναι πατριώτης ! Καθαρά προδότης ειναι ! Ουδείς αξιωματικός η πολιτικός επιτρέπεται να λαμβάνει θέσεις τέτοιες και να διδει λόγο σε ξένους.Ακομα και αν εχει ψηφιστεί ...Πος μαλλον αν δεν ια εχουν! ως λαός έχουμε συγχυστεί εννοιολογικά και λόγω μνημονίου.Θεωρω τους μνημονιακούς πολιτικούς δοσιλογους επίσης διότι δίδουν λόγο στους ξένους,Το οτι εχουν εκλεγεί δεν αναιρεί την εννιά αυτή καθαυτή.Διδεις λόγο εισαι δοσιλογους.Τελος,Απο κει και πέρα τα αλλά ειναι για αναλύσεις φιλολογικής σημασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βίοι παράλληλοι:

    Ο Τσολάκογλου, όπως και οι Λογοθετόπουλος και Ράλλης, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για συνεργασία με τον κατακτητή.

    Περίπου 30 χρόνια νωρίτερα, στις 16/29 Αυγούστου 1916, ο Βενιζέλος έκανε "επανάσταση" στην Θ/νίκη, στηριζόμενος στις λόγχες των Γάλλων εισβολέων, που στην συνέχεια τον έφεραν στην Αθήνα και τον επέβαλαν ως δικτάτορα (πρωθυπουργός-ανδρείκελο), αναγκάζοντας τον νόμιμο αρχηγό του κράτους, βασιλέα Κωνσταντίνο Α', σε παραίτηση. Η επιβολή δεν έγινε αναίμακτα!

    Ο Βενιζέλος τιτλοφορήθηκε "εθνάρχης", ενώ οι άλλοι τρεις προδότες. O tempora, o mores!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με πρόλαβες, καθώς τα παραπάνω σχόλια δείχνουν και μιά μαλάκυνση εγκεφάλου.

      Διαγραφή
    2. Για όσους έχουν έτοιμη την ετυμηγορία, χωρίς -όπως ομολογούν οι ίδιοι να γνωρίζουν την σχετική περίοδο της ιστορίας μας και οπωσδήποτε δεν έχουν ακούσει την άλλη πλευρά πχ με τα απομνημονεύματά της.
      1. Έγινε συνθηκολόγηση κι όχι παράδοση. Η πρώτη σαν αποτέλεσμα ανακωχής, οι άλλες δύο σαν αποτέλεσμα ήδη αιχμαλωσίας και ως εκ τουτου υπογράφηκαν από τον Τ με την υποσημείωση ότι ήταν ήδη αιχμάλωτος, άλλα χωρίς πραγματική βούληση.
      2. Με την συνθηκολόγηση, αποφεύχθη η μεταφορά 300.000 στρατιωτών κι Αξκών σε Γερμανία-Ιταλία-Βουλγαρία για καταναγκαστική εργασία στα εργοστάσια(?). Πχ, ο γιουγκοσλαύϊκος στρατός του ενός εκατομμυρίου που παραδόθηκε, μεταφέρθηκε όλος στη Γερμανία.
      3. Αν δεν ανελάμβανε την πρωθυπουργία, θα οριζόταν «»γκαουλάϊτερ»» οι Γερμανο΄ί, «»προτέκτορα»»» οι Ιταλοί και ποιός ξέρει τί οι Βούλγαροι. Και θα είχαμε κανονικό διαμελισμό της χώρας.
      4. Οι τρείς κατοχικές κυβερνήσεις κατόρθωσαν μέσω των Γερμανών (επαφές σε επίπεδο κορυφής) να ματαιώσουν τα σχέδια εκβουλγαρισμού της Αν. Μακεδονίας και Θράκης. (Στο χωριό μου οι βουλγαρογραμμένοι είναι ακόμη δακτυλοδεικτούμενοι).
      5. Η αναγνώριση από τους γερμανούς Ελληνικής Κυβέρνησης ματαιώναν τα σχέδια της Ιταλίας, όπως παρατέθηκε παραπάνω η εγγραφή 27-28 Απρ 1941 στο «»Ημερολόγιο»» του Τσιάνο.
      6. Η ύπαρξη Ελληνικής Κυβέρνησης επέτρεπε την ύπαρξη Υπουργείων, Νομαρχιών, Αστυνομίας, Στρατιωτικές Μονάδες, Δικαστήρια, Σημαίες στα δημόσια καταστήματα , μισθοδωσία δημοσίων υπαλλήλων, και γενικώς επέτρεπε τη λειτουργία ενός Ελληνικού Κράτους με τα όποια προβλήματα. Ακόμη και οι ξένες πρεσβείες, όπως των ΗΠΑ, λειτουργούσαν στα πλαίσια του Ελληνικού Κράτους και ως κυβέρνηση αναγνώριζαν την Ελληνική.
      7. Ουσιαστκώς και τυπικώς, οι κατοχικές δυνάμεις δεχόταν ως εκπρόσωπο του Ελληνικού Κράτους την Ελληνική Κυβέρνηση. Και έτσι τους προσφωνούσαν, Μαζί τους αλληλογραφούσαν για θέματα που αφορούσαν έλληνες. Αν ήταν «»προτέκτορας»»» μαλλον κανείς δεν θα πολυνιαζόταν νια άλλες γνώμες για θέματα ελλήνων.
      8. Από επίσημα έγγραφα προκύπτει ότι
      α. Εσωσαν πολλούς από φυλακές και εκτελέσεις
      β. Μετείχαν στην πραγματική ελληνική αντίσταση, κι όχι στην φανταστική του ΕΑΜ.
      γ. Μπόρεσαν να λειτουργήσουν έστω υποτυπωδώς ένα Ελληνικό Κράτος, γεγονός που γνώριζε ο λαός.
      δ. Με συνεχή διαγγέλματα, ομιλίες, ανακοινώσεις, και εθνικές εορτές, κατόρθωσαν να συντηρήσουν τη φλόγα της απελευθέρωσης ζωντανή όταν θα το επέτρεπαν οι συνθήκες.
      Οσο για τον Παπάγο, είναι άλλη μιά απόδειξη για προειλημμένες ετυμηγορίες κατά των πρωταγωνιστών. Ο Παπάγος δεν ακολούθησε, διότι το απαγόρευσαν οι Αγγλοι, οι οποίοι είχαν πιά με τον Τσουδερό (Βενιζελικός) αλλάξει πολιτική έναντι της Ελλάδος, και δεν επιθυμούσαν στρατηγούς και ανώτατα στελέχη του Ι. Μεταξά. Εξ ού και η απαγόρευση να οργανώσει αντίσταση όπως επιθυμούσε. Κι όταν το παραζόρισε, εντέχνως το «»έμαθαν»»» οι γερμανοί και τον τσουβάλιασαν με τους άλλους Στρατηγούς. Και για να προετοιμάσουν την επόμενη κατάσταση, βγάλαν στο βουνό όλους τους απότακτους του 1935 και τους γέμισαν λίρες για να κάνουν λέει αντίσταση, ενώ στην πραγματικότητα ετοιμάζαν στρατούς για την επόμενη μέρα. Εξ ού και η επαναφορά τους από τον Τ, και η εχθρότητά του προς τον παπάγο με την σύνταξη της περίφημης »Εκθεσης Καθενιώτη»»».

      Διαγραφή
    3. Μπράβο Chris σταθερή αξία εδώ μέσα !!!! Μπράβο !!!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.