16/10/19

Γερμανία: Συγκλονίζουν οι γονείς της Μαρίας που σκότωσε ο Αφγανός που είχε καταδικαστεί για απόπειρα δολοφονίας στην Ελλάδα



Ο δολοφόνος της 19χρονης φοιτήτριας Ιατρικής είχε περάσει στη Γερμανία από την Ελλάδα, όπου είχε αποπειραθεί να σκοτώσει φοιτήτρια στην Κέρκυρα και είχε αποφυλακισθεί εκμεταλλευόμενος τις ευνοϊκές διατάξεις της νομοθεσίας
Η δολοφονία της 19χρονης φοιτήτριας ιατρικής στο Φράιμπουργκ προκάλεσε μεγάλο σοκ στην κοινή γνώμη. Η δολοφονία έγινε στις 16 Οκτωβρίου 2016 και ενέτεινε τη συζήτηση γύρω από το προσφυγικό. Ο δράστης, ένας νεαρός πρόσφυγας, καταδικάστηκε πέρυσι σε ισόβια. Οι γονείς της ίδρυσαν στη μνήμη της κόρης τους το ίδρυμα Μαρία Λαντενμπούργκερ. Ένα ίδρυμα που στόχο έχει να βοηθάει φοιτητές.

Η δολοφονία της Μαρίας είχε προκαλέσει σοκ στην Ελλάδα, αφού ο δολοφόνος της είχε καταδικαστεί για την απόπειρα δολοφονίας μιας φοιτήτριας στην Κέρκυρα το 2013, και παρότι η ποινή του ήταν κάθειρξη δέκα ετών, ο ίδιος είχε δηλώσει ανήλικος και είχε αποφυλακισθεί το 2015 κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου. Στη συνέχεια, και παρότι του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, είχε καταφέρει να διαφύγει και να φθάσει στη Γερμανία όπου σκότωσε την 19χρονη φοιτήτρια της Ιατρικής.
«Εργαζόμαστε για τους σκοπούς και τις αξίες που πρέσβευε και η Μαρία» λέει ο Μίχαελ Λάουκ. Ο 49χρονος διευθυντής μιας νεοφυούς εταιρείας είναι πρόεδρος του συνδέσμου φίλων του πανεπιστημίου Φράιμπουργκ και επικεφαλής του νεοσυσταθέντος ιδρύματος στη μνήμη της Μαρίας.

Τρία χρόνια συμπληρώνονται από τη δολοφονία και είναι μια ευκαιρία να μιλήσει για τη δουλειά του ιδρύματος, όπως λέει: «Δεν είμαστε πολιτικό ίδρυμα. Θέλουμε απλά να στείλουμε ένα μήνυμα ανθρωπιάς βοηθώντας όσους το έχουν ανάγκη και έτσι να ξαναζωντανέψουν οι ιδέες και οι στόχοι της Μαρίας».

Η νεαρή φοιτήτρια καταγόταν από το Εντσκράις στη Βάδη-Βυρτεμβέργη. Ήθελε να γίνει γιατρός και να βοηθάει τους ανθρώπους, όπως δήλωσαν οι γονείς της Φριντερίκε και Κλέμενς Λαντενμπούργκερ, τον περασμένο Μάρτιο στο Βερολίνο όταν παρέλαβαν το Βραβείο του Πολίτη των γερμανικών εφημερίδων. Η Μαρία είχε κοινωνική δράση και βοηθούσε μαζί με άλλους συμφοιτητές της από την ιατρική σε προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας.

Το ίδρυμα, το οποίο έχει έδρα το Φράιμπουργκ, διοικείται από τους γονείς της Μαρίας και εθελοντές. Βοηθούνται φοιτητές κυρίως της ιατρικής και επιδοτείται πρακτική εκπαίδευση αλλά και κοινωνικά πρόζεκτ. Βοήθεια μπορούν να ζητήσουν φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο τις σπουδές τους.

Τον πρώτο ενάμιση χρόνο το ίδρυμα μπόρεσε να διαθέσει περίπου 25.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίχθηκαν πάνω από 20 φοιτητές και ομάδες φοιτητών. Ανάμεσα στα πρόζεκτ που υποστηρίζονται είναι μια ομάδα φοιτητών που ερευνά πάνω στα αντιβιοτικά και στην αντίστασή των βακτηρίων. Ακόμα στηρίζονται πρόζεκτ στην Αφρική ή την Ασία, όπως για παράδειγμα ομάδες φοιτητών που τάσσονται στις αναπτυσσόμενες χώρες υπέρ της αποστείρωσης των ιατρικών εργαλείων.

Το ίδρυμα Μαρία Λαντενμπούργκερ θέλει μέσα από τη δράση του να στείλει ένα μήνυμα «κατά του μίσους και της βίας», ένα μήνυμα για μεγαλύτερη ανθρωπιά στην κοινωνία μας, λέει ο επικεφαλής του Μίχαελ Λάουκ.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

9 σχόλια:

  1. Ας βοηθήσουν μερικούς πρόσφυγες ακόμη, είναι ωραίο μήνυμα κατά του μίσους και της βίας. Να σκύψουν και λίγο το κεφάλι έμπροσθεν των πιστών κι όλα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο δράστης δεν ήταν πρόσφυγας, αλλά λαθρομετανάστης, ο οποίος αποφυλακίστηκε με τον νόμο Παρασκευοπούλου. Οι γονείς τής κοπέλας, όπως και τα άλλα θύματα εγκληματιών, που είχαν αποφυλακισθεί με τον ίδιο πρωτάκουστο νόμο, ο οποίος νομίζω ότι πρέπει να ισχύει ακόμη, θα μπορούσαν να ζητήσουν ψυχική και, κατά περίπτωση, οικονομική αποζημίωση από το ελληνικό κράτος, τού οποίου η Βουλή είχε εγκρίνει τον νόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αποζημιωση?να την κανουν τι?καινουργια ταφοπλακα?
      εδω καιγονται ανθρωποι (μαρφιν) ζωντανοι και οιδεις επεμβαινει και ουδεις τιμωρειται, οπως στη ν ιερα εξεταση σ στον μεσαιωνα.

      Διαγραφή
    2. Αν γνώριζες ποιους και πόσους έχουν δολοφονήσει, θα ήξερες ότι, μεταξύ αυτών, είναι άνθρωποι που συντηρούσαν τις οικογένειές των (π.χ. ταβερνιάρης στην Ύδρα και όχι μόνο), άρα τώρα πρέπει κάποιος να τούς αποζημιώσει και να φροντίσει για το μέλλον των παιδιών των. Επίσης, υπάρχει, όπως αναφέρω, η ψυχική αποζημίωση, η οποία έχει χαρακτήρα καθαρά συμβολικό.

      Στην Μαρφίν δεν έφταιξε το κράτος, άρα το σχόλιό σου είναι εντελώς άστοχο. Αν δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις, μη σχολιάζεις γράφοντας ανοησίες.

      Διαγραφή
  3. Φοιτήτριες κυνήγαγε ο Αφγανός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Η όλη ποινική δικονομία είναι για γέλια. Όταν δικάζονται ισόβια για βαριά εγκλήματα και τούς βγάζουν έξω, για ν' ... αποσυμφορήσουν τις φυλακές (νόμος Παρασκευοπούλου), τι περιμένεις; Επαναφορά τής θανατικής ποινής, που ούτως ή άλλως είχε πέσει σε αχρηστία από το 1972;

      Διαγραφή
  5. Ο αφγανός βρέθηκε νεκρός στο κελί του την περασμένη εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πού το άκουσες/διάβασες; Αν δεν απαντήσεις, είναι διασπορά ψευδών πληροφοριών και το σχόλιό σου οφείλει να σβηστεί από τούς διαχειριστές.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.