12/10/19

Το τέλος της γερμανικής κατοχής12 Οκτωβρίου 1944. Ήταν ένα ηλιόλουστο πρωινό Πέμπτης, όταν οι καμπάνες των εκκλησιών άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα, καλώντας τους Αθηναίους να ξεχυθούν στους δρόμους και να πανηγυρίσουν το τέλος της γερμανικής κατοχής. Ως τις 3 Νοεμβρίου ο τελευταίος Γερμανός (και Βούλγαρος) στρατιώτης είχε αποχωρήσει από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση των Γερμανών και των συμμάχων τους Βουλγάρων από την Ελλάδα είχε σημάνει λίγους μήνες νωρίτερα, στις 6 Ιουνίου, όταν οι Σύμμαχοι αποβιβάστηκαν στη Νορμανδία και άρχισαν να περισφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Γερμανία μαζί τους προελαύνοντες Σοβιετικούς από την ανατολική πλευρά. Ήταν φανερό ότι οι ημέρες της Ναζιστικής Γερμανίας ήταν μετρημένες.

Στο χρονικό διάστημα μέχρι την απελευθέρωση είχαν ενταθεί οι πολιτικές διαβουλεύσεις για τη μετακατοχική κατάσταση στην Ελλάδα. Από την πλευρά τους, οι Γερμανοί έψαχναν παρασκηνιακά τρόπους ασφαλούς αποχώρησής τους από τη χώρα μας. Από τις 26 Απριλίου 1944 της ελληνικής εξόριστης κυβέρνησης ηγείτο ο Γεώργιος Παπανδρέου, οι Άγγλοι όμως ήταν αυτοί που κινούσαν τα νήματα. Με τις συμφωνίες Λιβάνου (17-20 Μαΐου 1944) και Καζέρτας (26 Σεπτεμβρίου 1944) οι ανταρτικές ομάδες του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ είχαν τεθεί υπό τις διαταγές της κυβέρνησης Παπανδρέου, που είχε εμπλουτισθεί και με στελέχη του ΕΑΜ.

Οι Γερμανοί άρχισαν να αποχωρούν σταδιακά από την Αθήνα από το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου με κατεύθυνση προς Βορρά. Στις 8 το πρωί της 12ης Οκτωβρίου, οι ελάχιστοι Γερμανοί που είχαν απομείνει στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Εκεί, σε μία πρόχειρη όσο και βιαστική τελετή, ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγός Χέλμουτ Φέλμι, συνοδευόμενος από τον κατοχικό δήμαρχο Αθηναίων Άγγελο Γεωργάτο, κατέθεσε στεφάνι.

Το μόνο που απέμενε ήταν η υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Ένας Γερμανός στρατιώτης κατέβασε τη σβάστικα χωρίς καμία επισημότητα στις 9:15 το πρωί, την πήρε υπό μάλης και αποχώρησε με σκυμμένο το κεφάλι, σηματοδοτώντας το τέλος της γερμανικής κατοχής που διήρκεσε 1.625 μέρες και την αρχή ενός τρελού πανηγυριού στους δρόμους της Αθήνας.

Χιλιάδες κόσμου με τη γαλανόλευκη στα χέρια αλληλοασπάζονταν, αναφωνώντας «Χριστός Ανέστη», παιδιά σκαρφάλωναν στις οροφές των τραμ, ενώ απ' άκρη σ' άκρη αντηχούσε ο Εθνικός Ύμνος. Μετά από τριάμισι χρόνια δουλείας και σκλαβιάς οι Αθηναίοι ανάπνεαν για πρώτη φορά τον μεθυστικό αέρα της λευτεριάς.

Στις έξι ημέρες που πέρασαν μέχρι την άφιξη της κυβέρνησης στην Αθήνα, την εξουσία ασκούσε τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους Θεμιστοκλή Τσάτσο, Φίλιππο Μανουηλίδη και Γιάννη Ζεύγο, συνεπικουρούμενη από τον διοικητή της Αστυνομίας Αθηνών, Άγγελο Έβερτ. Δύο ημέρες αργότερα άρχισαν καταφθάνουν στην πρωτεύουσα δυνάμεις του 3ου Σώματος του βρετανικού στρατού υπό τον αντιστράτηγο Ρόναλντ Σκόμπι, που έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τους Αθηναίους.

Στις 18 Οκτωβρίου έφτασε στην Αθήνα ο Γεώργιος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του. Την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός σε μία συγκινητική τελετή ύψωσε την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη και στη συνέχεια μίλησε στο συγκεντρωμένο πλήθος που είχε γεμίσει ασφυκτικά την πλατεία Συντάγματος από τον εξώστη του Υπουργείου Οικονομικών.

Σε μία αριστοτεχνικά δομημένη ομιλία του εξήγγειλε τις προθέσεις της κυβέρνησής του, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να ικανοποιηθούν οι εθνικές διεκδικήσεις, να αποκατασταθεί η λαϊκή κυριαρχία, να επιλυθεί το πολιτειακό ζήτημα μετά από ελεύθερο δημοψήφισμα και να τιμωρηθούν οι συνεργάτες των κατακτητών. Το πλήθος, που συχνά τον διέκοπτε με συνθήματα υπέρ του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, υποδέχθηκε τις εξαγγελίες του με κραυγές και ιαχές υπέρ της λαοκρατικής δημοκρατίας. Ο Παπανδρέου, που ήταν αναγκασμένος να ακροβατεί συνεχώς μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, απάντησε με τη χαρακτηριστική φράση που έμεινε στην ιστορία: «Πιστεύομεν και εις την λαοκρατίαν».

Όμως, οι χαρές και τα πανηγύρια για την απελευθέρωση κράτησαν μόνο 53 ημέρες. Στις αρχές Δεκεμβρίου τα όπλα θα αντηχήσουν ξανά στους δρόμους της πρωτεύουσας, αλλά αυτή τη φορά θα είναι στραμμένα κατά αδελφών («Δεκεμβριανά»).

ΠΗΓΗ: sansimera.gr

2 σχόλια:

 1. Ο αρθρογράφος αναφέρει στην 6η παράγραφο ότι.
  Χιλιάδες κόσμου με την γαλανόλευκη στα χέρια αλληλοασπάζονταν.
  Ξέχασε να συμπληρώσει_ δίπλα στη γαλανόλευκη_ την Αμερικάνικη σημαία, την αγγλική σημαία την σοβιετική σημαία.
  Αυτό εξηγείται γιατί οι τρεις σημαίες ήταν των ποιο ισχυρών σύμμαχων που συνέβαλαν στη ήττα των ναζί μαι των φασιστών και βέβαια στην απελευθέρωση της Ελλάδας μαζί βεβαίως με αποφασιστική και καθοριστική εθνική αντίσταση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!
  ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ Ο ΕΛΑΣ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ)!

  Μην γελάτε, αυτά λέγονται και μάλιστα από δασκάλους σε παιδιά του Δημοτικού στην Ελλάδα, ΑΛΛΑ και στον απόδημο Ελληνισμό....

  Το ΚΚΕ έκανε χθές γιορτή για τα «75 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ»! 
  Αυτή η μυθοπλασία και η ψευδής καταγραφή κομβικών ιστορικών γεγονότων διαστρέφει την Ιστορία του Έθνους και παραπλανεί τους νέους.

  Αν ήταν μόνο το ΚΚΕ, λίγη σημασία θα είχε. Όμως, τα ίδια περίπου λένε και άλλοι σε καίριες θέσεις, σε πανεπιστήμια, ΕΡΤ, «αστικές» εφημερίδες, κλπ., αν και πιό συγκαλυμένα. Τα ίδια ψεύδη και τις ανιστόριτες μυθοπλασίες εισάγουν και στα βιβλία ιστορίας. Να δούμε πότε θα σταματήσει ο κατήφορος.

  Τα Πραγματικά Γεγονότα της 12/10/1944.
  Τις πρωϊνές ώρες της 12ης Οκτωβρίου οι τελευταίες μηχανοκίνητες Γερμανικές μονάδες ΑΠΕΧΩΡΗΣΑΝ ανενόχλητες από την Αθήνα. Ως τελευταίες πράξεις οι Γερμανοί στις 9:45 υπέστηλαν τη σημαία τους από την Ακρόπολη. Την ίδια ώρα, ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής Νοτίου Ελλάδος, ο πτέραρχος Helmut Flemy, ο μόνος που δικάστηκε στη Νυρεμβέργη για το Έγκλημα των Καλαβρύτων, με ένα μικρό άγημα μετέβη στον Άγνωστο Στρατιώτη και κατέθεσε στεφάνι (το οποίο στη συνέχεια ποδοπατήθηκε από τους Αθηναίους). Στρεφόμενος προς τον παρόντα κατοχικό δήμαρχο της Αθήνας ανακήρυξε την Αθήνα ελεύθερη πόλη, και στη συνέχεια επιβιβάσθηκε στο αυτοκίνητό του και έφυγε μέσω της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.

  Ο κόσμος που ήταν ήδη εκεί παρακολουθούσε σιωπηλός μέχρι που έφυγε και το στρατιωτικό άγημα. Μετά, λίγο-λίγο ξέσπασε σε χειροκροτήματα και σε «ζήτω». Το πλήθος γρήγορα πύκνωσε και ο Εθνικός Ύμνος αντήχησε στο κέντρο της ελεύθερης Αθήνας! Η φωτογραφία του γονατιστού πλήθους εμπρός στον Άγνωστο Στρατιώτη είναι στο βιβλίο του Γατόπουλου «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΜΕΤΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΑΝΕΚΔΟΤΩΝ ΤΩΝ ΕΤΩΝ 1940-1944».
  Πως είδε και παρουσιάζει τα ίδια γεγονότα ο Ριζοσπάστης, στη στήλη ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ.
  12/10/2018: «1944 Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Αθήνα. Μια απέραντη λαοθάλασσα πλημμυρίζει τους δρόμους. Το νέο ότι οι μαχητές του ΕΛΑΣ κατέβασαν το πρωί (9.45) από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία έκανε αστραπιαία, στόμα με στόμα, το γύρο της πρωτεύουσας.!!!
  14/12/2018: «1944 Δύο μέρες μετά την απελευθέρωσή της από τον ΕΛΑΣ, βρετανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα.»!

  Ioannis Bougas

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.