24/10/19

Ποια μυστική συμφωνία έκανε το Ισραήλ την ώρα που αποσύρονταν οι Αμερικανοί από τη Συρία;


Δημοσίευμα στον Τύπο αποκαλύπτει μυστήρια πτήση από το Ισραήλ για το Ριάντ με ενδιάμεσο σταθμό το Αμάν της Ιορδανίας.

Ένα ενδιαφέρον tweet ανακαλύψαμε στο διαδίκτυο, το οποίο κάνει λόγο για συμφωνία του Ισραήλ με Σαουδική Αραβία την ώρα που τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρονταν από τη βορειοανατολική Συρία, ανοίγοντας τον δρόμο για την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας "πηγή αίματος" γιατί αυτό που ακολούθησε μόνο "πηγή της Ειρήνης" δεν ήταν.

Το tweet αναπαράγει βίντεο, στο οποίο αναφέρει κάποιες πληροφορίες που μεταφέρθηκαν στον αντιπολιτευόενο ισραηλινό Τύπο.

«Κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία πραγματοποίησαν αμέσως μία μυστική συνάντηση. Αυτή η συνάντηση καταγράφηκε στην εφημερίδα Haaretz, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση.

Η μυστική πτήση προγειώθηκε αρχικά στο Αμμάν, πριν κατευθυνθεί για το Ριάντ. Προβληματισμό προκαλεί ποιος επέβαινε σε αυτήν τη μυστική πτήση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην πτήση ήταν ο επικεφαλής της Μοσάντ. Η μυστική συμμαχία του Ισραήλ με κρατίδια του Κόλπου αποκτά με μεγάλη ταχύτητα έρεισμα», αναφέρει το βίντεο.
Η συμφωνία για το αμυντικό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος»

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες έρχονται σε συμφωνία. Τον Γενάρη του 2018, η διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας ετοιμαζόταν να αγοράσει το αμυντικό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος» από το Ισραήλ.

Η διοίκηση του Ριάντ κινητοποιήθηκε μετά από τους πυραύλους που εκτόξευσαν στη Σαουδική Αραβία, οι Χούτι που δραστηριοποιούνται στην Υεμένη και στηρίζονται από το Ιράν. Γι'αυτό και ξεκίνησε τις συνομιλίες προκειμένου να αγοράσει αμυντικά συστήματα από το Ισραήλ.

Δημοσίευμα της σαουηδικής εφημερίδας Basler Zeitung υποστήριζε, ότι οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ αυξήθηκαν μετά από την αύξηση των δραστηριοτήτων του Ιράν στην περιοχή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Σ.Αραβία η οποία σχεδίαζε να εμποδίσει τους πυραύλους που εκτοξεύονται από τη Υεμένη θα αγόραζε εκτός από το «σιδερένιο θόλο» και άρματα.

Εχθρός του Ισραήλ το Ιράν

Υπόψιν, ότι το Ισραήλ και το Ιράν βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση στη Συρία. Ενώ στο παρελθόν οι δύο περιφερειακοί εχθροί συγκρούονταν μέσω αντιπροσώπων, τον Φεβρουάριο του 2018 ισραηλινό ελικόπτερο κατέρριψε ιρανικής κατασκευής drone (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) που εισήλθε στον εναέριο χώρο του Ισραήλ από τη Συρία. Το Ισραήλ εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία, κατά την οποία η συριακή αεράμυνα κατέρριψε ισραηλινό F16. Ήταν το σοβαρότερο, άμεσο επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών από το 1979, όταν το νεοσύστατο ισλαμικό κράτος διέκοψε κάθε σχέση με το Ισραήλ.

Αγάπησαν ξανά τους Κούρδους οι Αμερικανοί

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την Πέμπτη οι Αμερικανοί ενδιαφέρθηκαν ξαφνικά για τους Κούρδους, τους οποίους προέτρεψαν να προστατέψουν τις πετρελαιοπηγές.

«Αυτές οι πετρελαιοπηγές που αναφέρθηκαν στην ομιλία μου για τους Κούρδους/Τούρκους χθες βρίσκονταν στον έλεγχο του ISIS μέχρι που τις κατέλαβαν οι ΗΠΑ με τη βοήθεια των Κούρδων. Δεν θα αφήσουμε ένα ανασυσταθέν ISIS να πάρει αυτές τις πηγές!» έγραψε στο Twitter ο Τραμπ, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για συζήτηση που είχε με τον Κούρδο Μαζλούμ Αμπντί. «Εκτιμά αυτό που κάναμε και εγώ εκτιμώ αυτό που έκαναν οι Κούρδοι. Ίσως είναι καιρός για τους Κούρδους να αρχίσουν να κατευθύνονται προς την Πετρελαϊκή Περιοχή!», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

1 σχόλιο:

  1. Ὅποιος συναλλάσσεται μέ ἄτομα, καί ὄχι μέ ἐκπροσώπους Κούρδων, οὔτε μέ ἐκπροσώπους ὅποιων ἄλλων λαῶν, φυσικό δέν εἶναι νά μείνῃ τελικά μέ μόνα τά ἄτομα;
    Καί ὅταν τό δίκτυο τῶν "φίλιων δυνάμεων ἐξ ἀτόμων" μεγαλώσῃ ὑπερμέτρως, φυσικό δέν εἶναι νά μήν εἶναι πλέον διαχειρίσιμο ἤ νά διασπασθῆ ἤ νά ἀπαλλοτριωθῆ ἀπό ἄλλον, πιό "κοινωνικόν" ἡγέτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.