2/10/19

Πολύ σωστά έπραξε η Ελληνική Διπλωματία και ο Πρωθυπουργός και ακύρωσαν την πτήση των F-16


Για την υπόθεση των μαχητικών (F-16) που τελικά δεν εμφανίσθηκαν στους ουρανούς της Κύπρου έχουν γραφτεί διάφορα σενάρια. Από αυτά ισχύει ότι η αποστολή των μαχητικών στην Κύπρο ήταν προγραμματισμένη. Αυτό που δεν ισχύει, είναι ότι η πτήση ματαιώθηκε λόγω πιέσεων της Τουρκίας. Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί σε καμιά των περιπτώσεων και από καμιά κυβέρνηση. Αυτή την χρονική στιγμή, μια τέτοια πτήση θα ήταν ένα δώρο στον Ερντογάν, σε μια στιγμή που όλη η διεθνής κοινότητα έχει τα βλέμματα πάνω του και τον αντιμετωπίζει πλέον ως καθεστώς.  Οι έμπειροι Έλληνες Διπλωμάτες γνώριζαν πάρα πολύ καλά πως μια πτήση μαχητικών στην Κύπρο, θα προκαλούσε την αναχαίτιση των Ελληνικών F-16 , και τα οποία θα αποχωρούσαν άμεσα (στην καλύτερη περίπτωση) αφού δεν θα είχαν την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν περισσότερα από 8 μαχητικά των Τούρκων (2 F-4 και 6 F-16).
Η πληροφορία (!) αξιοποιήθηκε πολύ σωστά και η πτήση ματαιώθηκε. Η Τουρκία ήταν απόλυτα προετοιμασμένη για αυτό το σενάριο. Εκατοντάδες λογαριασμοί στο twitter θα προωθούσαν την αναχαίτιση ως νίκη και εκδίωξη των Ελλήνων από την Ανατολική Μεσόγειο, στην Τουρκία τα ΜΜΕ έχοντας έτοιμους (!) τίτλους θα εξύψωναν το ηθικό του λαού και ο Ερντογάν θα γινόταν ήρωας, και τα βίντεο από τα 2 F-4 θα κατέκλυζαν το διαδίκτυο.

Για τη συνέχεια ViaDiplomacy

35 σχόλια:

  1. Σωστό αρθρο,
    Αν είναι να έχουμε θερμό επεισόδιο κάποτε με Τουρκία τότε ας ειναι στό μέρος και τήν κατάλληλη ώρα που εμεις θα διαλέξουμε, και όχι όταν βολεύοι τούς Τούρκους φθσικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύετε ειλικρινά, πως υπάρχει ελληνική κυβέρνηση, που θα διαλέξει αυτή τόπο και χρόνο θερμού επεισοδίου;

      Αν ήμουν εξωγήινος και διάβαζα το άρθρο, θα νόμιζα πως η Ελλάδα διοικείται από...διπλωμάτες. Η πραγματικότητα είναι πως οι διπλωμάτες, δεν κάνουν τους στρατιωτικούς και πάντως δεν παίρνουν αποφάσεις. Η πολιτική ηγεσία, ρωτάει τους στρατιωτικούς: "Μπορείτε να στείλετε 2 αεροσκάφη στην κυπριακή παρέλαση" και οι στρατιωτικοί απαντούν.

      Τώρα, αν φοβάσαι μη σε καταρρίψουν επειδή πας παρέλαση, αύριο που ο Τούρκος θα εμφανιστεί στο Καστελλόριζο με τον Πορθητή, τι θα κάνεις; Γιατί και στο Καστελλόριζο, το στρατηγικό πλεονέκτημα πάλι η Τουρκία το έχει. Είναι εκτός ελληνικής αντιαεροπορικής ομπρέλλας, πολύ εγγύτερα σε τουρκικά αεροδρόμια και είναι ανοιχτή θάλασσα, με το τουρκικό ναυτικό να έχει καλύτερο οπλισμό για τέτοιο περιβάλλον, με την εξαίρεση των υποβρυχίων.

      Κολυμβήθρα του Σιλωάμ μοιάζει το άρθρο... 40 χρόνια δε διαλέξαμε την κατάλληλη στιγμή και ώρα. Θα τη διαλέξουμε τώρα, που η Τουρκία έχει αυξήσει το εξοπλιστικό χάσμα...

      Διαγραφή
    2. Και για να γίνω κακός, φανταστείτε η Ελλάδα να επάναφέρει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, τι γέλιο θα κάνουν οι Τούρκοι στο twitter, λέγοντας "αυτοί φοβόντουσαν την αεροπορία μας και δεν τόλμησαν να στείλουν αεροπλάνα στην κυπριακή παρέλαση, θα τολμήσουν να τα στείλουν σε πόλεμο";

      Οπότε, ό,τι και να κάνει η Ελλάδα με τα μυαλά που κουβαλάει, στο τέλος το τουρκικό twitter θα νικάει και θα γελάει.

      Διαγραφή
    3. Το να υποχωρείς μπορεί να είναι ένα ΑΝΑΓΚΑΊΟ σχέδιο ΑΡΚΕΙ συγχρόνως να ΠΡΟΕΤΟΙΜΆΖΕΣΑΙ για πόλεμο να εξοπλίζεσαι με Drones, Φρεγάτες, F-35, ...κλπ. Τότε είσαι μάγκας και έξυπνος και προνοητικός.
      Διαφορετικά είσαι ένας χαμένος - αφελής - βλάκας ΠΧ Τσίπρας με Καμμένο & Φίλη & Φώτη ... The three stooges τού ΥΕΘΑ μας.

      Τι είναι η νδ?
      Πολύ καλύτερη αλλά αυτό δέν σημαίνει και πολλά μιά πού οι προηγούμενοι ήταν Τουρκόδουλοι/Σκοπιανόδουλοι/Εθνομηδενιστές μέχρι τό κόκκαλο.

      Οψόμεθα

      Διαγραφή
    4. Και για να γίνω κακός, φανταστείτε η Ελλάδα να επάναφέρει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, τι γέλιο θα κάνουν οι Τούρκοι στο twitter, λέγοντας "αυτοί φοβόντουσαν την αεροπορία μας και δεν τόλμησαν να στείλουν αεροπλάνα στην κυπριακή παρέλαση, θα τολμήσουν να τα στείλουν σε πόλεμο";

      @ Oraculum

      17 χρόνια τα μαχητικά αεροσκάφη δεν πηγαίνανε. Πήγαν 2017 και 2018.

      Το θέμα δεν είναι να πετάνε αεροπορικά μέσα μόνο στις παρελάσεις. Σημασία πάνω απ'όλα έχει να δοκιμάζονται στρατιωτικά σχέδια με πραγματικά πυρά. Κι αυτό μετά από πολλά χρόνια ξαναγίνεται:

      https://www.youtube.com/watch?v=OugQjeLvtzM

      Προτιμώ να μην πετάνε στη Κυπριακή παρέλαση αλλά να συνεχιστούν οι αεροπορικές ασκήσεις με αληθινά πυρά στην Κύπρο.

      Διαγραφή
  2. Η διπλωματια της κοτας. Αει στον αγυριστο ξευτιλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρώτη φορά τη βλέπω την ιστοσελίδα αυτή, αλλά το άρθρο πιο πολύ θυμίζει damage control φιλονεοδημοκρατικού ιστότοπου, παρά λογική ανάλυση.

    Αν είναι δυνατόν, να μη στέλνεις τάχα αεροσκάφη, για... να μην πανηγυρίζουν οι Τούρκοι στο Twitter! Τι άλλο θα ακούσουμε! Twitter. To νέο τουρκικό υπερόπλο, που αποτρέπει ακόμα και στρατιωτικές πτήσεις!

    Οι "έμπειροι Έλληνες διπλωμάτες", ξέραν και πόσα τουρκικά αεροσκάφη μπορούν να φέρουν βόλτα τα ελληνικά και τους τύπους αυτών! Διπλωμάτες-Πτέραρχοι.

    Απορία: Η Ελλάδα γιατί δε μπορούσε να στείλει συνοδεία στα 2 αεροσκάφη της παρέλασης;
    Απορία 2: Τι είναι πιο σημαντικό; Το ηθικό των Κυπρίων που περίμεναν να δουν ελληνικά αεροσκάφη ή το...Τwitter των Τούρκων;

    O φόβος κατάρριψης είναι πιο λογικοφανής δικαιολογία, αλλά πάλι, αν φοβάσαι μη σε καταρρίψουν επειδή πας σε παρέλαση, τότε, με τι προοπτικές θα επαναφέρεις το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα;

    Μήπως τελικά ισχύει η πληροφορία του κυπριακού Σίγμα, ότι ο πραγματικός λόγος, είναι "ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ήθελε να ανοίξει νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις" και όχι τα twitter και οι διπλωμάτες-Πτέραρχοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρεις τι χάνεις παρακολουθήσε λίγο και θα καταλάβεις αξίζει, είναι απευθείας σύνδεση με τον αληθινό πρωθυπουργό της χώρας

      Διαγραφή
  4. Τι να πώ για τον τρόπο που η στρατηγική ψυχραιμία γίνεται προσπάθεια να περάσει στους αναγνώστες του την όλη παθητικότητα ή και δειλία σαν να ήταν αυτή στρατηγική επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απο τις αναρτησεις του συγκεκριμενου μην εχετε και μεγαλες προσδοκιες, ενταξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για ενα ονομα ζουμε.Μην γινουμε ρεζιλι !
    Αλλο αν γιναμε 1000 φορες στα παντα..εως 99 ετη πουλημενα ολα.
    Αν εχει και τετοιους συμβουλους ο Κουλης και το ΥΠΕΞ...τοτε παμε για ψαρεμα ολοι...
    Ξυλοκοπους βρηκαν ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παίρνω και τις δύο περιπτώσεις και το συζητάμε !!!!
    α) Ότι η κυβέρνηση δεν να στρέψει τα βλέμματα των Ευρωπαίων πάνω μας !!!
    - πριν 45 Χρόνια η Κύπρος ήταν μια !!!! Τώρα είναι διαιρεμένη , με την βούλα! !!!
    β) Ότι οι πιλότοι μας θα δεχόταν αναχαιτισει από τους Τούρκους! !!
    - Αυτοί έρχονται μέχρι την Εύβοια και δεν μιλά κάνεις !!!! Και εσείς !!!
    Εκείνο που καταλαβαίνω είναι ότι ο Τουρκαλας κάνει ότι θέλει! !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα ειπε σχεδον ολα ο Ουρακουλουμ..Το ασπρο ..μαυρο !! Αυτοι δεν ειναι διπλωματες.Ειναι ασθενεις με Γλαυκωμα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λύπη προκαλεί το γεγονός πως τέτοια άρθρα έχουν θέση σε ένα αξιόλογο ομολογουμένως ιστιολογιο. Κρίμα κ. Καλεντεριδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι του Καλεντερίδη το άρθρο ορθώς το ανέβασε ο ιστότοπος γιατί πρέπει να ξέρουμε

      Διαγραφή
  10. Λύπη προκαλεί η δημοσίευση τέτοιου άρθρου σε ένα όχι τυχαίο και αξιόλογο θα λεγα ιστιολογιο. Κρίμα κ. Καλεντεριδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλυτερα που τα γραφει παιδια..
    Για να ξερουμε τι λενε και κανουν οι καλικατζαροι.Και για να αναπτυσουμε τις αμυνες του νου μας.Πολυ καλα κανει το ιστολογιο νομιζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εμείς πάντως ελπίζαμε ότι θ' ακούσουμε τα μαχητικά της αεροπορίας μας να σκίζουν τον ουρανό της πατρίδας για να χαρεί λίγο η ψυχή μας ότι έστω συμβολικά η μητέρα πατρίδα είναι μαζί μας (όχι μόνο μέσω της ΕΛΔΥΚ μας). Εδώ στη Λεμεσό ακούω αρκετές φορές το χρόνο μαχητικά πάντως... Εγγλέζικα, ισραηλινά και γαλλικά! Τα ελληνικά μας είναι πολύ μακριά και αν ακουστούν θα 'ναι απλά για μια βόλτα παρέλασης όπως συνέβη επί Τσίπρα το 2017 και 2018. Ο Μητσοτάκης ούτε αυτά δεν κάνει και τον δικαιολογεί μέσω ασυναρτησιών ο ιστότοπος viaDiplomacy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτσε βρε έχουμε να φυλαξουμε και τον εναέριο χώρο της Αλβανίας της Βουλγαρίας και φυσικά των Σκοπίων που χρόνος για την Κύπρο;

      Διαγραφή
    2. Το σχόλιό σου, φίλε Χαρίλαε, ξεχειλίζει από δικαιολογημένο παράπονο και με θλίβει. Δεν έχω κάτι άλλο να πω.

      Διαγραφή
    3. Δεν παιρνετε καμμια δεκαρια Μιγκ -35 ναχετε και στις παρελασεις ?? Δεν κανουν πολλα..για δεκα χρονια γραμματια...Κανενα 40αρι το ετος ?? Τα ουισκυ κανουν πιο πολλα το ετος..Να στελνετε κι εδω στις παρελασεις ??

      Διαγραφή
    4. Ναι Αλέξανδρε, προέχουν άλλοι εναέριοι χώροι!

      Φίλε Nativist, ναι υπάρχει το παράπονο αφού ειδικά οι δεξιές κυβερνήσεις στην Ελλάδα μας συμπεριφέρονται ωσάν να είμαστε μπελάς. Θα ήθελα παράλληλα οι πολιτικοί μας στην Κύπρο να διεκδικούν πιο έντονα την συμπαράσταση της Ελλάδος αν και με βρίσκει κάθετα εναντίον η στάση του τύπου 《είμαστε καταδικασμένοι διότι δεν μας βοηθούν αρκετά οι εκάστοτε κυβερνήσεις της Ελλάδος》.

      Δημήτρη αν ήθελαν οι πολιτικές μας ηγεσίες εδώ στο νησί θα είχαμε ήδη στρατό με αρχίδια να ασκεί πραγματική κυριαρχία σε κάθε χώρο όπου ο Τούρκος δεν πάτησε το πόδι του ή δεν έστειλε τα πλοία του. Αλλά οι πολιτικοί στην Κύπρο αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την αμυντική θωράκιση τα τελευταία 20 χρόνια.

      Το πιο σημαντικό όμως να καταλάβουμε εδώ στην Κύπρο είναι ότι ενώ πρέπει να απαιτούμε ουσιαστική συμπαράσταση από την Ελλάδα ταυτόχρονα δεν πρέπει να βασιζόμαστε πάνω της. Αν έκοβε το μυαλό μας οι δαπάνες για την άμυνα θα ήταν διπλάσιες και θα είχαμε μια Εθνική Φρουρά πολύ ισχυρότερη ποσοτικά και ποιοτικά. Μάλιστα θα μπορούσαμε να φέρουμε την Ελλάδα στην Κύπρο με άλλους τρόπους όπως με την εργοδότηση χιλιάδων Ελλαδιτών στην ΕΦ οι οποίοι ιεραρχικά δεν θα έχουν καμία σχέση με την κυβέρνηση της Ελλάδος και θα βρίσκονται υπό το κυπριακό υπουργείο άμυνας και θα πληρώνονται από την Κυπριακή Δημοκρατία όπως οι υπόλοιποι Κύπριοι συνάδελφοι τους. Για τέτοια πράματα όμως χρειάζονται ηγέτες Κύπριοι Έλληνες στη ψυχή και με 10 κιλά αρχίδια.

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ Χαρίλαε, δεν υπάρχουν δεξιές κυβερνήσεις στην Ελλάδα. Αυτό που λες "δεξιά" δεν είναι παρά ένα αλαλούμ από διάφορους χώρους και με πολλούς εθνομηδενιστές, τού πρωθυπουργού και τής αδελφής του πρώτων και καλύτερων. Μην ξεχνάς ότι αυτό το σόι υποστήριξε με φανατισμό το "σχέδιο" Ανάν, όπως έκαναν οι Σημίτης, Γιωργάκης (πασόκοι εν γένει), ΣΥΡΙΖΑ και φιλελεύθεροι τύπου Μάνου και Αδριανόπουλου (ο τελευταίος έχει βάλει νερό στο κρασί του τελευταίως). Όχι, δεν υπάρχει δεξιά, φίλε μου, εδώ.

      Διαγραφή
  13. Η διαθεσιμότητες. Απλά μαθηματικά. Τα άλλα είναι να'χαμε να λέγαμε. Αν ήξερε ότι στέλνεις 6 και έχεις παρκαρισμένα και οπλισμένα άλλα 30 των 2 λεπτών, κανείς δεν θα κουνιόταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αναχαίτηση που; Στον διεθνή εναέριο χώρο, η, στον εθνικό χώρο της Κύπρου; Και γιατί πέρυσι δεν πράξαμε αναλόγως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το επιχείρημα αυτό είναι για γέλια.Δεν παμε να μην προκαλέσουμε.Ολα τα αλλά ειναι μπούρδες.
    Και εν πασει περίπτωση τεχνικά φαίνεται και γελοίο ! Αν σε κυνηγήσουν μπορείς κάλλιστα να προσγειώσεις στην Κύπρο ! Αφηστε που οι Τούρκοι τιποτα δεν μπορούν να μας κάνουν αεροπορικά...Κύπρος Ρόδος ειναι κάποια λεπτά για τα F16 ... Στο flight simulator εγω το κανω 20 λεπτά με Boeing.Δεν πήγαμε διότι μαλλον συζητούμε με τους Τούρκους ως συνήθως να τα βρούμε.
    ΥΓ: Στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης θα πανε Φ16 ? Δε πιστεύω να μας παρεξηγήσουνε οι γείτονες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συμβουλές από "έμπειρους διπλωμάτες" για αεροπορικά θέματα και κατατρόπωση των Τούρκων στο τουΐτερ. Υλικό για επιθεώρηση του Σεφερλή.
    Ποιό γελοία αιτιολόγηση άτακτης φυγής μπροστά σε μία κούφια απειλή από ένα παντελώς αστείο αντίπαλο, δύσκολα θα βρει κανείς σε ολόκληρη την στρατιωτική ιστορία. Η οποία χρεώνεται βεβαίως εξ ολοκλήρου στους πολιτικούς "ηγέτες" μας και όχι στις ΕΔ.
    Η ουσία είναι πως η τωρινή κυβέρνηση - η οποία ήταν η προπροηγούμενη - όπως και η προηγούμενη και όλες οι προηγούμενες των τελευταίων 50 ετών, εκχωρούν σταδιακά την εθνική κυριαρχία και μάλιστα σε κάποιον που τώρα ευρίσκεται στο ναδίρ της ισχύος του. Πρωτόκολλο Βέρνης, Νταβός, Ίμια, πρωτόκολλο Βουλιαγμένης, ΜΟΕ αποτελούν μιά σταθερή πορεία μετατροπής της χώρας μας σε κράτος φόρου υποτέλειας. Ο λόγος που γίνεται αυτό, εκτιμώ πως θα φανεί σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ ωραίο άρθρο. Έπρεπε να πάνε όμως τα αεροπλάνα κι ας τολμούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο οι τιυρκοι. Γιατι εφόσον το ξέραμε θα είμαστε προετοιμασμένοι . Θα ήταν σαν να επιλέγαμε την στιγμή. Όλα τα άλλα είναι να είχαμε να λέγαμε. Κατά τ αλλά νερά με την νερά χανόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλά ποιός σκέφτεται στό Ὑπουργεῖο Ἐξωτερικῶν, ὅτι εἶναι δυνατόν νά κάνουν τέτοια ἀναχαίτιση οἱ Τοῦρκοι χωρίς επίσημες διαμαρτυρίες στά διεθνπη φόρα, καί συγχρόνως σοβαρά ἀντίποινα - πχ. νά κλείση ἄμεσα τό τουρκικό προξενεῖο στήν Θράκη, ἤ νά πετάξουν δικά μας, "δοκιμαστικά", πρός Ἴμβρο ἤ Τένεδο;
    Μέ αὐτή τή βάση, ἄς συζητήσουμε πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Είναι ο, τι πιο αστείο έχω διαβάσει και ορθώς δεν τόλμησε κανείς να βάλει το όνομα του σε τετοιο πράγμα. Πραγματικά πιστεύω ούτε οι γραμματείς του Κοτζια και τα κομματοσκυλα της κουμουνδουρου δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν τέτοιο έκτρωμα εδώ μιλάμε για κατευθείαν υπάλληλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι "γραμματείς του Κοτζια και τα κομματοσκυλα της κουμουνδουρου" έστειλαν μαχητικά και το 2017 και το 2018. Για πιο παλιά δεν ξέρω. Δεν κατάλαβα.

      Διαγραφή
  20. τώρα ο Τούρκος νομίζει ότι έχει βάλει χέρι στην Ελλάδα επειδή η κυβέρνηση αποδεικνύεται καραγκιόζης .
    Μέγαν λάθος από εμάς θα τη βρείτε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. From Simitis on, all our politicians and "experienced" diplomats are winning battles for us in all fronts.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Απαράδεκτο να μην πάνε τα πολεμικά αεροπλάνα. Σε ευχαριστώ πολύ oraculum ωραία τα λες. το ενιαίο αμυντικό δόγμα έπρεπε να είναι ήδη σε λειτουργία η Κύπρος Θα έπρεπε να έχει λίγη πολεμική αεροπορία για να μην πω πολύ και λίγο πολεμικο ναυτικό για να μην πω πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.