29/10/19

Fehim Taştekin: Με την εκτέλεση του Μπαγντάτι, η Τουρκία αποκαλύφθηκε ως υποστηρικτής του ISIS και κέρδισαν οι Κούρδοι

Η επιχείρηση εκτέλεσης του ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ Μπαγντάτι, σε περιοχή που είναι υπό τον έλεγχο της Τουρκίας, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση της τουρκικής κυβέρνησης, έφερε και πάλι στο προκσήνιο του θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με το ISIS.
Ο ειδικός εκπρόσωπος στη Συρία, του προέδρου Ομπάμα, υψηλόβαθμος διπλωμάτης Brett McGurk, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην Washington Post, επανέφερε τα ερωτήματα για τις σχέσεις αυτές στο προσκήνιο. Οι σχέσεις Τουρκίας-ISIS που ξεκίνησαν στην πολιορκία της πόλης Κομπάνι, δεν είναι γνωστό σε ποιο σημείο βρίσονται σήμερα, όμως το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν στην επιχείρηση αυτή μόνο με τους Κούρδους και μάλιστα χωρίς να ενημερώσουν την Τουρκία, αποτελεί απόδειξη ότι υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης των ΗΠΑ απέναντι στην Άγκυρα.
Σε περίπτωση δε που το θέμα των σχέσεων Τουρκίας-ISIS παραμείνει στο προσκήνιο, αυτό θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Τουρκία, κυρίως στο Κογκρέσο.
Συζητήσαμε το θέμα της επιχείρηση εναντίον του Μπαγντάτι, με τον Fehim Taştekin, ο οποίος μας είπε:
“Η μη συμμετοχή της Τουρκίας στην επιχείρηση και η απλή αίτηση άδειας για χρησιμοποίηση του εναέριου χώρου, δείχνει ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα γύρω από το θέμα. Πρώτα θα κατηγορηθεί γιατί η Τουρκία δεν ήξερε ή έκανε ότι δεν ήξερε ότι ο Μπαγντάτι κρυβόταν για μεγάλο διάστημα σε οίκημα μόλις 5χλμ από τα σύνορα της Τουρκίας, σε περιοχή που ήταν υπό τον έλεγχό της. 
Η κατάσταση αυτή στην ουσία εξουδετερώνει το επιχείρημα της Άκγυρας, ότι "εμείς είμαστε οι πρώτοι που πολεμήσαμε εναντίον του ISIS" και δικαιώνει εκείνους που έλεγαν ότι η Τουρκία διατηρεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σχέσεις με την οργάνωση αυτή. Πολλοί είναι εκείνοι που θα ρωτήσουν γιατί δεν ανακάλυψε η ΜΙΤ ότι ο Μπαγντάτι κρυβόταν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, τη στιγμή που το ήξερε τόσος κόσμος.  
Όσον αφορά τις πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή της επιχείρησης, οι διευθύνσεις είναι δύο: Οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας και η Υπηρεσία Πληροφοριών του Ιράκ.
Επίσης, το γεγονός ότι η επιχείρηση δεν έγινε από το Ιντζιρλίκ αλλά από το αεροδρόμιο της Ερμπίλ, που απέχει 6-7 φορές πιο πολύ, δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να μοιρασοτύν πληροφορίες της επιχείρησης με την Τουρκία.
Ο χρονισμός της επιχείρησης είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα. Τη στιγμή που η Τουρκία προσπαθεί να συνθλίψει τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας, παρουσιάζοντάς τες ως τρομοκρατική οργάνωσης, αυτές μπαίνουν ανάμεσα σε δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ κια με μια από αυτές κάνουν μαζί αυτήν την επιχείρηση. Η συμμετοχή του Ιράκ είναι κάτι το κατανοητό, αφού ο ISIS "γεννήθηκε" στο Ιράκ, άρα διαθέτει σχετικές πληροφορίες. Όμως το κύριο είναι ότι η επιχείρηση διεξήχθη με πληροφορίες που συνέλεξαν οι Κούρδοι στο έδαφος για το θέμα. Σε όλη την επιχείρηση δεν υπάρχει η Τουρκία. Οι ΗΠΑ δείχνουν ότι δεν εμπιστεύονται την Τουρκία. Αυτή η κατάσταση ξεκινησε το 2013 και φθάσαμε στο σημερινό σημείο. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ συμπεριφέροντα στον Μαζλούμ Κομπάνι, τον οποίο η Τουκρια έχει βάλει στο στόχαστρο, ως έναν έμπιστο σύμμαχο.
Το επομενο διάστημα η επιχείρηση εξόντωσης του Μπαγντάτι θα επηρεάσει τη διεθνή κοινότητα κυρίως όσον αφορά το Ιντλίμπ και το ρόλο της Τουρκίας δυτικά του Ευφράτη.
Οι υποψίες και τα ερωτηματικά για τις σχέσεις της Τουρκίας με τον ISIS θα πολλαπλασιαστούν.
Η κατάσταση αυτή θα φέρει στο προσκήνιο το ρόλο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και των άλλων οργανώσεων που δρουν στο Ιντλίμπ.
Η Τουρκία δημιούργησε η ίδια στον εαυτό της μεγάλα προβλήματα, υποστηρίζοντας τζιχαντιστικές όπως η Αλ Κάιντα, ο ISIS, η Αλ Νούσρα και άλλες. 
Τη στιγμή που ανατολικά του Ευφράτη προχωράει το σχέδιο της Ρωσίας και οι Κούρδοι σε ένα επίπεδο συνεννοούνται με τη Δαμασκό, όταν εξαλειφθούν και τα σημεία εκείνα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύγκρουση, θα έλθει η σειρά και των σαλαφιστικών-τζιχαντιστικώ οργανώσεων που έχουν εισβάλει ανατολικά του Ευφράτη (σ.τ.μ. με την επιχείρηση "Πηγή Αίματος" και όχι ειρήνης). Τότε τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου καλά για την Τουκρία".
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης
Πηγή: Ahvalnews

5 σχόλια:

  1. Παρόλα αυτά το πράσινο φως εδόθη (η αφέθηκε να εννοηθεί ότι εδόθη) στους Τούρκους να επιτεθούν στους Κούρδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανθρωπος του ντηπ στέϊτ κι'αυτός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσα ξέρω για την Τουρκία δεν μου αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία έχει υποστηρίξει τον ISIS και έχει κερδίσει πολλά χρήματα από τίς συναλλαγές μαζί του και ειδικά ό Ταγίπ Ερντογάν. Ή Τουρκία είναι επικίνδυνο κοκτέιλ φανατικών μουσουλμάνων εθνικιστών εγκληματιών κλπ που παίζει με όλους και όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. AAT- Alliance Against Turkey is the only solution to the chronic problem some still treat like a country.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χήαρ ιου μεϊκ α "ντηπ" μιστέϊκ μάϊ φρέντ...
      Τέρκεϋζ μέϊτζορ μπάκαπ ιζ φάκινγκ ιου εσ οφ εϊ...χουζ μπλάντυ λάγκουετζ ιουβ ιούζιν ολ δη τάϊμ...ουότ αρ ιού; α μπλάντυ σια εϊτζεντ;νικο παπελλες...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.