16/10/19

Το "ξύλο" που λέγαμε - Οι ΗΠΑ ξανανοίγουν τον... ξεχασμένο φάκελο της Halkbank και ο γαμπρός του Ερντογάν ακυρώνει το ταξίδι του στις ΗΠΑ!!!

Οι μετοχές της κρατικής τράπεζας Halkbank της Τουρκίας έχασαν το 7,2% της αξίας τους στο Χρηματισδτήριο της Κωνσταντινούπολης, αφού οι εισαγγελείς στις Ηνωμένες Πολιτείες καταλόγισαν στην εν λόγω τράπεζα με συνέργεια σε ένα σχέδιο για να αποφύγουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι του Ιράν.
Μετά από αυτό η τιμή της μετοχής της Halkbank στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ήταν στις 5,2 λίρες Τουρκίας, σημειώνοντας ημερήσια πτώση 5,19%.
Η ανακοίνωση της υπόθεσης εναντίον της Halkbank, η οποία ακολούθησε τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για τη στρατιωτική της εισβολή στη Συρία, υποχρέωσε το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να απαγορεύσει τις ανοικτές πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές της Τουρκίας. Η απαγόρευση ισχύει για τις μετοχές που διαπραγματεύονται στον δείκτη BIST 30 των μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του του χρηματιστήριο νωρίς την Τετάρτη.
Η Halkbank διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο βοηθώντας τη κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δώσει φτηνά δάνεια για την τόνωση της οικονομίας. Έχει επίσης αναδιαρθρώσει τα χρέη των εταιρειών και των καταναλωτών που πλήττονται από μια νομισματική κρίση που ξέσπασε τον Αύγουστο του περασμένου έτους, μαζί με δύο άλλους μεγάλους κρατικούς δανειστές. Η αναταραχή στο τουρκικό νόμισμα πέρυσι είχε προκληθεί από τις ανησυχίες σχετικά με την υπερθέρμανση της οικονομίας αλλά και από τις οικονομικές κυρώσεις των Η.Π.Α. εναντίον της Τουρκίας για την κράτηση ενός Αμερικανού ιερέα, ο οποίος καταδικάστηκε και φυλακίστηκε με κατηγορίες υποστήριξης της τρομοκρατίας.
Η απόφαση αργά την Τρίτη από τους εισαγγελείς της Νέας Υόρκης προηγήθηκε έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών των Η.Π.Α. σχετικά με τον πιθανό ρόλο της Halkbank στην παράκαμψη των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στο Ιράν. Ο Mehmet Hakan Atilla, ανώτερο στέλεχος της εν λόγω τράπεζας, φυλακίστηκε στις αρχές του περασμένου έτους, αφού ένα δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον βρήκε αναμεμειγμενο στο σχέδιο, το οποίο περιλάμβανε δισεκατομμύρια δολάρια πλασματικών συναλλαγών.
Το καθεστώς επιβολής κυρώσεων περιλάμβανε επίσης τον ιρανό-τούρκικο έμπορο χρυσού Reza Zarrab, ο οποίος συνεργάστηκε με τις αμερικανικές αρχές και ο εισαγγελέας συμπεριέλαβε τη μαρτυρία του εναντίον ανώτερων υπουργών της Τουρκίας.
Το 2017, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τρούμπα προέτρεψε τον τότε υφυπουργό Rex Tillerson να πείσει το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποφύγει μια νομική υπόθεση εναντίον του Zarrab, ανέφερε η Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.
Ο Zarrab ήταν πελάτης του δικηγόρου του Trump, Rudi Giuliani, δήλωσε στο Bloomberg ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, επικαλούμενος τρία άτομα που ήταν παρόντα στη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο στην οποία το Trump υπέβαλε το αίτημα στον Tillerson.
"Στην υπόθεση Zarrab, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Τουρκίας αναφέρθηκαν ως συμμετέχοντες στο σχέδιο, οπότε η υπόθεση αυτή χτυπά στην καρδιά της διοίκησης του Erdoğan - με σημαντικούς κινδύνους να επιβαρύνει τόσο την Τουρκία όσο και τις σχέσεις με τις Η.Π.Α.", δήλωσε ο Tim Ash, στέλεχος (a senior emerging markets strategist) στην BlueBay Asset Management.
Όσον αφορά τη ματαίωση του ταξιδιού του Μπεράτ Αλμπαϋράκ στις ΗΠΑ, περισσότερα ΕΔΩ.

Πηγή: ahvalnews

2 σχόλια:

  1. This is what should keep up at night Savva.

    https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/geetha/813033_apisteyto-ethniko-skandalo-pn-vazei-ta-spitia-kai-i-pa-tin-epiplosi-gia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάντως αν ήμουν στρατιώτης και με διετασαν να πάρω μέρος σε τέτοιες ενέργειες θα αρνιωμουν και ας με περνούσαν στρατοδικείο.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.