9/10/19

Stratfor : Γιατί οι ΗΠΑ επέλεξαν να «πουλήσουν» τους Κούρδους στη Συρία

Σε ποιο δίλημμα κλήθηκε να απαντήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, επιλέγοντας την απόσυρση από τη βορειοανατολική Συρία. Η σημασία των Κούρδων και ο στρατηγικός ρόλος της Τουρκίας. Ποιες είναι οι παρενέργειες που καλείται τώρα να αντιμετωπίσει.




Η απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών ενόψει της αναμενόμενης εισβολής των τουρκικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μεταξύ τους σύγκρουσης.
Η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να λάβει μέτρα κατά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ενός συμμάχου των ΗΠΑ στον οποίο κυριαρχούν οι Κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG), που συνεργάζονταν στη μάχη κατά της διακρατικής τρομοκρατίας στην περιοχή.
Τόσο η τουρκική επιχείρηση όσο και η αμερικανική αποχώρηση, όμως, θα έχουν το τίμημά τους. Το Ισλαμικό Κράτος είναι πιθανόν να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την όποια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ των Τούρκων και του SDF για να ανασυσταθεί. Εν τω μεταξύ, με την εγκατάλειψη του SDF, οι ΗΠΑ θα δυσκολευτούν να πείσουν άλλες ομάδες να διακινδυνεύσουν μια στρατηγική ευθυγράμμιση με την Ουάσινγκτον.

Για τη συνέχεια Euro2Day



2 σχόλια:

  1. Κάτι μας είπε το Στράτφορ...
    Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια...
    Κάτι που δεν μας είπε όμως: Η τουρκία τσίμπησε το δόλωμα.
    Και θα το πάει μακρυά...Μέχρι τα όϊλ φήλντς του Ντέϊρ εζορ,όπου θα γαντζωθεί με νύχια και δόντια.
    Και θα απασχολήσει το Ιράν και τις φίλιες δυνάμεις γιά πολύ-πολύ καιρό.
    Αυτό ήταν και είναι το ζητούμενο του AIPAC...
    Κ'όλα τα άλλα μπούρδες,διπλωματικές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ δύσκολα θα φτάσουν μέχρι εκεί. Αν συνεχιστεί για μερικές ημέρες η κατάσταση όπως σήμερα, οι Κούρδοι δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά την υποταγή στον Άσαντ, οπότε οι περιοχές ανατολικά του Ευφράτη θα περιέλθουν αυτομάτως στον έλεγχο του συριακού κράτους.

      Δεν θα είναι καθόλου εύκολο αυτή τη φορά για τους Αμερικανούς να βομβαρδίσουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας αν επιχειρήσουν να προχωρήσουν, για τον απλούστατο λόγο ότι ήδη απολαμβάνουν τεράστιας δημοφιλίας μεταξύ των απλών ανθρώπων και είναι θέμα χρόνου να εξαναγκαστούν οι ηγέτες να ακολουθήσουν, εάν θέλουν να μην τους φάνε ζωντανούς και να μην θεωρηθούν προδότες.

      Χρόνου, που οι Ευρωπαίοι και το αμερικανικό establishment προσπαθούν να μην δοθεί στη συριακή κυβέρνηση, αντιδρώντας με κάθε πιθανό τρόπο, που έστω και διπλωματικά δεν μας είχαν συνηθίσει.

      Είναι ίσως η πρώτη φορά από τη ναυμαχία της Ναυπάκτου που η Τουρκία έχει όλη την ανθρωπότητα απέναντί της.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.