1/11/19

Ενισχύεται το μέτωπο Ελλάδας - Ισραήλ: Στρατηγική συνεργασία στις Ένοπλες Δυνάμεις και σε επίπεδο πληροφοριών


Με ελληνικά «φτερά» η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του Ισραήλ «ΒLUE FLAG»
Οι «Sayeret» στην Ελλάδα, οι «Τίγρεις» στο Ισραήλ την ώρα που Αθήνα και Τελ-Αβίβ ανταλλάσσουν κρίσιμες πληροφορίες για την ασφάλεια των δύο κρατών αλλά και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μια στρατιωτική συνεργασία η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε μια πανίσχυρη συμμαχία «χτίζει» μέρα με τη μέρα η Ελλάδα με το ισχυρό κράτος του Ισραήλ.

Η εξαιρετική σχέση που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών όχι απλά επιβεβαιώθηκε αλλά αναπτύχθηκε ακόμη περισσότερο με την επίσκεψη του Έλληνα ΑΓΕΕΘΑ στο Ισραήλ.

Το πρώτο «γεράκι» των ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων Πτέραρχος Χριστοδούλου μαζί με τον καταδρομέα-αλεξιπτωτιστή Ισραηλινό ομόλογό του Στρατηγό Kochavi συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν με κοινές δράσεις την στρατιωτική συνεργασία.

Βασικός πυλώνας η αμοιβαία εμπιστοσύνη, αφού οι πανίσχυρες ισραηλινές Ένοπλες δυνάμεις σπάνια προχωρούν σε «ανοίγματα» στρατιωτικής συνεργασίας με άλλες χώρες.

Η Ελλάδα, όμως, όπως αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια, τους έχει κερδίσει ως μια φερέγγυα χώρα με σταθερό προσανατολισμό που κρατά με άριστο τρόπο τις ισορροπίες στην περιοχή.

Η συμμετοχή, άλλωστε, τα τελευταία χρόνια της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ στον «ΗΝΙΟΧΟ», τη μεγάλη αεροπορική άσκηση της Ελλάδας που διεξάγεται στη βάση της Ανδραβίδας, δείχνει την εμπιστοσύνη που έχουν στη χώρα μας οι πάντα επιφυλακτικοί και «κουμπωμένοι» Ισραηλινοί.

Δεν αποτελεί, άλλωστε, μυστικό ότι οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο και με δεδομένη την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο, Αθήνα και Τελ Αβίβ έρχονται ακόμη πιο κοντά.

Οι ελληνικές «τίγρεις» στην έρημο του Ισραήλ

Ήδη στην αεροπορική βάση Ovda στο νότιο Ισραήλ μέσα στην έρημο και κοντά στη χερσόνησο του Σινά έχουν μετασταθμεύσει ελληνικά μαχητικά F-16 block 52 Advance από την 335 μοίρα, τους «Τίγρεις» του Αράξου.

Στη βάση, η οποία βρίσκεται κοντά στον Κόλπο της Άκαμπα έχει ταξιδέψει σημαντικός αριθμός Ελλήνων πιλότων και τεχνικών εδάφους.


Τα ελληνικά «φτερά» λαμβάνουν μέρος στη ΒLUE FLAG τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του Ισραήλ και μια από τις σημαντικότερες στον κόσμο.

Τα ελληνικά «γεράκια» μαζί με κάποιες από τις καλύτερες πολεμικές αεροπορίες του κόσμου-εκτός από τους Ισραηλινούς στη BlueFlag θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων και οι Αμερικανοί-για τις επόμενες 15 ημέρες θα συμμετέχουν σε κάθε είδους και υψηλής δυσκολίας σενάρια ασκήσεων.

Θα έχουν την ευκαιρία να πετάξουν μαζί με τα μαχητικά F-35 που διαθέτει το Ισραήλ αλλά και αεροσκάφη F-16 και F-15.

Σύνθετες αποστολές αεροπορικών επιχειρήσεων (Composite Air Operations-COMAO), ημέρα και νύχτα που περιλαμβάνουν τόσο προστασία όσο και κρούση, θα δώσουν στους Έλληνες πιλότους πολύτιμες εμπειρίες. Ειδικά οι Ισραηλινοί διαθέτουν τεράστια γνώση σε αποστολές αέρος εδάφους αφού επιχειρούν καθημερινά σε πραγματικές συνθήκες.

Οι Έλληνες ιπτάμενοι οι οποίοι διαθέτουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης αναμένεται σε πολλές αποστολές να τοποθετηθούν επικεφαλής σχηματισμών.

Πριν λίγες ημέρες η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ διέθεσε στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία ιπτάμενο τάνκερ και εκτελέστηκε άσκηση εναέριου ανεφοδιασμού στην Ανατολική Μεσόγειο με συμμετοχή μεγάλου αριθμού Ελληνικών F-16.

Ισραηλινοί «SAYERET» στην Ελλάδα

Το παραπάνω, όμως, βήμα στη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ θα είναι η αποστολή στη χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες των περίφημων Ισραηλινών κομάντος «Sayeret» για συνεκπαίδευση με τους Έλληνες επίλεκτους συναδέλφους τους.



Το Τελ Αβίβ προχωρά σε μία ακόμη κίνηση υψηλού συμβολισμού στέλνοντας στην Ελλάδα την αφρόκρεμα των SOF της χώρας.

Οι Ισραηλινοί κομάντος, οι οποίοι σπάνια βγαίνουν από τα σύνορα της πατρίδας τους, θα εκπαιδευτούν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον γι' αυτούς, μαζί με Έλληνες των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Έχει προηγηθεί στο πρόσφατο παρελθόν η επιχειρηματική επίσκεψη του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών στο Ισραήλ που είχαν την ευκαιρία για μια εντελώς διαφορετικού τύπου εκπαίδευση σ' ένα ρεαλιστικό περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας σενάρια ασύμμετρων απειλών.

Τελευταία φορά οι Ισραηλινοί «Sayeret» είχαν εμφανιστεί την περασμένη Άνοιξη στην Κύπρο όταν έλαβαν μέρος μαζί με επίλεκτους της Εθνικής Φρουράς σε άσκηση πάνω στο όρος Τρόοδος.

Πέρα όμως από τη στρατιωτική συνεργασία τεράστια σημασία για τα εθνικά συμφέροντα έχει και η συμφωνία η οποία φαίνεται να έγινε για την ανταλλαγή πληροφοριών υψηλής διαβάθμισης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης των δύο κρατών είναι ξεκάθαρο ότι «έπαιξε» η πρόσφατη «τριμερής» Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η οποία προετοίμασε το έδαφος....

ΠΗΓΗ: newpost.gr

3 σχόλια:

  1. Ἡ σίγουρα χωρίς δικό μας αὐτοτελή στρατηγικό σχεδιασμό, ἔως καί ὑπέρμετρη ἀπό κάποιες απόψεις, ἄν καί πολύ χρήσιμη, κατ' ἀρχήν, πολιτικο-στρατιωτική προσέγγιση αυτή,
    εἶναι παρενέργεια τῆς ριζοσασπαστικοποιήσεως τῶν Ἰσλαμιστῶν,
    ἤ καί ἀποτέλεσμα κάποιας διαβρώσεως ἡμῶν, οὕτως ὥστε νά γίνουμε δορυφόρος τοῦ Ἰσραήλ ἀντί τῆς Τουρκίας; ...λές καί δέν ἔχουμε ἄλλες ἐπιλογές, αὐτό πειράζει, ἡ ἀπόλυτη προσήλωση σέ εὔθραυστες πλευρές διεθνῶν ἰσορροπιῶν.

    Πλησιάζουν ἄραγε, εἴτε τά ἔσχατα περί τῶν ὁποίων κάνει λόγο ὁ Ἀπόστολος Παῦλος, εἴτε τά ἔσχατα τοῦ κράτους μας ὡς Ἐλλάδος καί, σέ ἕνα σοβαρότατο βαθμό, καί ὡς Κύπρου;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θά προτιμοῦσα παράλληλη ἐπιδίωξη πολιτικοῦ ρόλου γέφυρας, ἀφοῦ εἴμαστε φυσικοί σύμμαχοι τῆς Συρίας (ἐν μέρει , ἔστω τῆς τάξεως 20%-40% τῶν Σύρων, εἴμαστε ὁ ἴδιος Ἑλληνικός Λαός), καθώς καί τήν αὐτονόητη προσοχή, ἰδίως γιά τήν μή ἀπόλυτη δορυφοριοποίηση στήν Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.