20/11/19

Οικουμενικό Βασικό Εισόδημα – Η Φινλανδία εγκατέλειψε το πείραμα του «δωρεάν γεύματος»

στο φινλανδικό πείραμα, από τον ιανουάριο του 2017, ένα τυχαίο δείγμα 2.000 ανέργων ηλικίας 25 έως 58 ετών έχει εισπράξει μηνιαίως € 560, χωρίς καμία απαίτηση να αναζητούν ή να αποδέχονται απασχόληση.
Το παγκόσμιο βασικό εισόδημα, δεν είναι η θεόσταλτη κοινωνική πολιτική που αρχικά φαίνεται να είναι. Δεν δημιουργεί κίνητρο για εργασία. Δεν θα βοηθήσει στην επίλυση της ανεργίας και δεν θα μετριάσει τη φτώχεια. Το πείραμα Της Φινλανδίας δίνει κάποια στοιχεία που επιβεβαιώνουν την θεωρία μας.

Το «παγκόσμιο βασικό εισόδημα» (UBI) αποτελεί σαφώς το νέο σοσιαλιστικό τρεντ παγκοσμίως. Η βασική του ιδέα, η οποία έχει υποστηρικτές όπως οι πολυεκατομμυριούχοι Elon Musk και Mark Zuckerberg, υποστηρίζει την «εξαιρετικά ανθρωπιστική» πρόταση της αρπαγής των εισοδημάτων όσων εργάζονται και παράγουν και της διανομής των σε όσους δεν εργάζονται και δεν παράγουν. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά με μια τόσο «φιλανθρωπική» πράξη;
Έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μας σχετικά με την επιπόλαια αφέλεια που χαρακτηρίζει την θεωρία των υποστηρικτών του UBI. Το παγκόσμιο βασικό εισόδημα, δεν είναι η θεόσταλτη κοινωνική πολιτική που αρχικά φαίνεται να είναι. Δεν δημιουργεί κίνητρο για εργασία. Δεν θα βοηθήσει στην επίλυση της ανεργίας και δεν θα μετριάσει τη φτώχεια. Η αλήθεια είναι ότι θα διογκώσει αυτά τα προβλήματα σε σύγκριση με αυτό που θα ίσχυε σε μια πιο ανόθευτη αγορά. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι θα είναι χειρότερη πολιτική μακροπρόθεσμα, από τα παραδοσιακά συστήματα κρατικής κοινωνικής πρόνοιας.

Για τη συνέχεια EleftheriAgora

5 σχόλια:

  1. Το βασικό εισόδημα πρέπει να ειναι θέσφατο όλων τν ων κομμάτων ! Κατα τη γνώμη μου ειναι σαν το 8ωρο ! Ειναι εκ των ουκ άνευ για πολιτισμένη κοινωνία ειδικώς αν θελει να εχει ελευθερη οικονομία,Υπάρχουν πλήθος βιβλίων που μπορούν να αποδείξουν οτι όσα λεει το άρθρο δεν ειναι σωστά.Προσωπιωκς κομμα η πολτικο που δεν υποστηρίζει το βασικό εισόδημα δεν τον ακούω καν,Σαν να μου λεει οτι πρέπει να κατα4γηθει το 8ωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το έχουμε καταλάβει από τα σχόλιά σου. Πάντως φαίνεται καλή ιδέα. Πχ να δουλεύει κάποιος σε ένα SM 5 8ωρα την εβδομάδα και να παίρνει καθαρά στο χέρι 550 ευρώ το μήνα, και κάποιος να κάθεται αρακλαντάν και να παίρνει το UBI των 570 ευρώ μηνιαίως.
    Πές μας σε ποιά ΚΟΒ συχνάζεις, να έρθουμε και εμείς να μάθουμε τέτοια """γράμματα""".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μοντέλο των Σκανδιναβικών χωρών αφορά τις κοινωνίες τους, αν κι αυτές έχουν πια αλλοιωθεί από τα λεφούσια των ξένων που δέχτηκαν αφελώς, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μέτρο ευεργετικό και προς την σωστή κατεύθυνση, σίγουρα αποτελεί κόκκινο πανί για τους γκάγκστερ - υπέρμαχους του νεοφιλελευθερισμού. Το μόνο που τους ενδιαφέρει αυτούς είναι η διάχυση της φτώχειας και τίποτα περισσότερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το προβλημα των καπιταλιστων ειναι πως θελουν πλουσιους πελάτες και φτωχους εργαζομενους !!!Ας λυσουν τον γριφο των τεραστιων ανισοτητων που εφτασαν το παγκοσμιο χρεος τρεις φορες μεγαλυτερο του ΑΕΠ και για το βασικο εισοδημα τα λεμε αργοτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα ειχαν ηδη εξαφανισει το ποπολο αν δεν τους απασχολουσε σε ποιον θα πουλησουν !

    Ολοι οσοι διαμαρτυρονται θα πρεπει να μας απαντησουν τι σκοπευουν να κανουν τους θεωρητικα αχρηστους εργαζομενους που θα προκυψουν απο το Industry 4.0/AI/Robotics που ερχονται??????

    ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ! Και μετα ερχεται ο Κατρσανεβας να μας λιβανιζει γιατι δεν αναπαραγεται ο Ελληνας. Μαλακας ειναι ή ανευθυνος νομιζει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.