16/11/19

Το Πολυτεχνείο: αλήθεια, μύθος και παραμύθια



Απόστολος Δοξιάδης 
Στην Ελλάδα πάσχουμε από την εθνική διαστροφή να γιορτάζουμε για τις επιτυχίες μας τις πιο ακατάλληλες ημέρες. Eτσι, για την ύπαρξή μας ως έθνους γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου του 1821, αυθαίρετο ορόσημο ενός ξεσηκωμού που έληξε λίγα χρόνια αργότερα σε έναν φρικτό εμφύλιο —αντί για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, που όντως κατέβαλε τον κατακτητή, ή, λογικότερα, την ημέρα της ανακήρυξης του ελληνικού κράτους, το 1830.
 Για τη σημαντικότερη επέκταση της επικράτειάς μας, τη δεκαετία του 1910, δεν γιορτάζουμε σε εθνικό επίπεδο τίποτε. Για τη νικηφόρα συμμετοχή μας στον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γιορτάζουμε την ημέρα που μας επιτέθηκε η φασιστική Ιταλία, γεγονός που οδήγησε στην υποδούλωσή μας, αντί για την ημέρα που γιορτάζουν όλες οι άλλες συμμαχικές χώρες, της συντριπτικής ήττας του Αξονα. Τη νικηφόρα λήξη του αιματηρότατου Εμφυλίου Πολέμου, το 1949, που μας έσωσε από το να γίνουμε σταλινική δικτατορία, δεν την ξέρουμε καν ως ημερομηνία. 

για τη συνέχεια Protagon

6 σχόλια:

  1. Πάνε πολλά χρόνια που γνώρισα τον νεαρό τότε Αρίστο Δοξιάδη στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς, που βρισκόμουν μαζί με τον συμμαθητή μου μακαρίτη Φώτη Δαλάκο στην ηλικία 16 χρνών.

    Μου κάνει κακίστη εντύπωση που ένας νέος από "καλή οικογένεια" υποτίθεται με μόρφωση, που τότε ήταν στο Παρίσι, δηλαδή που είχε χρήματα προς το ζειν που δεν είχαν άλλοι και δούλευαν για να σπουδάσουν καιδεν σπούδαζαν εις Παρισίους..., κατάφερε ...... να γίνει κομμουνιστής.

    Εδώ φαίνεται η άγνοια πραγμάτων και ιστορίας που δέρνει τους νέους μας, ώστε να μην έχει γνώμη διαβάζοντας τον Λένιν και τα παραμύθια του (για πρώτη φορά διάβασα Λένιν σε ηλικία 17 ετών και βρήκα τα επιχειρήματά του έωλα, αν βέβαια τα είχε γράψει αυτός ή γι΄ αυτόν ένας γκοστραϊτερ!).

    Όσο για τον "Άξελ" δηλαδή τον Σωτήρη Βαλντέν που ήταν καθοδηγητής του.....του Αρίστου Δοξιάδη...., δεν γνώριζα πως ήταν τότε ή πως είναι κομμουνιστής μέλος του ΚΚΕ, γνώριζα όμως ότι ήταν σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής (sic!) του Γιωργάκη Παπανδρέου.

    Αυτοί οι διάφοροι Βαλντέν έχουν καταστρέψει κόσμο και κοσμάκη, έχουν πάρει ανώτατες θέσεις στην Ελλάδα μας και αλλάζουν ταυτότητα σαν χαμαιλέοντες.

    Βρε τι παθαμε!!!

    Τώρα που γνωρίζω την προϊστορία του Δοξιάδη θα διαβάζω τα άρθρα του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσεκτικώτερα.

    Και βεβαίως ορθά αποφαίνεται τώρα ο Δοξιάδης, το Πολυτεχνείο έφερε την σκληρότερη χούντα του Ιωαννίδη και την καταστροφή της Κύπρου.

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξαναζεσταμένο μουχλιασμένο φαγητό...
    Τηλεγραφικά και συνοπτικά-ελπίζοντας ότι θα δημοσιεύσετε ολόκληρο το σχόλιο και δεν θα το κόψετε ή το ράψετε...με λογοκρισία…. τα καθάρματα που ξετίναξαν την Ελλάδα πριν την Χούντα και μετά από αυτήν μέχρι σήμερα, ως μεταπολίτευση...κατά την διάρκεια της Χούντας εξασφάλισαν προνομιακά τόσον την ασφαλή έξοδο τους από την Ελλάδα, μέσω των ξένων πρεσβειών με τα διαβατήρια παραδοθέντα στο χέρι από τον αρχιχουντικό Παττακό (αυτό δεν το διέψευσαν ποτέ-ο Παττακός τα έχει αναφέρει τηλεοπτικά άπειρες φορές) και την εξίσου ασφαλή διαμονή τους στην αλλοδαπή, όσον και τις παχυλές συντάξεις, μισθούς τους κλπ. καταβαλλόμενα όλα στο χέρι (ούτε αυτό το διέψευσαν ποτέ)-Έτσι έγινε χαρακτηριστικά με τον διαμένοντα-ως …"αυτό-εξόριστο" στα Ηλύσια Πεδία-Φρενάρχη, κατά κόσμον!!! "Τριανταφυλλίδη", γνωστό και με το ψευδώνυμο "Κ. Καραμανλής". Και για να προλάβω τις γνωστές ανιστόρητες θεωρίες-συμπληρώνω: Την εθνοπροδοσία της Κύπρου την είχαν διαπράξει Καραμανλής και Μακάριος ήδη από το 1959-1960, με τις επαίσχυντες εθνοπροδοτικές Συνθήκες Ζυρίχης και Λονδίνου, καταργώντας αντίστοιχα την Συνθήκη της Λωζάνης και επαναφέροντας τον τούρκο στην Κύπρο, με στρατιωτική περιωπή και ισχύ ως εγγυητή, ενώ ο τελευταίος από το 1878 και μετά την πώληση της Μεγαλονήσου στους Άγγλους είχε παραιτηθεί από κάθε αξίωση εδαφική και πληθυσμιακή-αυτό ακριβώς επικυρώθηκε με την Συνθήκη της Λωζάνης. Τα υπόλοιπα ήταν απλά θέμα χρόνου, για όσους κουράζονται να διαβάζουν πολυσέλιδα ιστοριογραφικά κείμενα, βλέπετε συνοπτικότατα: www.kathimerini.gr/807463/article/epikairothta/ellada/oi-symfwnies-zyrixhs-kai-londinoy.Άλλωστε τα ίδια έπραξαν και πράττουν οι πολιτικοί απόγονοι και επίγονοι τους (ίδιο "modus operandi", ίδια πρακτική και μεθοδολογία) και στα κατοπινά χρόνια της μεταπολίτευσης μέχρι και σήμερα π.χ. τα Ίμια, τα Μ.Ο.Ε., τα "Μνημόνια" ...την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών κλπ. κλπ.-τι να πρωτοαναφέρει κάποιος … δεν υπάρχει τέλος στην κατρακύλα.
    … Όλοι αυτοί οι ΦΑΥΛΟΙ -μετέπειτα "αντιστασιακοί" "εθνοπατέρες και εθνοσωτήρες"-τα βοθρο-λύματα της "Γενιάς του Πολυτεχνείου" εκείνη την πολιτειακά ανώμαλη εποχή της αναρχίας, της οχλοκρατίας, της φαυλοκρατίας, των ακραίων φατριασμών και αιματηρών συγκρούσεων στο "πεζοδρόμιο" ("Δημοκρατία του πεζοδρομίου"), που οι ίδιοι προκαλούσαν-έχασαν μεν, από τους χουντικούς τα σκήπτρα της εξουσίας ("την κουτάλα και την πιρούνα", όπως λέγει ο λαός) έσωσαν όμως το τομάρι τους, αφού εάν παρέμεναν στην Ελλάδα, θα κατέληγαν σαν τον ατυχή Γρ. Λαμπράκη ... αυτό το χρωστούν στην χούντα και μόνον. Οι Χουντικοί τους έβαλαν στον "γύψο" "στον πάγο ή στην συντήρηση", τους έσωσαν το τομάρι, αντί να εκκαθαρίσουν μία και καλή την Ελλάδα από τον οχετό, που πλημύρισε τα πάντα-ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ Η ΧΟΥΝΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ-ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗ ΚΗΛΙΔΑ, το ΌΝΕΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ και για κανέναν άλλο λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βιάστηκα και αναφέρθηκα σε λάθος άτομο, ο Αρίστος δεν είναι ο Απόστολος Δοξιάδης.

    Προφανώς πρόκειται για τον γιό του διάσημου Αρχιτέκτονα Πολεοδόμου Κωνσταντίνου Δοξιάδη, πρώην γενικού Διευθυντή της Υ.Σ.Ε.Σ.Α.,του υπουργείου Ανοικοδομήσεως και ιδρυτή αργότερα της Εταιρείας "Γραφείο Δοξιάδη και Συνεργάτες για τον οποίο το περιοδικό Newsweek είχε αφιερώσει μια του σελίδα ως πολύ αξιόλογη προσωπικότητα της σύγχρονης εποχής.

    Δηλαδή ενισχύει την άποψή μου ότι ήταν αφ΄ενός πολύ πλούσιος φοιτητής και αφ΄ετέρου όφειλε να μην παρασύρεται από τον οιονδήποτε "Αξελ"!

    Τι να γύρευε αυτός, ο γιός του Κωνασταντίνου Δοξάδη, στο χώρο του ΕΜΠ και για εναντίον ποιου θα επαναστατούσε;

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Πολυτεχνείο ειναι πολυ πολύπλοκη ιστορια.Ειναι μια πολυεπίπεδη ιστορια.Ολοι εχουν κάποιο δίκιο αλλά κανεις μόνος του δεν μπορεί να προσεγγίσει τι ακριβώς έγινε,Κατα τη γνώμη μου πρόκειται για μια αυθόρμητη αντίδραση της νεολαίας η οποία υποτιμήθηκε απο τον Παπαδόπουλο που έγινε σε ενα υπόστρωμα προετοιμασίας της ιωαννιδιου χούντας.Ηταν έτοιμος ο Ιωαννιδης και γινοταν δε γινοταν το Πολυτεχνείο θα κινούσε στα τέλη Νοεμβρίου η αρχές Δεκεμβρίου.Ο Παπαδόπουλο πιάστηκε δυο φορές κορόιδο,υποτίμησε τους φοιτητες και υποτίμησε και τον Ιωαννιδη,Αρκετοί φοιτητες ήσαν πράκτορες ξένων υπηρεσιών και εγχώριων αλλά πολυ σύντομα εντοπίστηκαν και απομονώθηκαν απο τους εξεγερμένους.Αυτα με καθε επιφύλαξη απο ενα υπό τότε σεν ητο ουτε όνειρο.Τη πιο δυνατή ανάλυση Τία το θεμα εχω διαβάσει στον τρίτο τόμο του τρίτομου έργου του Σολωνος Γρηγοριαδη για την ελληνική ιστορια.Ενα έργο που προσωπικώς εμενα μου άλλαξε πολλές απόψεις για πολλα θέματα κυρίως διότι παραθέτει πηγές ! Αυτο λείπει απο τα σημερινά βιβλια,..
    Κατα τη γνώμη μου η χούντα Ιωαννιδη θα έρχονταν ούτως η άλλως πάνω κατω στις ίδιες μέρες.Ειχα αποφασιστεί μεσα στην αμερικανική πρεσβεια και σίγουρα δεν ανέμεναν οι αμερικανοί να πάρουν την Κύπρο απο μια αντίδραση φοιτητών ... Ουτε ηταν επιχείρηση στην οποία θα μπορούσαν να ελπίζουν προς γκρεμίσμα του ασταθούς Παπαδόπουλου για αυτούς,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ να συμπληρώσω οτι ουδέποτε η αμερικανική κατασκοπεία στον κόσμο εχει χρησιμοποιήσει φοιτιητες για να φέρει αποσταθεροποίηση.Βλεπε Κινα.Συνδικαλιστές εχει χρησιμοποιήσει.Φοιτητρς ουδέποτε,Ολα ξεκίνησαν απο την Νομικη , όπου φοιτητες συγκεντρώθηκαν να διαμαρτυρηθούν για το νόμο της κατάργησης της αναβολής στράτευση λόγω σπουδών που πέρασε η χούντα για να πλήξει το συνδικαλιστικό φαινόμενο που άρχιζε να αναπτύσσεται μετα την προσπάθεια δημοκρατικό ποίησης,Αυτο το τυχαίο γεγονός έφερε στην επιφάνεια ολα τα συμπλέγματα του καθεστώτος και του λαού τόσων ετών και είχαμε το Πολυτεχνείο.Φοιτητες οργανωμένη επανάσταση μπορούν να ξεκινήσουν αλλά δεν μπορούν να τελειώσουν.Το Πολυτεχνείο ηταν το ακολουθημα της νομικής που έγινε λόγω του αναγκαστικού νόμου στράτευσης των αντιρρησιών νέων απο τον Παπαδόπουλο.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.