27/11/19

Το γλοιοσπόριο και η Κρήτη

Του Δημήτρη Καμπουράκη
Και ξαφνικά, σαν να τραβήχτηκε μια κουρτίνα και από πίσω εμφανίστηκαν ερείπια, η Κρήτη βιώνει μια απρόσμενη οικονομική καταστροφή. Πριν ένα μήνα το νησί ήταν ευτυχέστατο και σήμερα είναι σε απόγνωση. Τι συνέβη; Μάζεψαν οι άνθρωποι τις ελιές τους, διαπίστωσαν πτώση της παραγωγής κατά 30-40%, πήγαν τις υπόλοιπες ελιές στο ελαιοτριβείο και εκεί βρέθηκαν μπροστά σε δεύτερη καταστροφή. Το λάδι είναι τόσο μεγάλης οξύτητας που πρακτικά είναι εκτός αγοράς.
Όλα τα χρόνια, το κρητικό λάδι είχε οξύτητες από 0,1 μέχρι 0,3. Τέτοιες οξύτητες έχει το παρθένο ελαιόλαδο. Φέτος το λάδι που βγήκε έχει οξύτητες 2, 3 ή και 5 βαθμών, είναι δηλαδή δέκα, είκοσι ή τριάντα φορές χειρότερο από το κανονικό λάδι σε ποιότητα. Το προϊόν είναι τόσο βεβαρημένο, που πουλιέται όχι ως βρώσιμο αλλά ως βιομηχανικό. Γι αυτό τον λόγο, αν καταφέρει να πουληθεί, η τιμή του κατρακυλά. Το λάδι με οξύτητα 0,2 πληρώνεται στον παραγωγό 2,50 ευρώ, ενώ αυτό με οξύτητα 2 βαθμών πουλιέται 1,20, αν καταφέρει να απορροφηθεί. Με οξύτητες 3 βαθμών και πάνω, το πιθανότερο είναι να μείνει στις δεξαμενές.
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της οικονομικής απώλειας, αν πέρυσι κάποιος παραγωγός που ζει αποκλειστικά ως αγρότης παρήγαγε 5 τόνους λάδι, είχε συνολικά έσοδα 12.500 ευρώ. Απ’ αυτά πρέπει να αφαιρεθεί το 50% για έξοδα (κλάδεμα, φυτοφάρμακα, ποτίσματα, κλπ), για εργατικά για την συγκομιδή και για την πληρωμή του ελαιοτριβείου. Φέτος, ο ίδιος αγρότης είχε 30% μείωση παραγωγής, δηλαδή έβγαλε 3,5 τόνους λάδι. Πουλώντας το με 1,30 το κιλό λόγω των οξέων, θα έχει συνολικά έσοδα 4.550 ευρώ. Σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, έχει πτώση άνω του 60%. Συνεπώς όχι μόνο δεν έχει το παραμικρό κέρδος αλλά μπήκε μέσα, βρέθηκε και να χρωστά. Και πως θα περάσει αυτός ο άνθρωπος την χρονιά του;

Για τη συνέχεια Liberal

3 σχόλια:

  1. Θελέι τοσα ραντισματα που δεν συμφερει η συγκομιδη με αυτη την τιμη. Απλα ειναι τα πραγματ. Καλυτερα να κοψουν τις ελιες και να τις κανουν καυσοξυλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επαναλήφθηκε αυτό που έγινε στην ηπειρωτική Ελλάδα πέρυσι, και θα έπρεπε να είναι πονηρεμένοι. Πέρυσι, κανείς δεν έκανε τον ψεκασμό που απαιτείται εκεί στα τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου, είτε απο βαρεμάρα, είτε γιατί οι πολλές βροχές σε μικρά διαστήματα μεταξύ τους δεν έδιναν τον απαραίτητο χρόνο για ψεκασμούς (τουλάχιστον γι αυτούς που είχαν πολλά δέντρα). Αποτέλεσμα, τέλος Σεπτεμβρίου να μην υπάρχει ελιά στο δέντρο. Φέτος, κανείς δεν αφησε το κτήμα του αράντιστο και οι ελιές κόντεψαν να σπάσουν από τον πολύ και ποιοτικό καρπό. Φαντάζομαι αυτό θα συμβεί του χρόνου στην Κρήτη.
    Η κυβέρνηση πρέπει να ενεργοποιήσει όλα εκείνα τα κοινοτικά κανάλια (φρόντισε ο Μπασιάκος το 2004-5 να περάσει σαν κανονισμό της ΕΕ ) για αποζημίωση εντός 3μηνου των γεωργών σε περίπτωση ενδημικής αρρώστιας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το λάδι χαμηλής οξύτητας, η ΑΡΙΣΤΗ ελιά είναι ΡΕΤΣΙΝΙΑ για τον γνήσιο συριζαιο παραγωγό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.