9/11/19

Follow the Money - Αξίας 112,9 δισ. το -μέχρι τώρα- κυπριακό αέριο



Την στιγμή που ανακοινώνεται από την ελληνική κυβέρνηση ότι το 2024 θα κλείσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ --δηλαδή θα αφαιρέσει από την χώρα το 30% της ενεργειακής της παραγωγής-- ουδείς γνωρίζει μέχρι σήμερα με σαφήνεια από τι ακριβώς η ενέργεια αυτή θα αντικατασταθεί. Επίσης, ποιο ακριβώς θα είναι το κόστος αυτής της ενεργειακής αντικατάστασης για τον Έλληνα πολίτη.

Η καλύτερη περίπτωση αντικατάστασης δεν θα πρέπει να είναι από τις πανάκριβες επιδοτούμενες από το Δημόσιο ΑΠΕ, ή από εξαιρετικά μακρινές εισαγωγές φυσικού αερίου αλλά θα μπορούσε να είχε καλυφθεί από εγχώριες ενεργειακές πηγές κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Οι τελευταίες όμως --λόγω γραφειοκρατίας-- δεν έχουν καν τύχει ακόμη ανακάλυψης, πιστοποίησης ή αντίστοιχης εκμετάλλευσης.

Αλλά ας δούμε όμως προς το παρόν που οδεύουν αυτό το διάστημα οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή μας της Ανατολικής Μεσόγειου. Τον Σεπτέμβριο του 2015, στα θαλάσσια όρια μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου, ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Μεσογείου και το 2ο μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο.

Πρόκειται για το κοίτασμα "Ζορ" με αποθέματα φυσικού αερίου της τάξης των 30 Tfc (τρισ. κυβικά πόδια) και 1 δισ. βαρελιών (1Bbl) συμπυκνωμάτων πετρελαίου. Η συνολική ακαθάριστη αξία του κοιτάσματος υπολογίζεται σήμερα σε 200 δισ. δολάρια.

Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

2 σχόλια:

  1. Θα χρησιμοποιηθει ΚΑΤΑΡΙΑΝο ή ΑΜερικανικο σχιστοόθικο αεριο . Η τιμη θα ειναι x3 τουλαχιστον. Εται θα εορτασθει και η επετειος των 200 χρονων "ελευθεριας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να σας πω εγώ από τι πρόκειται να αντικατασταθεί ο λιγνίτης. Από υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αμερική. Χρυσές δουλειές για τα τάνκερ υγροποιημένου αερίου. Και η ενεργειακή πενία από το δυσθεώρητο ύψος που βρίσκεται σήμερα θα πολλαπλασιαστεί εις την νιοστή. Τόσο απλά. Βέβαια το επιστημονικό γεγονός πως τόσο ο λιγνίτης όσο και το φυσικό αέριο παράγουν κατά την καύση διοξείδιο του άνθρακα απ’ ότι φαίνεται δεν έχει καμιά απολύτως σημασία για τους πολιτικούς μας. Πλήρωνε καημένε Έλληνα για να σωθεί το ενδιαίτημα της πολικής αρκούδας... (Μαζί με τα ναύλα των τάνκερ υγροποιημένου αερίου βεβαίως, βεβαίως). Είναι δεδομένο πως για να φτάσουμε να έχουμε αξιόλογη ανάπτυξη από εγχώριες πηγές, όπως είμαστε τώρα, χρειαζόμαστε τουλάχιστον δέκα με δεκαπέντε χρόνια αν αρχίσουμε αύριο.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.