15/11/19

Το άλλο «JO» του 1940

Στον τόπο τους έγιναν μερικές από τις πιο σκληρές μάχες του B΄ Παγκόσμιου Πολέμου (της περιόδου πριν από το Ρωσικό Μέτωπο). Είπαν κι αυτοί τα δικά τους JO (όχι). Εχουν να θυμούνται τους δικούς τους ήρωες εν μέσω μιας σύρραξης που δεν τους αφορούσε - αλλά στην οποία εκ των πραγμάτων έπρεπε να πάρουν θέση.
Δεν ήταν η πρώτη φορά. Το πιο γνωστό αλβανικό ρητό, το «Καλύτερα με τον διάβολο που ξέρεις», είναι ενδεικτικό των συνθηκών κάτω από τις οποίες διαμορφώθηκε η Αλβανία τον 20ό αιώνα - οι αντιλήψεις των ανθρώπων της και η συλλογική μνήμη.
Οι Αλβανοί συνήθιζαν να επιλέγουν τον «διάβολο» με τον οποίο θα ζούσαν επειδή σπάνια είχαν άλλη επιλογή. Οι χαλαροί δεσμοί των αλβανικών «φυλών» (μάλλον πατριών), οι μεγάλες θρησκευτικές ακόμη και γλωσσικές διαφορές μεταξύ τους και ο μικρός αριθμός τους σε σχέση με τους γείτονες δύσκολα ισοσκελίζονταν από τις πολεμικές τους ικανότητες.
Η ιταλική κατάκτηση της Αλβανίας είχε ξεκινήσει πολύ πριν από τις 7 Απριλίου 1939, όταν έπειτα από βομβαρδισμό, 40.000 Ιταλοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν στον Αυλώνα και σχεδόν περπατώντας κατέλαβαν το μικρό βασίλειο.

Για τη συνέχεια kathimerini

11 σχόλια:

  1. "Υπέμεναν", "βομβαρδισμό", "όχι"! Για όποιον δεν ξέρει, η κ. Miranda Vickers, που είναι η 1η πηγή του άρθρου, είναι Αλβανίδα παντρεμένη με Άγγλο, που έχει πάρει "εργολαβία" την αλβανική προπαγάνδα στο εξωτερικό. Έχει γράψει διεξοδικά και για τα "ανομήματα και τη γενοκτονία" των Τσάμηδων από τους Έλληνες. Όσο για τους Αλβανούς που συμμετείχαν στον ιταλικό στρατό στην εισβολή, τα διηγείται χρονολογικά, άριστα ο Τσιάνο, στο ημερολόγιό του. Αρχικά, έλεγε πως "δεν κρατιούνται" από τη ζέση να εισβάλλουν. Όταν ανατράπηκε η κατάσταση στο μέτωπο κι άρχισε η ιταλική υποχώρηση, οι Αλβανοί άρχισαν τις μαζικές λιποταξίες, το οποίο αντιστοιχεί στο σημείο που αναφέρεται ο Badoglio.

    Τα είχα ξαναβάλει και ευτυχώς τα έχω σώσει για να μην τα ξαναβρίσκω:

    - 1937 (πριν την επίσημη ιταλική Κατοχή) Τίρανα, επίσκεψη Τσιάνο στο βασιλιά Ζόγκου. Φαίνονται και "αψίδες θριάμβου", που λένε "Rrofte Duce" (Ζήτω ο Duce) και Ζήτω ο αυτοκράτος Βιττόριο Εμμανουέλε".

    https://youtu.be/jHMWhB6ksBY

    - 1937 (πριν την επίσημη Κατοχή), 25η επέτειος ανεξαρτησίας Αλβανίας. Παρέλαση στα Τίρανα μπροστά στον ειδικό καλεσμένο, Ιταλό υπουργό οικονομικών Paolo Thaon di Revel και τον Ιταλό "υπουργό σύμβουλο", Iacomoni. O Iacomoni ήταν Ιταλός διπλωμάτης, που διορίστηκε υπουργός στην Αλβανία, πάντα πριν την επίσημη Κατοχή.

    https://youtu.be/oOZcXPPhefA

    Πάντα στους εορτασμούς, γυμναστικές επιδείξεις και χοροί προς τιμήν των Ιταλών καλεσμένων

    https://youtu.be/ywhuuWLFy4s

    - 1938 (Πάντα πριν την επίσημη Κατοχή), ταξίδι του Τσιάνο στην Αλβανία, όπου αποθεώνεται από τα πλήθη , ενώ εγκαινιάζει τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο Tίρανα-Δυρράχιο, που άρχισε να κατασκευάσει η Ιταλία. Στην πλάκα για το έργο, αναγράφεται πως το έργο έγινε κατά τη διάρκεια της βασιλείας Ζόγκου, παρόντων του επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης Κόττα και του Ιταλού ΥΠΕΞ Κόμη Τσιάνο. Διακρίνεται να κυματίζει και μεγάλη ιταλική σημαία.

    https://youtu.be/b-CHDEmXNrw

    - 1939 Η ιταλική στρατιωτική "απόβαση" στην Αλβανία, στους Αγίους Σαράντα. Στα κιβώτια είχαν τρόφιμα και ρούχα για τους Αλβανούς.

    https://youtu.be/7iOTSrzTmpU

    - 1939 Ο Τσιάνο ως εκπρόσωπος του ιταλικού κράτους, φτάνει στα Τίρανα, περιμένοντας την απόφαση της αλβανικής εθνοσυνέλευσης για να πάρει το αλβανικό στέμμα ο Ιταλός βασιλιάς. Αποθέωση στη διαδρομή.

    https://youtu.be/gHkCyy91St0

    - Τα 180 μέλη της αλβανικής εθνοσυνέλευσης ομόφωνα αποφασίζουν να "προσφέρουν" το αλβανικό στέμμα στον Ιταλό βασιλιά.

    https://youtu.be/ZlH57VuTe2s

    - Ιταλική αντιπροσωπεία με Αλβανούς σε παραδοσιακές στολές, φτάνουν στη Ρώμη για να παραδώσουν το αλβανικό στέμμα.

    https://youtu.be/wmwxvRW3Xvw

    - Το παράρτημα του φασιστικού κόμματος στα Τίρανα, μοιράζει τρόφιμα στους νέους υπηκόους του Ιταλού βασιλιά.

    https://youtu.be/2bc5pVPdK8w



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 2/3

    - Οδοντιατρική αποστολή των Ιταλών στο Δυρράχιο με 40 γιατρούς και 5 τόνους υλικό, για τη στοματική υγιεινή των νέων υπηκόων του ιταλικού στέμματος

    https://youtu.be/okj0g-2mAzc

    - Εγκαίνια νέου τζαμιού στο Δυρράχιο, για τους νέους υπηκόους του ιταλικού στέμματος

    https://youtu.be/j_kYrQ0kZvU


    - Πάντα 1939, Ιατρική αποστολή των Ιταλών στην Αλβανία, με γιατρύς όλων των ειδικοτήτων, που θα γύριζε διάφορες πόλεις για να κουράρει τους Αλβανούς υπηκόους του ιταλικού στέμματος.

    https://youtu.be/Y8bZLpEXB5w

    - Επίσκεψη Iacomoni στον Αλβανικό βορρά. Αλβανοί με πλακάτ που γράφει "Ντούτσε, τώρα θέλουμε από σένα σχολεία, δουλειά, δρόμους, δικαιοσύνη και ανθρώπινο πολιτισμό". Μετά αποδίδονται διακριτικά στους Αλβανούς συστρατιώτες.

    https://youtu.be/HiKWP7x74HI

    - Αύγουστος 1939 Αποθέωση της άφιξης των "τυφεκιοφόρων" του Μουσολίνι στο Δυρράχιο

    https://youtu.be/0A6-QS8vdwM

    - Ο Τσιάνο στα Τίρανα, υπό τις συνεχείς ιαχές "Ντούτσε, Ντούτσε", για τα εκαίνια του μεγάλου αγωγού ύδατος της πόλης που κατασκεύασαν οι Ιταλοί σε 3 μήνες. Ο Τσιάνο πατάει ένα κουμπι και πετάγεται και πίδακας συντριβανιού, για να δείξει πως το έργο λειτουργεί.

    https://youtu.be/GKuuL6WQWQU

    - O Τσιάνο επιθεωρεί διάφορα δημόσια έργα, νέους δρόμους. Στο τελευταίο μέρος του βίντεο, ο Τσιάνο αποθεώνεται στην Αυλώνα, όπου κρατούν και τεράστιες φωτογραφίες του Μουσολίνι.

    https://youtu.be/FkinRHRoFU8

    - "Μέρα Αλβανίας" στην Εκθεση της Ανατολής στο Μπάρι, με φωτογραφίες από την Αλβανία που αλλάζει και "βραβείο Αλβανίας", με πίνακες ζωγραφικής από την Αλβανία

    https://youtu.be/6H6haYeQ0lY

    - Άλλα δημόσια έργα στην Αλβανία
    https://youtu.be/0cQeLibJbS0

    - Επίσκεψη Ιταλού αντιστρατήγου στην Περάτη, όπου οι Ιταλοί έκαναν νέο αγωγή ύδρευσης.
    https://youtu.be/TFQo1Tc1faw

    - Ιταλική ιατρική αυτοκινητοπομπή φτάνει στο Δυρράχιο για να προσφέρει ιατρική περίθαλψη στους Αλβανούς
    https://youtu.be/Y96Kq-Fu2C8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 3/3

    - H "Έκθεση της Αλβανίας" στη Ρώμη, με έργα Ιταλών και Αλβανών καλλιτεχνών που έχουν θέμα την Αλβανία.

    https://youtu.be/aCci6A5NDeo

    - 1940 Συνεκπαίδευση Ιταλών με Αλβανούς εθνοφύλακες

    https://youtu.be/HA9pYW1-Omc

    - Πακέτα με δώρα για τους Ιταλούς στρατιώτες της Αλβανίας και Αλβανάκια

    https://youtu.be/_9v_V656YS0

    - 1940. Εργασίες για την αποξήρανση και κατασκευή αρδευτικών καναλιών 200.000 εκταρίων γης στην πεδιάδα του Δυρραχίου, για να αποδωθούν στη γεωργία.

    https://youtu.be/_3_8Q1EKyWs

    - Αλβανοί σε αθλοπαιδειές και παρέλαση με βήμα χήνας, στο στρατόπεδο "Dux" , όπου ανεβάζουν μαζί την ιταλική σημαία και το έμβλημα του Σκαντέρμπεγκ

    https://youtu.be/rIn1SlgtrjY


    - 1942 30η επέτειος Ανεξαρτησίας στη Ρώμη και στο 0:50 Αλβανοί στη Ρώμη, παρελαύνουν μπροστά από τη Φοντάνα ντι Τρέβι, πηγαίνοντας να αλλάξουν την ιταλική φρουρά στο Quirinale (το σημερινό προεδρικό μέγαρο)

    https://youtu.be/ziAJUL9-jPg

    Έτσι για να έχει κανείς μια οπτική ιδέα, του αν αυτή η κατάσταση θυμίζει λαό "υπό κατοχή".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έχω χρόνο να καθήσω να βρω όλες τις αναφορές, αλλά ενδεικτικά, επειδή το θυμόμουν από μνήμης και επειδή στα Βαλκάνια, η ιστορία παραχαράσσεται καθημερινά. Ημερολόγιο Τσιάνο (ΥΠΕΞ Ιταλίας και δεξί χέρι του Μουσολίνι):

    15 Οκτωβρίου 1940: Πλάι στο Ντούτσε, στο Palazzo Venezia. Σύσκεψη για την ελληνική υπόθεση. Συμμετέχουν οι Badoglio, Roatta, Soddu, Jacomoni, Visconti Prasca και εγώ. Η σύσκεψη στενογραφείται. Μετά, στο Palazzo Chigi, μιλώ με τον Ράντσα και τον Βισκόντι Πράσκα, που παρουσιάζουν το σχέδιό τους και με το Jacomoni που εκθέτει την πολιτική κατάσταση. Αναφέρει πως στην Αλβανία η αναμονή (για εισβολή στην Ελλάδα) είναι ζωηρότατη και ενθουσιώδης. Εκ μέρους της αλβανικής νεολαίας, που ήταν πάντα πιο επιφυλακτική προς εμάς, τώρα υπάρχουν οι πιο ανοιχτές εκδηλώσεις υποστήριξης.

    Σημείωση: Το ημερολόγιο του Ciano αρχίζει το 1937. Αναφέρει τα πάντα που απασχολούσαν την ιταλική κυβέρνηση. Από τι κάνουν οι Ούγγροι μέχρι τι κάνουν οι Τούρκοι. Πουθενά, δε αναφέρεται κάποια ανησυχία για "αλβανική αντίσταση". Είναι σα να βγαίνουν οι Γερμανοί και να μιλούν για "αντιχιτλερική αντίσταση". Υπήρχε, αλλά ήταν ανάξια αναφοράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εδώ υπάρχει και η μοναδική στα ιστορικά χρονικά περίπτωση, όπου η χώρα "κατακτητής", εκδίδει μετάλλια ανδρείας, προς τιμήν αυτών που υποτίθεται της κάνουν αντίσταση!

    - Αλπινιστής δίπλα στον Skanderbeg
    https://i.postimg.cc/QxPcKd4t/8287425-1.jpg

    - https://i.postimg.cc/xjpzBdSR/a.png
    (Albania redenta = Αλβανία λυτρωμένη, γιατί "λυτρώθηκε" η "αλύτρωτη" Τσαμουριά).

    - Στα ιταλικά και στα αλβανικά : "Φίλος μέχρι τη θυσία, με πίστη και τιμή".
    https://postimg.cc/jDkt1FCY

    Αλίμονο αν ήταν έτσι οι χώρες που είπαν όχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Βορειος Ηπειρος εγινε "αλβανικος νοτος". Αισχρο αρθρο το οποιο αναπαραγει την αλβανικη φασιστικη προπαγανδα. Πως γινεται ολοι οι δικοι μας δημοσιοκαφροι να αναπαραγουν την προπαγανδα Αλβανων, Σκοπιανωβν και Τουρκων, με ξεπερναει,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδατε, πάντα κάτι περίεργα πράγματα που συμβαίνουν στην Ελλάδα... Διαβάστε εδώ και άρθρο της κυρίας Vickers, για τα περιουσιακά δικαιώματα των...150.000 Τσάμηδων που η Ελλάδα τους χρωστάει.

      http://www.albanianhistory.net/2002_Vickers/index.html

      Διαγραφή
  7. Και εδώ, μια μικρή σύγκριση με έναν άλλο λαό που "υπέμενε κι αυτός τον ιταλικό ζυγό". Τον ελληνικό.

    - Είσοδος στην Αθήνα των Ιταλών Λογχοφόρων της Αόστα.
    https://youtu.be/tiajsif5dbQ

    Γιατί στην Αθήνα δεν υπάρχει το πλήθος Ελλήνων που ζητωκραυγάζει "Duce, Duce", όπως με τους τυφεκιοφόρους στην Αυλώνα;

    - Ο Μουσολίνι στην Αθήνα:

    https://youtu.be/E4x_cXyZWGE

    Πού είναι τα πλήθη Ελλήνων με τα σημαιάκια, τα πορτρέτα του Μουσολίνι και τις ζητωκραυγές; Επίσης, ο Μουσολίνι δεν εκτέθηκε. Ήταν καθιστός σε αυτοκίνητο και μετά σε ιταλικό στρατόπεδο και μετά στην Ακρόπολη.

    Στην Αλβανία, ο Τσιάνο, αν υπήρχε ένας μόνο, κουζουλός πατριώτης, αντιστασιακός Αλβανός με ένα πιστόλι, θα μπορούσε να έχει σκοτωθεί 100 φορές. Γιατί ήταν συνέχεια εκτεθειμένος στο πλήθος. Αλλά δε συνέβη τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπραβο απο το βαθος της καρδιας μου ORACULUM, τετοιες φωνες και γραπτα πρεπει να ειναι ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ στην δημοσιοτητα και να ξεφτυλιζουν κατι ρυπαρα εντυπα πεμπτης φαλαγγας τυπου 'ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ', απορω ποσο πουλημενα και οργανα ξενων συμφεροντων εχουν γινει σχεδον ολα τα ΜΜΕ στην Ελλαδα ενω η Πολιτεια κοιμαται....προφανως μπουκωμενη απο χρηματα υποπτων πηγων....
    Μια ερωτηση μονο , ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ θα το ανεχομαστε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.