28/11/19

Ο “χρησμός” του Μάικ Πομπέο για την Τουρκία και τους S-400: Εμείς σας προειδοποιήσαμε…


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η ερώτηση στον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που κατέβηκε από τον έβδομο όροφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον δεύτερο, όπου βρίσκεται η Αίθουσα Ενημέρωσης, για να συναντήσει τους δημοσιογράφους, ήταν σαφέστατη:
  • Τώρα που η Τουρκία δοκιμάζει τους S-400, φαίνεται να (τους δοκιμάζει) στα (αμερικανικά μαχητικά) F16, είναι αυτό λόγος ανησυχίας; Και θα αναλάβουν οι ΗΠΑ κάποια δράση, ενδεχομένως επιβάλλοντας κυρώσεις;
Ο κ. Πομπέο, ο οποίος βρίσκεται το τελευταίο διάστημα κάτω από μεγάλη πίεση λόγω της διαδικασίας καθαίρεσης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία ενέπλεξαν και αυτόν οι Δημοκρατικοί νομοθέτες, δεν δίστασε ούτε μία στιγμή για να απαντήσει. Και αυτό που έμεινε στους δημοσιογράφους ήταν η κουβέντα του ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου, για το τι θα κάνει ή δεν θα κάνει αναφορικά με το θέμα των κυρώσεων, που έπρεπε να επιβληθούν στην Τουρκία από τον περασμένο Ιούλιο.
Απάντησε ως εξής ο κ. Πομπέο:
  • «Η ερώτηση για την Τουρκία και τους S-400 – ναι, είναι θέμα (ανησυχίας). Ελπίζουμε (εννοεί ότι θα βρεθεί λύση). Μιλάμε ακόμα στους Τούρκους. Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να βρούμε το δρόμο μέσα από αυτή την κατάσταση. Δεν θέλω να βγω μπροστά σε τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει ο Πρόεδρος (Τραμπ), αλλά κάναμε πολύ σαφή στην τουρκική κυβέρνηση την επιθυμία μας να τους απομακρύνουν από την – (να μην) ενεργοποιήσουν πλήρως το σύστημα των S-400».
Αρκετοί διπλωμάτες και αναλυτές στην Ουάσιγκτον δείχνουν βέβαιοι ότι κάτι «μαγειρεύεται» την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα πραγματοποιηθεί μία συνάντηση Αμερικανών και Τούρκων αξιωματούχων στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου. Εκεί θα βρίσκονται τόσο ο κ. Τραμπ όσο και ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά μέχρι της στιγμής ΔΕΝ προβλέπεται διμερής συνάντηση.
Μερικοί θεωρούν σημαντικό μήνυμα ότι δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του Αμερικανού Προέδρου ένα τετ-α-τετ με τον Τούρκο ομόλογό του. Το ίδιο συνέβη και στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον κ. Τραμπ να δώσει το “πράσινο φως” στον Ερντογάν για να εισβάλει στη Ρωσία, Έτσι, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους…
Εμείς και αρκετοί άλλοι δεν …ελπίζουμε σε μία εντυπωσιακή εξέλιξη που θα αφορά τις κυρώσεις στην Τουρκία, διότι το ίδιο έργο το είδαμε πολλέςς φορές. Αλλά με μεγάλη χαρά θα δεχθούμε μία διάψευση στη πράξη. Εισήλθαμε στον έκτο μήνα από τότε που η Τουρκία παραβιάζοντας τους αμερικανικούς νόμους υποδέχθηκε με νταούλια και …τιμές τους S-400. Για οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε ενεργοποιηθεί ο σκληρός νόμος CAATSA που πέρασε από τη Γερουσία με 98 ψήφους υπέρ (στους 100 γερουσιαστές). Για την κατοχική δύναμη δεν τρέχει τίποτα. Διότι ο κ. Τραμπ έχει προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στην Κωνσταντινούπολη, όπως αποκάλυψε ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal.com

    1 σχόλιο:

    1. Τα αναπηρα κρατη ψαχνουν δεκανικια ενω τα ανεξαρτητα σχεδιαζουν ενεργειες αποτροπης και εξαλειψης πχ πυρηνικων δυνατοτητων απο τζιχαντιστες Τουρκομογγολους.

      ΑπάντησηΔιαγραφή

    Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

    - Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
    - Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.