6/11/19

SADAT: Ο οργανισμός-«σκιά» του Ερντογάν επανέρχεται



Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν

Το 2018 υπήρξε μια σειρά δημοσιεύσεων για τον οργανισμό της Sadat στην Τουρκία η οποία έχει ρόλο συμβούλου εθνικής στρατηγικής για τον Ερντογάν ενώ δεν έλειψαν και δημοσιεύσεις για την εμπλοκή της συγκεκριμένης ομάδας στην αντιμετώπιση του πραξικοπήματος του 2016, στην Κωνσταντινούπολη.

Τι συμβαίνει όμως με αυτή την οργάνωση και ποιος ο ρόλος της τώρα;

Αμερικάνικες και Ισραηλινές αναφορές έχουν επανέρθει στο θέμα και σημειώνουν πώς πλέον έχει ενεργοποιηθεί εκ νέου και έχει ενισχύσει δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς καθώς και την ομάδα των φρουρών της επανάστασης του Ιράν. Η παρουσία της Sadat φημολογείται πώς έχει φτάσει ως και τα εδάφη του Ιράκ, της Αιγύπτου και της Λιβύης σε συνεργασία με την υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας, ΜΙΤ. Δεν είναι τυχαίο πώς σε δημοσίευμα της WSJ επισημαίνεται εκ νέου η παρουσία του οργανισμού σε αποφάσεις και συμβουλές προς τον Ερντογάν για να καθορίσει τον βαθμό ισχύς του εντός της χώρας.

Ο Sami Abu Zuhri, εκπρόσωπος της Χαμάς, δήλωσε ότι,

«Το κίνημα κατανοεί το δικαίωμα της Τουρκίας να προστατεύει τα σύνορά της, να υπερασπίζεται και να αφαιρεί απειλές για την εθνική της ασφάλεια ενάντια στη παρουσία της Μοσάντ στην περιοχή, η οποία επιδιώκει να υπονομεύσει την αραβική και ισλαμική εθνική ασφάλεια. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Τουρκίας να προστατεύει την ασφάλειά της .»

Εκείνο που δεν αναφέρει προφανώς είναι πώς οι μαχητές της Χαμάς εξοπλίστηκαν και εκπαιδεύτηκαν από την τουρκική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία SADAT, η οποία επίσης κατάρτισε τμήματα της τζιχάντ που ανήκαν στον ελεύθερο Συριακό Στρατό, οι οποίοι εντάχθηκαν ως στρατιώτες φιλικά προσκείμενοι στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής στη Συρία και, παλαιότερα, είχαν ενταχθεί στο DAESH (ISIS).

Διαβάστε τη συνέχεια στο Geopolitics & Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.