1/12/19

Η ώρα της Ελλάδας: Οι 11 λόγοι για τους οποίους η Τουρκία προχώρησε σε Μνημόνιο με τη Λιβύη

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στα εγκαίνια νέου τζαμιού στην Τουρκία. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΙΒΑ (*)
Η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης έχουν υπογράψει συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα καθώς και συμφωνία για ενισχυμένη ασφάλεια και στρατιωτική συνεργασία,ανακοίνωσε την Πέμπτη (28 Νοεμβρίου 2019) η τουρκική κυβέρνηση.
Έντεκα λόγοι για τους οποίους η Τουρκία προχώρησε σε αυτή την κίνηση και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη κυβέρνηση της Λιβύης ζητά περαιτέρω de factο νομιμοποίηση και στρατιωτική στήριξη.


  1. Η Τουρκία έχει φέρει έναν ανατολικό της σύμμαχο στην ανατολική Μεσόγειο, το Πακιστάν.
  2. Στη Λιβύη έχει κάνει διείσδυση και η Ρωσία. Επομένως η Τουρκία νομιμοποιεί πολιτικά τις ενέργειές της δρώντας στα πλαίσια των ρωσικών συμφερόντων που ικανοποιούνται με την εγκατάσταση της Μόσχας στα θερμά ύδατα.
  3. Το προσφυγικό ζήτημα είναι ξανά το μείζον ζήτημα στην Ε.Ε και η Τουρκία έχει ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της.
  4. ΗΠΑ και Ισραήλ βυθίζονται σε πολιτική κρίση και αυτή η περίσταση βολεύει την Τουρκία. Για άλλη μια φορά η Τουρκία πλαισιώνει με ″πρώτο χτύπημα″ τον ανταγωνισμό, θέτοντας μια απειλή την οποία επιθυμεί να χρησιμοποιήσει σαν αντάλλαγμα στο άμεσο μέλλον. Σκοπός της είναι η δημιουργία μιας σειράς προβλημάτων που δεν επιλύονται το κάθε ένα ξεχωριστά, επιδιώκοντας συνολική λύση-πακέτο για Κυπριακό, Αιγαίο, Κρητικό.
  5. Η συμφωνία αυτή -έχει τον χαρακτήρα Μνημονίου και άρα δεν είναι δεσμευτικό αυτή τη στιγμή- δίδεται με σκοπό να μεγιστοποιήσει η Άγκυρα τη διαπραγματευτική της θέση στο Κυπριακό και στο ζήτημα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.
  6. Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και ο προκαταβολικός κατευνασμός της Γερμανίας η οποία ζήτησε να γίνουν τα πάντα για να μείνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ, ευνοεί την Τουρκία.
  7. Το ζήτημα αυτό θα το χρησιμοποιήσει η Άγκυρα και για την αναζωπύρωση του ζητήματος των S-400 που μετά τη δοκιμή τους σε τουρκικό έδαφος, κάνει τις ΗΠΑ να αντιδρούν.
  8. Ακολουθώντας την πάγια τακτική της, η Τουρκία δοκιμάζει αντανακλαστικά συμμαχιών της ανατολικής Μεσογείου σαν αυτής μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου.
  9. Μεγάλα εμπόδια αυτής της κίνησης είναι: Η έλλειψη νομιμοποιητικών ερεισμάτων και η ταχύτατη αντίδραση της Αιγύπτου, πιθανή κατάρρευση της οποίας (λόγω Μουσουλμανικής Αδελφότητας) θα προκαλέσει χάος σε μια αχανή περιοχή.
  10. Η συζήτηση για κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης αλλά και η παράνομη επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία που έγινε χωρίς δυτικές αντιδράσεις, αποθρασύνουν περισσότερο την Τουρκία καθιστώντας την έναν διεθνή ταραξία τον οποίον πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως Ελληνισμός με κάθε τρόπο που συνάδει με το δικαίωμα που παρέχει το Διεθνές Δίκαιο αναφορικά με την προάσπιση των συμφερόντων μας και της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Η αρχή της αναλογικότητας επιτρέπει επίσης να υιοθετήσουμε αντίμετρα εναντίον κάθε τουρκικής κίνησης που επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία.
(*) Ο Αλέξανδρος Δρίβας είναι υποψήφιος Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Συντονιστής της Ομάδας Ανατολικής Μεσογείου στο ΤΟ.ΡΕ.ΝΕ.
Πηγή: Απόψεις

3 σχόλια:

  1. Επειδή βλέπω δικαίως, αδίκως, αλλά κατά πλειοψηφία αδίκως να γίνεται επίκληση κάποιου ρωσικού πόθου για κάθοδο στα περίφημα “ζεστά νερά” λες και τα πλοία τους επιπλέουν μόνο σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Και επειδή παρόλα όσα έχουμε πάθει μυαλό δεν φαίνεται να βάζουμε. Υπάρχουν δύο και μόνο λόγοι που έγινε αυτό από μέρους της Τουρκίας τώρα τέλος Νοεμβρίου του 2019. Δεν είναι ούτε τα κοιτάσματα ούτε τίποτα απ’ όλα όσα φαντασιωνόμαστε η αλήθεια βρίσκεται στις μικρές ειδήσεις. Απλούστατα λοιπόν στις αρχές Νοεμβρίου υπήρξαν αναφορές από νοσοκομεία της Λιβύης πως έφταναν πτώματα με περίεργα ακριβής βολές. Με πληγές με τρύπα εισόδου και σφαίρα κατακερματισμένη μέσα στα πτώματα. Αυτό θεωρήθηκε πως ήταν τυπικός τρόπος δράσης του γκρουπ Wagner. Της διαβόητης παραστρατιωτικής εταιρείας του Κρεμλίνου η οποία δραστηριοποιείται στο πλευρό του Χαφτάρ. Αυτό σήμανε συναγερμό στις ΗΠΑ και στις 15 του μηνός υπήρξαν δημοσιεύματα πως η Ουάσιγκτον “τράβηξε το αυτί” του Χαφτάρ. Αυτό έλυσε τα χέρια της “νόμιμης” κυβέρνησης να έρθει σε συμφωνία με την Άγκυρα ξέροντας πως η Ελληνική ελίτ ούτε που θα διανοηθεί να αναγνωρίσει τον Χαφτάρ λόγω των σχέσεών του με την Ρωσία. Υπήρξε εν τω μεταξύ και η κατάρριψη ιταλικού drone, όπως λέγεται, από τις δυνάμεις του Χαφτάρ. Οπότε ήρθε και έδεσε το γλυκό. Βλέπουμε εδώ κάθε δεύτερος αναλυτής να μιλάει για την συμμαχία Τουρκίας – Ρωσίας. Τι θα πιστέψουμε τα γεγονότα ή τις προκαταλήψεις μας; Μα φυσικά τις προκαταλήψεις μας, ελπίζοντας στο τέλος να μας σώσουν οι Αμερικανοί ή οι Ευρωπαίοι. Βγάζοντας λογύδρια περί “διεθνούς δικαίου”. Το θέμα όμως είναι πως σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν σημεία συνεννόησης τόσο με τον Χαφτάρ, όσο και με την Αίγυπτο αλλά και την Γαλλία. Δεν χρειάζεται καν να ληφθεί από μέρους μας η γνώμη της Ρωσίας στο θέμα. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι, αυτό θα πρέπει να είναι πέρα απ’ αυτό που αναμένουν οι Τούρκοι. Ακόμα και αν αυτό περιλαμβάνει στρατιωτική παρουσία αεροναυτική στην περιοχή με βασική προϋπόθεση την συμφωνία Αιγύπτου - Γαλλίας έως και μερικό ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης. Αλλιώς βάλτε τα όλα στον αυτόματο πιλότο και μην βγάζετε τσιμουδιά περιμένοντας τι θα διατάξουν οι Αμερικανοί.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν απο ολες αυτες τις κινησεις που ειναι αυτονοητες σε καθε ανεξαρτητο κρατος απαιτειται αμεση ενεργεια χθες κλεισιμο ολων των κρισιμων στρατιωτικων εξοπλισμων με τα πλεονασματα.
    Παραλληλα μαζεμα ολων των κλεμενων απο τους αλητες που ειναι εξω και τα γνωριζει το λαμ..ιο της ΤΕ και εναι πολλα δις για την αμεση ανασυγκροτηση και λειτουργια των πολεμικων βιομηχανιων και Ναυπηωειων.
    Επισης αμεση προσφυγη στα διεθνη δικαστηρια και διεκδικηση δυναμικα με συνολικη εκπροσωπιση του Κατοχικου και των αποζημιωσεων και ας στεναχωρηθει ο Κυριακουλης.
    Στην αμεση προμηθεια νεων εστω και μεταχειρισμενων συγχρονων συστηματων απο τα λαμογια της ΕΕ αντι των δις που μας χρωστανε απο τα ομολογα και οι Γαλλοι μονοι τους το προτειναν για τις φρεγατες.Ποιος λοιπον το μπλοκαρε; Μηπως η κολητη του Κουλη η Μερκελ;Ετσι εχει γραφει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι λιγο ανεδαφικα οσα λετε. Αφου ο Κουλης αρχει.
      Εχουν πολλες αντιφασεις.Το ενα αναιρει το αλλο..
      Βαλτε μια ταξη στην σκεψη σας. Η επιθυμιες σας δεν ειναι κακες. Αλλα ειναι επιθυμιες. Οχι κατι πραγματικο.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.