20/6/08

Σάλος στην Τουρκία από δημοσίευση σχεδίου δράσης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν


Του Σάββα Καλεντερίδη

Σάλος έχει προκληθεί στην Τουρκία μετά από την αποκάλυψη της εφημερίδας Ταράφ (Taraf), ότι το τουρκικό γενικό επιτελείο (ΓΕΕΘΑ) εκπόνησε και διένειμε στις ανώτατες στρατιωτικές διοικήσεις σχέδιο δράσης εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν. Το σχέδιο, που είχε αριθμό HRK:17:00-07 EK-A ve Lahika-1, με ημερομηνία έκδοσης Σεπτέμβριος 2007, χαρακτηρίζει την τουρκική κυβέρνηση ως κέντρο ισλαμιστικής δράσης.

Με βάση πάντα το δημοσίευμα της Ταράφ, που έχει στη διάθεσή της το επίσημο έγγραφο του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, ο αντικειμενικός σκοπός του σχεδίου είναι ο «προσανατολισμός και η ευαισθητοποίηση της τουρκικής κοινής γνώμης σε θέματα που επιθυμούν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ).

Με βάση το «Σχέδιο Υλοποίησης Δραστηριοτήτων Υποστήριξης Ενημέρωσης» ("Bilgi Destek Faaliyeti Eylem Planı"), η κοινή γνώμη θα προσανατολιστεί και θα ευαισθητοποιηθεί εναντίον της κυβέρνησης, που θεωρείται η κύρια «υπεύθυνη των ισλαμιστικών κινήσεων», εναντίον της συνταγματικής αναθεώρησης, που «στέφεται εναντίον του εθνικού κράτους», καθώς και εναντίον του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), το οποίο εκφράζει τους κουρδικούς πληθυσμούς της Τουρκίας και το οποίο χαρακτηρίζεται «τρομοκρατικό».

Στο κεφάλαιο «ΑΡΧΕΣ» του εγγράφου αναφέρεται ο αντικειμενικός σκοπός του σχεδίου, ο οποίος καθορίζεται ως «ο προσανατολισμός και η ευαισθητοποίηση της τουρκικής κοινής γνώμης στη γραμμή που έχουν χαράξει οι ΤΕΔ, σε μια σειρά από θέματα που ενδιαφέρουν τον τουρκικό στρατό, η παρεμπόδιση της ανάπτυξης αρνητικών απόψεων και ιδεών για τις ΤΕΔ και η εξασφάλιση της ενότητας στην υλοποίηση του σχεδίου». Στο ίδιο κεφάλαιο τονίζεται ότι «στη φάση της υλοποίησης των στόχων του σχεδίου θα πρέπει να αποφευχθεί η σύγκρουση με άλλους κρατικούς φορείς, για να μην δοθεί η εντύπωση ότι γίνεται παρέμβαση σε εφήμερα θέματα πολιτικής». Γι’ αυτό, οι ΤΕΔ, στη φάση της υλοποίησης του σχεδίου «θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη συνεργασία παραγόντων και προσώπων που επηρεάζουν την κοινή γνώμη και συγκεκριμένα των πανεπιστημίων, των προέδρων των ανωτέρων δικαστικών αρχών, των δημοσιογράφων και των στελεχών των ΜΜΕ, καθώς και των δημοφιλών καλλιτεχνών και να εξασφαλιστεί η δραστηριοποίηση των προσώπων αυτών στη γραμμή που έχουν χαράξει οι ΤΕΔ».

Σε σχέση με την υλοποίηση του σχεδίου αναφέρονται με λεπτομέρεια «οι δραστηριότητες που θα γίνουν, η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί, ο φορέας υλοποίησης, ο συντονιστικός φορέας και διάφορες απόψεις για το θέμα». Επίσης στον πίνακα των δραστηριοτήτων αναφέρονται με κάθε λεπτομέρεια οι φάσεις της υλοποίησης, η χρηματοδότηση, ο υπεύθυνος παρακολούθησης της υλοποίησης και άλλες λεπτομέρειες.

Στο σχέδιο αναφέρεται ότι για την υλοποίησή του θα συνεργαστούν με τις ΤΕΔ άτομα που είναι έμπιστα στις ΤΕΔ, μαζικές οργανώσεις που είναι απόλυτα ελεγχόμενες από τις ΤΕΔ, ΜΜΕ που είναι «κατάλληλα» για τέτοιες δράσεις και όσοι μοιράζονται τις ίδιες ιδέες και απόψεις με τις ΤΕΔ.

Εκτός των άλλων, το σχέδιο προβλέπει «γεύματα εργασίας» με ανώτατους δικαστικούς και παράγοντες ΜΜΕ, στα οποία θα γίνουν οι σχετικές συνεννοήσεις για την υλοποίηση του σχεδίου.

Θα ακολουθήσει η πλήρης μετάφραση και σχολιασμός του σχεδίου......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.