1/7/08

Συλλήψεις αποστράτων στρατηγών στην Τουρκία για συμμετοχή στην ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ













Οι συλληφθέντες στρατηγοί
Σενέρ Έρουιγκουρ (πάνω) και Χουρσίτ Τολόν

Αθήνα, 1 Ιουλίου 2008

του Σάββα Καλεντερίδη

Σε συλλήψεις δυο πολύ σημαντικών προσώπων προχώρησε η τουρκική αστυνομία σήμερα το πρωί, μετά από εντολή του αρχιεισαγγελέα Κωνσταντινούπολης, που εποπτεύει τις έρευνες για την αποκάλυψη της δράσης της παρακρατικής-παραστρατιωτικής οργάνωσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.
Συγκεκριμένα, αστυνομικοί με τη συνοδεία εισαγγελέα πήγαν σήμερα το πρωί στο σπίτι του στρατηγού ε.α. Χουρσίτ Τολόν (Hurşit Tolon), που βρίσκεται στις στρατιωτικές κατοικίες των ανωτάτων αξιωματικών στην Άγκυρα. Ο Τολόν αρνήθηκε να τους ανοίξει και οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι σπάζοντας την πόρτα και συνέλαβαν τον απόστρατο στρατηγό, που θεωρείται από τις κεφαλές του σκληρού κεμαλικού μπλοκ που στην ουσία κυβερνά την Τουρκία.
Ο Χουρσίτ Τολόν είχε διατελέσει επί τρια χρόνια διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου και επί ένα χρόνο διοικητής της 1ης Στρατιάς και είναι γνωστός για τις σκληρές κεμαλικές-εθνικιστικές του θέσεις. Κατά πάσα πιθανότητα συνελήφθη για ανάμειξη σε απόπειρα πραξικοπήματος εις βάρος της κυβέρνησης Ερντογάν.
Την ίδια ώρα συνελήφθη και ο στρατηγός ε.α. Σενέρ Έρουιγκουρ
(Şener Eruygur), ο οποίος διαμένει επίσης στις στρατιωτικές κατοικίες των ανωτάτων αξιωματικών στην Άγκυρα. Ο Έρουιγκουρ είχε διατελέσει διοικητής της Γενικής Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής της Τουρκίας και φέρεται και αυτός να είναι αναμεμειγμένος στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν τα προηγούμενα χρόνια.
Ο Έρουιγκουρ
είναι γενικός πρόεδρος του Συλλόγου Κεμαλικής Σκέψης και ήταν ο βασικός διοργανωτής των συλλαλητηρίων που είχαν διοργανωθεί στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, διαδηλώνοντας κατά της κυβέρνησης Εντρογάν και υπέρ του κεμαλικού "κοσμικού" κράτους.
Την ίδια ώρα η αστυνομία έκανε έλεγχο στα γραφεία της εφημερίδας Τζουμχουριέτ στην Άγκυρα και συνέλαβε τον διευθυντή του γραφείου, δημοσιογράφο Μουσταφά Μπαλμπάι (Mustafa Balbay).
Οι δυο απόστρατοι στρατηγοί και ο δημοσιογράφος της Τζουμχουριέτ κρατούνται στη Διέυθυνση Ασφάλειας της Άγκυρας, ενώ σύντομα πρόκειται να μεταφερθούν στην Κωνσταντινούπολη, όπου σήμερα το πρωί, στα πλαίσια πάντα της επιχείρησης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, έχουν συλληφθεί άλλα 17 άτομα, μέλη του Συλλόγου Κεμαλικής Σκέψης.
Όπως φαίνεται από τις σημερινές εξελίξεις, ο Ερντογάν επέλεξε το δρόμο της σύγκρουσης με τους κεμαλιστές και το βαθύ κράτος, εν' όψει της εισήγησης του εισαγγελέα του συνταγματικού δικαστηρίου που αναμένεται να υποβληθεί σήμερα, σχετικά με την δίωξη που έχει ασκηθεί εναντίον του κυβερνητικού κόμματος ΑΚΡ και 71 στελεχών του, μεταξύ των οποίων συγκαταλλέγονται ο πρόεδρος της δημοκρατίας Αμπντουλλάχ Γκιούλ και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.