17/7/08

Κατηγορητήριο κενό περιεχομένου για την υπόθεση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ

του Γκιουνάι Ασλάν
Μετά από περίοδο ενός χρόνου και αφού έχουν ειπωθεί και έχουν γραφεί πολλά για την υπόθεση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, ανακοινώθηκε επιτέλους το κατηγορητήριο του αρχιεισαγγελέα. Για την ακρίβεια στις 2500 σελίδες του αρχιεισαγγελέα αναφέρθηκαν τα αδικήματα που διαπράχθηκαν από τα μέλη της οργάνωσης, χωρίς να απαγγελθούν συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον των κατηγορουμένων. Με βάση αυτά που ανέφερε ο ίδιος ο αρχιεισαγγελέας και γράφηκαν στον τύπο, το βασικό αδίκημα για το οποίο θα δικαστούν είναι "σύσταση ένοπλης οργάνωσης για ανατροπή της κυβέρνησης και χρήση βίας'! Δηλαδή, αυτό που ακούγαμε τόσους μήνες για αδυσώπητο πόλεμο της κυβέρνησης με τις συμμορίες και για εκδημοκρατισμό, περιορίζεται στην εξουδετέρωση μια μικρής ομάδας του βαθέος κράτους που στράφηκε εναντίον του κόμματος ΑΚΡ.
Τελικά αυτό που φαίνεται πιο πιθανό είναι ο συμβιβασμός της κυβέρνησης με το βαθύ κράτος για μια περιορισμένη εκκαθάριση, χωρίς να τεθεί ζήτημα εκδημοκρατιμσού και αποδιάρθρωσης των αντιδημοκρατικών μηχανισμών του βαθέος κράτους. Η παρασιώπιση των εγκλημάτων που έγιναν από τους μηχανισμούς αυτούς εναντίον απλών λαϊκών ανθρώπων, μας δείχνει ότι η κυβέρνηση και ο στρατός συμφώνησαν να προστατέψουν και πάλι τις συμμορίες του κράτους. Ενώ υπάρχουν στο τραπέζι των ανακριτών φάκελοι για 10.000 ανεξιχνίαστα εγκλήματα που διέπραξαν οι συμμορίες αυτές. Η ανατίναξη των γραφείων της κουρδικής εφημερίδας Özgür Ülke, του κτιρίου που στέγαζε τα κεντρικά γραφεία του κόμματος DEP, των γραφείων της Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD)... Οι δολοφονίες των Musa Anter, Mehmet Sincar, Vedat Aydın, Medet Sethat, καθώς και δεκάδες άλλα πολιτικά εγκλήματα και μαζικές δολοφονίες απλών ανθρώπων.
Στο κέντρο όλων αυτών των εγκλημάτων βρίσκεται ο προφυλακισμένος στρατηγός Βελί Κιουτσούκ (Veli Küçük). όμως στο κατηγορητήριο δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για όλα αυτά. Το κατηγορητήριο στην ουσία κουκουλώνει τα εγκλήματα του Βελί Κιουτσούκ, που είχαν αποκαλυφθεί από το σκάνδαλο Σουσουρλούκ. Ο άνθρωπος αυτός κατηγορείται μόνο για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Τα εγκλήματα που διέπραξε εναντίον των Κούρδων δεν υπάρχουν μέσα. Δεν υπάρχει λέξει για τις συμμορίες που δρουν μέσα στο στρατό, όπως αυτή του Σεμντίλνι, που στήριξε ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, σ.τ.μ.).
Και ενώ οι εξελίξεις κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, κάποιοι μας αραδιάζουν παραμύθια για εκδημοκρατισμό. Πρόκειται για παρωδία. Στην ουσία, με το κατηγορητήριο ο αρχιεισαγγελέας επιτίθεται στη συνείδηση των ανθρώπων, μας κοροϊδεύει. Η κυβέρνηση και το ΓΕΕΘΑ, με τη δίκη αυτή, φαλκιδεύουν τον εκδημοκρατισμό. Στην ουσία παίζεται ένα παιχνίδι και στήνονται νέες παγίδες εναντίον των λαών μας. Και απότι φαίνεται, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έπεσαν στην παγίδα του ΑΚΡ και του στρατού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που, με αφορμή τη δίκη, κάνουν λόγο "για κράτος δικαίου και για πορεία προς τον εκδημοκρατισμό". Αυτό γράφεται κατά κόρον.
Η δίκη της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ θα κάνει το σκοτάδι ακόμα πιο πυκνό, θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα, θα ενδυναμώσει καόμα περισσότερο τη νοοτροπία της συμμοριακής δράσης του κράτους. Ίσως καταδικαστούν μερικοί εκτελεστές, όμως εκείνοι που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα του λαού μας, με τη δίκη αυτή θα ξεπλυθούν και θα αποδοθούν καθαροί στην κοινωνία. Το μιλιταριστικό σύστημα θα μείνει ανέγγιχτο. Η κοινή γνώμη θα απασχοληθεί για ένα διάστημα με τη δίκη και θα γίνονται όνειρα για τον εκδημοκρατισμό. Έτσι θα αναβληθούν για άλλη μια φορά οι προσπάθειες για λύση (του Κουρδικού, σ.τ.μ.) και τα πραγματικά προβλήματα θα απωθηθούν στο μέλλον...

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα http://www.rojaciwan.com/koseyazisi-1459.html
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

3 σχόλια:

  1. Δεν θα σε απασχολήσω.
    Μόνο ένα μεγάλο μπράβο θέλω να σου πω για την δουλειά σου.
    Ίσως δεν γράφουν σχόλια πολλοί αλλά σίγουρα είναι πολλοί αυτοί που σε διαβάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λέτε να τη φέρει ο Ερντογάν σε Έλληνες, Αμερικανούς και Ευρωπαίους, που περιμένουν όλοι μαζί από αυτόν να κάνει την κάθαρση στην Τουρκία;
    Αν και οι Αμερικανοί μάλλον το "διαίρει και βασίλευε" επιδιώκουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ ανώνυμε φίλε για τα καλά σου λόγια και συνεχίζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.