18/7/08

Συνταρακτικές εξελίξεις στην υπόθεση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ

Του Σάββα Καλεντερίδη

Πριν από τρία χρόνια η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) συνέταξε μια άκρως απόρρητη έκθεση την οποία παρέδωσε στο τουρκικό ΓΕΕΘΑ. Στην έκθεση αναφερόταν τα ονόματα 20 εν ενεργεία αξιωματικών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, μεταξύ των οποίων 6 σμήναρχοι-επιτελείς, με την υποσημείωση ότι συμμετείχαν στη μυστική φασιστική-τρομοκρατική οργάνωση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.

Ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χιλμί Οζκιόκ διεβίβασε το έγγραφο-φωτιά στον τότε αρχηγό του τουρκικού ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Φαρούκ Τζομέρτ (Faruk Cömert), ο οποίος με τη σειρά του το διεβίβασε στη διεύθυνση πληροφοριών. Στη συνέχεια το έγγραφο βρέθηκε στον Η/Υ ενός αντισμηνάρχου της Διοίκησης Ακαδημιών Πολέμου και πρόσφατα στον Η/Υ του προφυλακισμένου πρόεδρου του Εργατικού Κόμματος Τουρκίας, Ντογού Περιντζέκ.

Ο αρχιεισαγγελέας που διερεύνησε την υπόθεση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ εξέτασε το έγγραφο φωτιά της ΜΙΤ, αλλά δεν συμπεριέλαβε στην προανάκριση τους είκοσι αξιωματικούς που αναφέρονται στην έκθεση, επειδή πρόκειται για εν ενεργεία αξιωματικούς. Έτσι "πέταξε το μπαλάκι" στον στρατιωτικό εισαγγελέα, ο οποίος τώρα διεξάγει ανακρίσεις για το θέμα.

Το θέμα είναι ότι το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ επί τριετία δεν έκανε τίποτε για τους αξιωματικούς αυτούς, γεγονός που μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από αυτό που φαίνεται. Και μιλάμε για μια έκθεση της ΜΙΤ που διέρρευσε και αφορούσε τους αξιωματικούς της αεροπορίας. Τι γίνεται με τους αξιωματικούς του στρατού ξηράς, της στρατοχωροφυλακής και του πολεμικού ναυτικού;

Μήπως τελικά οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ελέγχονται ασφυκτικά από αξιωματικούς που είναι μέλη της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ και παρόμοιων φασιστικών-τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στους κόλπους των ΤΕΔ;

Μήπως η υπόθεση αυτή δεν είναι μια απλή εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, αλλά αφορά το ίδιο το ΝΑΤΟ που παρέχει νομιμοποίηση στον τουρκικό στρατό, για να ασκεί στη συνέχεια την απροκάλυπτη επιθετική πολιτική εις βάρος μιας άλλης χώρας του ΝΑΤΟ, της Ελλάδος, που δέχεται επί μισό αιώνα τις άθλιες επιθέσεις της Τουρκίας;

Θα βάλει ο Ερντογάν και ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος το μαχαίρι βαθιά μέχρι το κόκαλο για να καθαρίσει το τοπίο ή απλά θα έχουμε έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα οδηγήσει σε μια ισλαμοφασιστική μετάλλαξη την Τουρκία, με άγνωστες συνέπειες για την περιοχή και για τη χώρα μας;

Το ερώτημα αυτό θα πλανάται το επόμενο διάστημα, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

2 σχόλια:

  1. Δεν είναι μόνον η Ελλάδα και οι Έλληνες που ταλαιπωρούνται από τους Τούρκους, είναι και ο ίδιος ο τουρκικός λαός, οι Κούρδοι, οι Λαζοί, οι Άραβες κλπ.
    Η χώρα αυτή χρειάζεται ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και αυτό θα πρέπει να είναι το ζητούμενο για Τούρκους, Κούρδους, Έλληνες και διεθνή κοινότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η δημοκρατία στην Τουρκία περνά πάνω από το πτώμα του τουρκικού στρατού, ο οποίος είναι κράτος εν κράτει, με πολύ ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, τα οποία δύσκολα θα του πάρουν. Δεν ξέρω αν ποτέ επιτευχθεί σε ανεκτό βαθμό ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας, ο οποίος είναι και θέμα παιδείας (πόσο % είναι ακόμη αναλφάβητοι;), πάντως δεν νομίζω να επιτευχθεί στο ορατό μέλλον (ας πούμε εντός των επομένων 25 ετών -εντελώς ενδεικτικό). Εν τω μεταξύ, αν η Ελλάδα εξακολουθήσει να κυβερνάται από τους σημερινούς οσφυοκάμπτες και σε συνδυασμό με τους ταχύτατα αυξανόμενους λαθρόμετανάστες, που καθημερινά νομιμοποιούνται, αντί να απελαύνονται, θα έχει πάψει να υπάρχει, τουλάχιστον με την σημερινή της μορφή (κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος - ο Θεός να το κάνει και τώρα, δηλαδή, αλλά τέλος πάντων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.