22/7/08

Έξι νέα υποβρύχια στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό

του Σάββα Καλεντερίδη










Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (Savunma Sanayi İcra Komitesi) της Τουρκίας αποφάσισε να αρχίσει συνομιλίες για την υπογραφή συμφωνίας με τη γερμανική κοινοπραξία HDW και Marine Force, για την κατασκευή έξι (6) υπερσύγχρονων υποβρυχίων για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (ΤΠΝ).
Ο Τούρκος υπουργός άμυνας Βετζμπί Γκιονούλ (Vecdi Gönül), μετά το πέρας της σύσκεψης της επιτροπής, στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε ότι τα νέα υποβρύχια θα κοστόσουν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα υποβρύχια θα κατασκευαστούν στα ναυπηγεία του Γκιόλτσουκ, ενώ είκοσι συνολικά συστήματα και υποσυστήματα θα κατασκευαστούν από την τουρκική αμυντική βιομηχανία και θα εγκατασταθούν στα υποβρύχια.
Ο Γκιονούλ δήλωσε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το 80% του κόστους του προγράμματος θα καλυφθεί από την τουρκική βιομηχανία και από τα off-set.
Τα καινούργια υποβρύχια, το πρώτο από τα οποία προβλέπεται να παραδοθεί στο ΤΠΝ το 2015, θα είναι εντελώς ανεξάρτητα από τον ατμοσφαιρικό αέρα, θα έχουν τη δυνατότητα να κινούνται υποβρυχίως επί 50 ημέρες χωρίς ανάδυση, διανύοντας 18-20 χιλιάδες χιλιόμετρα.
Πρόκεται για τα υποβρύχια τύπου 214, παρόμοια με αυτά που έχει παραγγείλει η Ελλάδα, με τα γνωστά προβλήματα στην παράδοση του πρώτου.
Με βάση τη νέα αυτή παραγγελία των Τούρκων, προβλέπεται να ενταθεί ο "πόλεμος" για τον έλεγχο του Αιγαίου τα επόμενα χρόνια, παρά τις ελπίδες για αλλαγή της στάσης της Τουρκίας λόγω της ευρωπαϊκής της προοπτικής και λόγω της διακυβέρνησης της χώρας από τον "μετριοπαθή', κατά την άποψη πολλών, Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.