13/8/08

Ρωσία και Γεωργία αποδέχθηκαν το σχέδιο της ΕΕ για ειρήνη στον Καύκασο


Associated Press
Νικολά Σαρκοζί και Μιχαήλ Σαακασβίλι στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου

Τιφλίδα
Τελευταία ενημέρωση 10:00

Ελπίδες ειρήνης στον Καύκασο γεννά η αποδοχή από πλευράς Ρωσίας και Γεωργίας του σχεδίου της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ για κατάπαυση του πυρός.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ αναμένεται να το παρουσιάσει στους 26 ομολόγους του της ΕΕ στη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια η πρόταση θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, οριστική κατάπαυση του πυρός, επιστροφή των Ρώσων στις θέσεις που είχαν προτού ξεκινήσουν οι εχθροπραξίες, ελεύθερη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πάντως, η Γεωργία απέρριψε ένα σημείο της γαλλικής πρότασης: τη διεξαγωγή συνομιλιών για το μελλοντικό καθεστώς της Αμπχαζίας και της Ν.Οσετίας.

Ο πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα σε ποια χώρα ανήκουν οι συγκεκριμένες περιοχές.

Τέλος, ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα El Pais, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία για την επίθεση στον Καύκασο.

Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη μη είσοδο της Ρωσίας σε οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ και ο ΟΟΣΑ ή ακόμα και την αποβολή της από την G8.

Β.Τσούρκιν: Αμερικανικός «δάκτυλος»

Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, σχετικά με το ρόλο των ΗΠΑ στις εξελίξεις.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Τσούρκιν είπε ότι οι ΗΠΑ στήριξαν τη γεωργιανή στρατιωτική επιχείρηση στη Νότια Οσετία, η οποία προκάλεσε την επέμβαση του ρωσικού στρατού.

«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Μιχαήλ Σαακασβίλι ενεπλάκη σε αυτή την επικίνδυνη περιπέτεια χωρίς υποστήριξη με οποιαδήποτε μορφή από τις ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά.

Αναδημοσίευση από το in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.