23/8/08

Όταν κάποιοι τολμούν...




Μήνυμα ειρήνης και ελευθερίας από τους ακτιβιστές που «έσπασαν» τον αποκλεισμό της Γάζας
ΑΠΕ, Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 19:00

Έφτασαν το Σάββατο στον προορισμό τους, μετά την άδεια που τους έδωσε το Ισραήλ, τα δύο πλοία με ελληνική σημαία με ακτιβιστές που διαμαρτύρονται για τον ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.

Ο στόχος των ακτιβιστών ήταν να προσελκύσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην τύχη 1,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που υφίσταται τον ισραηλινό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί εδώ και μήνες.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε αποφασίσει αρχικά να ζητήσει από τους ακτιβιστές να μην προσεγγίσουν τις ακτές της παλαιστινιακής περιοχής που ελέγχεται από την Χαμάς, αλλά αποφάσισε τελικά να τους αφήσει να περάσουν.

Νωρίτερα, οι ακτιβιστές είχαν καταγγείλει «ηλεκτρονικό αποκλεισμό» από την πλευράς του Ισραήλ.

«Τα ηλεκτρονικά συστήματα που εγγυώνται την ασφάλειά μας δέχονται παρεμβολές και δεν λειτουργούν καλά» αναφερόταν σε ανακοίνωση των ακτιβιστών που διάβασε στη Λάρνακα ο εκπρόσωπός τους Ράμζι Κίζια.

Για το θέμα υπήρξε επικοινωνία Ελλήνων ακτιβιστών που συμμετέχουν στην όλη πρωτοβουλία με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ.Δρίτσα.

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι οι ακτιβιστές δεν έχουν δυνατότητα ηλεκτρονικής πλεύσης ούτε μπορούν να στείλουν σε περίπτωση ανάγκης μήνυμα sos.

«Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς να σταματήσουν αυτήν την πειρατεία και να εξασφαλίσουν την ασφαλή πλεύση και την ακεραιότητα της ζωής και της υγείας των επιβαινόντων στα σκάφη» συνεχίζει.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι η συμβολική κίνηση δεν πρέπει, επουδενί, να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

«Η εκ μέρους των ισραηλινών αρχών πλήρης διακοπή της ηλεκτρονικής επαφής των δύο αυτών καϊκιών με τον υπόλοιπο κόσμο (δεν μπορούν να στείλουν ούτε καν SOS), μας δημιουργεί έντονες ανησυχίες για το τι μπορεί να επακολουθήσει» τόνισε.

Το ιστορικό της προσπάθειας
Τα δύο ξύλινα σκάφη αναχώρησαν από το λιμάνι της Λάρνακας την Παρασκευή. Σε αυτά επέβαιναν 46 ακτιβιστές από 17 χώρες με στόχο να σπάσουν συμβολικά το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

Οι ακτιβιστές προέρχονται και από τις πέντε ηπείρους. Ανάμεσά τους πολλοί Ελληνες, η αδελφή της συζύγου του τέως πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ, η 84χρονη επιζήσασα του Αουσβιτς Έντι Επστάιν και η 81χρονη Αμερικανίδα μοναχή Αν Μοντγκόμερι.

Τη συμπαράστασή τους στο εγχείρημα έχουν εκφράσει μεταξύ άλλων o Αμερικανός διανοούμενος Νόαμ Τσόμσκι, ο Νοτιοαφρικανός Αρχιεπίσκοπος και νομπελίστας Ειρήνης Ντέσμοντ Τούτου, ο Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς και η Βορειοϊρλανδή νομπελίστρια Ειρήνης Μέιριντ Μαγκουάιρ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό


Μια φωνή απελπισίας και ικανοποίησης συνάμα από τις ακτές της ελεύθερης-πολιορκημένης Παλαιστίνης

Σάββατο, 23 Αυγούστου
Βρισκόμαστε 6,5 μίλια πριν από τη Γάζα και αυτή τη στιγμή οι Σιωνιστές ξεμπλόκαραν το δορυφορικό σύστημα επικοινωνίας του σκάφους μας. Μας μπλοκάρισαν από χτες το βράδυ, στις 9:30 περίπου. Εκτοτε δεν είχαμε επικοινωνία με τον έξω κόσμο. Μας είχαν, όμως, αφήσει ανοιχτά τα ηλεκτρονικά μέσα πλοήγησης (GPS και ραντάρ).
Κατά τις 3:30 σπάσαμε τη ζώνη αποκλεισμού που είχε ορίσει το Ισραήλ με διαταγή του αρχιναύαρχου του πολεμικού του στόλου. Δεν εμφανίστηκαν μπροστά μας, μολονότι από το πρωί μας παρακολουθούσε συνεχώς ένα μεγάλο πλοίο, προφανώς πολεμικό. Το βλέπαμε στο ραντάρ, αλλά ποτέ δεν είχαμε επαφή μαζί του.
Οταν φτάσαμε γύρω στα 12 μίλια από τη Γάζα, πειστήκαμε ότι δε θα μας σταματήσουν. Κανείς, βέβαια, δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος, όμως εμείς ξεσπάσαμε σε πανηγυρισμούς. Η Παλαιστινιακή σημαία υψώθηκε στο δεξιό ιστό του καϊκιού μας, σημάδι (σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας), ότι τα δυο ελληνικά σκάφη εισήλθαν σε Παλαιστινιακά χωρικά ύδατα. Είναι η πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια που σκάφος από το εξωτερικό καταπλέει στη Γάζα. Αυτή η τιμή ανήκει στο ελληνικό «Δημήτρης Κ» (Free Gaza), που αποφασίσαμε να μπει πρώτο στο λιμάνι της Γάζας. Το δικό μας «Αγ. Νικόλαος» (Liberty) θα ακολουθήσει.
Οπως καταλαβαίνετε, η συγκίνηση είναι μεγάλη. Η αποστολή μας νίκησε. Ο σκοπός επετεύχθη. Οι «γενναίοι του Μπρανκαλεόνε» κατάφεραν να νικήσουν το στρατοκράτη της Μέσης Ανατολής. Οι απειλές δεν έπιασαν, ο ψυχολογικός πόλεμος όλων αυτών των ημερών ναυάγησε, παίξαμε καλά το παιχνίδι της διεθνούς δημοσιότητας και τους αναγκάσαμε να μη τολμήσουν να παίξουν με τις ζωές μας.
Οι άνθρωποι του Free Gaza Movement δούλεψαν καλά στο εξωτερικό με το παιχνίδι της δημοσιότητας και της εξασφάλισης στήριξης από τρανταχτά ονόματα. Οπως και οι ίδιοι κατ’ επανάληψη έχουν δηλώσει, όμως, αυτή η αποστολή δε θα μπορούσε να πετύχει, αν κάποιοι Ελληνες δε δούλευαν παράνομα ετοιμάζοντας τα σκάφη και οδηγώντας τα με ασφάλεια. Δεν είμαστε μόνο όσοι επιβαίνουμε στα πλοία και γίναμε αναγκαστικά επώνυμοι. Είναι αρκετοί ακόμα, γυναίκες και άνδρες, που θυσίασαν χρόνο και χρήμα, που ανέλαβαν ρίσκα για να φτάσει μέχρι την επιτυχία αυτή η αποστολή.
Οι έλληνες αγωνιστές τίμησαν την παραδοσιακή φιλία ανάμεσα στον ελληνικό και το παλαιστινιακό λαό. Αυτή τη στιγμή βλέπω απέναντί μου τα κτίρια της Γάζας. Παλαιστίνιοι ψαράδες βγαίνουν με τις βάρκες τους να μας προϋπαντήσουν. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε αύριο, αν καταστεί δυνατόν.

3 σχόλια:

  1. Και οι Ισραηλινοί έχουν θύματα (και μικρά παιδιά) από τους «ανθρώπους (;) βόμβες» δεν θυμάμαι να …….. τόλμησαν τότε ή μήπως κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σπύρο, έχεις δίκιο, όλα τα θύματα της βίας, απ' όπου κι αν προέρχεται, οργανώσεις ή κράτη, είναι αθώα, ιδιαίτερα όταν αυτά είναι άοπλοι, γυναίκες και παιδία.
    Το πρόβλημα της Παλαιστίνης είναι δύσκολο και περιπεπλεγμένο. Εκεί υπάρχει βία και από πλευράς του ισραηλινού κράτους και από πλευράς των Παλαιστινίων. Και αν προσπαθήσει κανείς να προσδιορίσει το ποιος είναι αυτός που προκαλεί τη βία, καταλήγει στο γνωστό "η κότα έκανε το αυγο ή το αυγό την κότα".
    Πάντως αριθμητικά, τα πιο πολλά θύματα τα έχουν οι Παλαιστίνιοι, ενώ μπορούμε να πούμε ότι το Ισραήλ εφαρμόζει στην περιοχή το δίκιο του ισχυρού. Πιστεύω ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση μέσα στα πλαίσια που ορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
    Τώρα όσον αφορά την πρωτοβουλία, κατά τη γνώμη μου είναι σωστή, γιατί αφορά έναν αποκλεισμένο λαό και μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για δρομολόγηση λύσης.
    Σε σχέση με τα εθνικά μας συμφέροντα, είναι στη σωστή κατεύθυνση, γιατί "επισκευάζει" τις πληγείσες ελληνοαραβικές σχέσεις σε ψυχολογικό επίπεδο, ενώ δεν πλήττει τις ελληνοϊσραηλινές.
    Σ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. KALA E EXETE POLI PLAKA E TO ALO ME TO TOTO TO XERETE OXI TI POTA ALO ALA EXASA KE TA 500 EYRO STIXIMA POY IXA BALI OTI I EYREI TA ERIXNAN STIN PSIXRA SE OLYS AYTOYS TOYS ARGOSXOLOYS POY ITELAN NA KANOYN KROYAZIERA
    ENAS ANISIMITISTIS

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.