20/8/08

Σε τουρκικές αντιρρήσεις φέρονται να προσέκρουσαν τα αμερικανικά σχέδια στη Γεωργία


Παρ’ ολίγον κρίση;
Associated Press
Κωνσταντινούπολη

Αντιμέτωπες με τουρκικές αντιρρήσεις όσον αφορά την παροχή βοήθειας προς την Γεωργία βρέθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που παρ’ ολίγον να οδηγήσει σε κρίση τις σχέσεις των δύο χωρών, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.
Η πρώτη διαφωνία προέκυψε όταν η Ουάσινγκτον επιχείρησε να στείλει στις ακτές της Γεωργίας, στη Μαύρη Θάλασσα, ένα νοσοκομειακό πλοίο μετά την έναρξη των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γεωργία. Η Αγκυρα αρνήθηκε να δώσει στο πλοίο άδεια διέλευσης από τα Στενά, παρά το ελεύθερο διάπλου που εξασφαλίζει η Συνθήκη του Μοντρέ, επικαλούμενη μία διάταξή της που αφορά τα πλοία με μεγάλο εκτόπισμα.

Αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλείται η εφημερίδα Hurriyet, δήλωσαν ότι «στο πλαίσιο αυτό δεν δόθηκε ούτε θα δοθεί άδεια στο νοσοκομειακό πλοίο των ΗΠΑ. Το θέμα θεωρείται από την πλευρά μας λήξαν. Κατανόησαν (σ.σ. οι ΗΠΑ) τις ευαισθησίες μας. Εξάλλου, από την αρχή του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας, ανοίξαμε τον εναέριο μας χώρο σε όλες τα αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι ίδιες τουρκικές διπλωματικές πηγές φέρονται να υποστήριζαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν να επιτραπεί για μία φορά, κατ’ εξαίρεση, η διέλευση του πλοίου και ότι η τουρκική απάντηση ήταν αρνητική επειδή «εάν επιτρέψουμε μία φορά την παραβίαση της Συνθήκης του Μοντρέ, δεν θα μπορέσουμε να αποκρούσουμε στο μέλλον ανάλογα αιτήματα άλλων χωρών».

Η Hurriyet σημειώνει ακόμη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε δεσμευτεί προσωπικά για την αποστολή του πλοίου ωστόσο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η αμερικανική πλευρά φέρεται να κατανόησε τις τουρκικές αντιρρήσεις και ότι «δεν υπήρξε κρίση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, σε αντίθεση με τη σχετική φημολογία».

Προτού όμως καταλαγιάσει η αναστάτωση που προκάλεσαν οι διαρροές στον Τύπο για τα αμερικανικά σχέδια για αποστολή αμερικανικού πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα, μία νέα διαφωνία ήλθε να σκιάσει τις σχέσεις Ουάσινγκτον-Αγκυρας.

Κατά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την Τρίτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, διά της Κοντολίζα Ράις, ζήτησε από τους συμμάχους να εγκρίνουν την αποστολή αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης AWACS, στον εναέριο χώρο της Γεωργία, με σκοπό να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στη Μόσχα.

Ο Τούρκος υπουργός Αλί Μπαμπατζάν εξέφρασε την αντίρρησή του και σε αυτή την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι «η αποστολή αεροσκαφών AWACS στη Γεωργία δημιουργεί δυνητικά κίνδυνο στρατιωτικής έντασης». Η Τουρκία φέρεται να συμπαρατάχθηκε στο θέμα αυτό με τη Γαλλία και τη Γερμανία και η αμερικανική πρόταση δεν επικράτησε.
Αναδημοσίευση από το in.gr

13 σχόλια:

  1. "σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου."

    Έχω την αίσθηση ότι οι Τούρκοι το παίζουν πάλι σπουδαίοι. Αποκλείεται η Αμερική να σκέφτηκε να βοηθήσει την Γεωργία, διακινδυνεύοντας μία ρήξη με την Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τουρκία φοβάται ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και τη Γεωργία και η μόνιμη εγκατάσταση των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Κουρδιστάν, είναι εξελίξεις που όχι μόνον μειώνουν τη στρατηγική της αξία της, αλλά την περικυκλώνουν γεωπολιτικά. Γι' αυτό και η Άγκυρα κάνει το δύσκολο στην Ουάσιγκτον.
    Το ενδεχόμενο δε να γίνει επιχείρηση εναντίον του Ιράν, είναι κάτι που προκαλεί τεράστιες ανησυχίες στην Άγκυρα, γιατί θεωρεί ότι μετά θα έλθει η δική της σειρά.
    Τα υπόλοιπα όμως θα τα πούμε σε ένα επόμενο άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διάβασα μια εκπληκτική ανάλυση στο www.olympia.gr για το θέμα που δίνει μια διαφορέτική διάσταση. Ρίξτε μια ματιά θα με ενδιέφερε η άποψη σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Blogger Ο/Η skal είπε...

    Το άρθρο άρθρο που αναφέρεσαι το διάβασα και είναι αλήθεια ότι οι αναφορές του είναι πολιτικές και στη βάση τους ορθές.
    Όμως νομίζω ότι ο συντάκτης του επεκτείνει το θέμα σε πολλές κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η εξαγωγή συμπερασμάτων. Πάντως, όντως, με βρίσκεις σύμφωνο, η ανάλυση έχει ποιότητα και μας δίνει ελπίδες ότι κάποιοι άνθρωποι αφιερώνουν χρόνο, ενέργεια, ψυχή και ζωή για τα θέματα αυτά. Είναι κάτι που το χρειαζόμαστε στην Ελλάδα.
    Σε ό,τι με αφορά, δεν μπορώ να εκράσω άποψη για τα εσωτερικά της Αμερικής, γιατί δεν έχω γνώσεις για το θέμα αυτό. Ίσως να υπάρχει σχέση της κρίσης στη Γεωργία με τις προσεχείς αμερικανικές εκλογές, δεν το γνωρίζω το θέμα.
    Πάντως, σε σχέση με τα αμερικανοτουρκικά θεωρώ ότι δεν είναι συνεννοημένο αυτό που γίνεται μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας. Υπάρχει θέμα, θέλει όμως ψάξιμο και πολύ διάβασμα. Και έχουμε και άλλες δουλειές.
    Είναι αλήθεια ότι ο Ερντογάν αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ουάσιγκτον και μεγάλου μέρους του εβραϊκού-ισραηλινού παράγοντα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις εξώφθαλμα κόντρα στην παραδοσιακή πολιτική της Τουρκίας, που, σημειωτέον, χαράσσεται από το διπλωματικό και στρατιωτικό κατεστημένο, άσχετα με το φαινομενικό ή όχι ξεδόντιασμα της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.
    Είπαμε όμως, αναλυτικά για το θέμα ΙΡΑΝ-ΙΡΑΚ-ΗΠΑ-Τουρκία θα αναφερθούμε σε ανάλυση που θα δημοσιευθεί οσονούπω, όπως θάλεγε και ο στρατηγός των Δέκα Μικρών Μήτσων...

    20 Αύγουστος 2008 3:50 μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε ευχαριστώ για την απάντηση, συγχαίρω και εσένα και το olympia για τις έρευνες. bloggers σαν εσάς είναι ο λόγος που σταμάτησα να παίρνω εφημερίδες!!
    Θα μου επιτρέψεις όμως να πω ότι μάλλον φτιαχτό ήταν το Αμερικανοτουρκικό, για να την κοπανίσει ο Μπους χωρίς να ξεφτιλιστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εμεις παντως με την πολυδιαστατη εξ πολιτικη μας ( βλ Ροντος και CIA) δωρισαμε το Μπατσης/Dioskoyria στον Σαακασβιλι.
    http://img229.imageshack.us/img229/1616/zzzdioskuriahg4.jpg

    http://img150.imageshack.us/img150/5333/potigeorgiannavyzx8.jpg

    και εδω το Μπατσης μπαταρισμενο μεσα στο ΠΟΤΙ http://img360.imageshack.us/img360/1906/23423bw1.png

    Δινουν η δεν δινουν τα S440 , τωρα οι Ρωσοι στην Τουρκία ? Οταν ανεχεται ο κ Καραμανλής να εχει ανθρωπους στο ΥΠΕΞ , που να τραβανε κουπι αναποδα.. θελετα και παθεστα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Μπαμπατζάν είναι έξυπνος άνθρωπος και κρατήθηκε μακρυά απο αφορισμούς κατα την τελευταία δίκη του ΑΚΡ , είναι ο κρυφός άσσος των ΗΠΑ και ειδικότερα της Ε.Ε.
    Κράτησε έξυπνη στάση στην βιτρίνα του ΝΑΤΟ ενώ όπισθεν έπαιξε πάλι ρόλο πρωταγωνιστή της περιοχής .

    Πιστεύω οτι οι εξελίξεις θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας μέχρι το τέλος του έτους γιατί περιμένουμε το Κόσοβο και την Αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα αλλά και τα επόμενα βήματα όλων των εμπλεκομένων..Ιραν...Ρωσίας.

    Η κρίση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας είναι κάτι που συμβαίνει συχνά.

    Εμένα μου θυμίζει ζευγαράκι που μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε... μια σχέση αγάπης και πάθους 60 χρόνων ...
    Σήμερα ένα προβληματάκι αύριο πάλι θα είναι πρώτοι στην μοιρασιά...μια ζωή αυτό γίνετ
    αι με τον ...επιτήδειο ουδέτερο...
    Γνωρίζουνε καλύτερα τα σχέδια των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ και έχουνε καλύτερα γεωστρατηγικά ένστικτα πρέπει να το παραδεχτούμε.
    Έχουνε καλύτερες πληροφορίες και είναι ένα βήμα μπροστά σχεδόν πάντα.

    Γνωρίζανε πως ο Μπους θα βάλει τον Γεωργιανό πρόεδρο μπροστά για να ανοίξει δρόμο στο ναρκοπέδιο του Καυκάσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το έχει γράψει και αυτό το olympia.gr βαρύτατες οι ευθύνες των Ελληνικών κυβερνήσεων που έδωσαν όπλα σε χώρα που έσφαζε Έλληνες. Για την ιστορία η δωρεά έγινε επί σημίτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ 20 Αύγουστος 2008 3:29 μμ



    www.olympia.gr

    Είναι σωστό το URL αυτό; Εμένα δεν μου βγάζει τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το σωστό είναι http://olympia.gr

    Πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστώ. Θα την δω αμέσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δυστυχώς, ούτε κι έτσι ανοίγει και δεν ξέρω γιατί. Όμως, από το Google και μέσω του " Προσωρινά αποθηκευμένη", μπόρεσα να την δω. Ό,τι κι αν πατήσω και μέσα στην ιστοσελίδα αυτή, μου βγάζει "The page cannot be displayed". Δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει. Η διεύθυνση που κι αυτοί δίνουν είναι όντως www.olympia.gr , έτσι εμφανίζονται και στο Google. Τελευταία ανάρτηση που έχουν είναι ο ... χαιρετισμός του Χ.Κ. προς τον "Πάχοντα" :-))
    Κάποτε ο "Πάσχων" είχε και δική του ιστοσελίδα www.medium.gr με φόρουμ. Θα μπω να δω αν υπάρχει ακόμη, να τον χε... ρετήσω κι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κάντο copy paste και θα βγει κανονικα η ιστοσελίδα, με σημερινές δημοσιεύσεις

    http://olympia.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.