28/8/08

Η Ρωσία βρήκε τη στήριξη που προσδοκούσε στη Ντουσαμπέ








Άρχισε σήμερα η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσαμπέ. Στο πρώτο μέρος της συνόδου συμμετείχαν μόνο οι αρχηγοί των κρατών μελών του οργανισμού: Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, Ρωσίας, Χου Ζιντάο, Κίνας, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, Καζακστάν, Κουρμανμπέκ Μπακίεφ, Κιργιζίας, Ισλάμ Κερίμοφ, Ουζμπεκιστάν και Ιμάμαλι Ραχμάνοφ, του Τατζικιστάν.
Στο πρώτο μέρος της συνόδου, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, συζητήθηκαν ζητήματα ασφάλειας, σταθερότητας, ενέργειας, μεταφορών, τρομοκρατίας, λαθρεμπορίου ναρκωτικών σε σχέση με τις χώρες μέλη του οργανισμού, καθώς και η κατάσταση στο Αφγανιστάν.
Στο επόμενο μέρος της συνόδου γίνεται διευρυμένη σύνοδος, στην οποία συμμετέχουν οι χώρες που έχουν καθεστώς παρατηρητού. Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών της Μογγολίας, του Πακιστάν, της Ινδίας, του Ιράν και του Αφγανιστάν, ως προσκεκλημένος.
Στο μέρος αυτό της συνόδου αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.
Εκτός από τους αρχηγούς των κρατών μελών που προαναφέρθηκαν συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών της Μογγολίας, του Ιράν και του Αφγανιστάν, ο υπουργός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ινδίας, και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού του Πακιστάν.
Οι πρόεδροι των χωρών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης υπέγραψαν τη διακύρηξη και το κοινό ανακοινωθέν της Ντουσαμπέ:
"Οι πρόεδροι των χωρών μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης καλοσωρίζουν και δέχονται με ευαρέσκεια τις 6 αρχές που έγιναν δεκτές στη Μόσχα για την επίλυση του ζητήματος της Νότιας Οσετίας και στηρίζουν τον ενεργό ρόλο της Ρωσίας που αποσκοπεί στην ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή αυτή".
Στη σύνοδο ανάμεσα στις συμφωνίες και τα έγγραφα που υπεγράφησαν είναι απόφαση για τη διεξαγωγή κοινής άσκησης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση του λαθρεπορίου όπλων και εκρηκτικών καθώς και συμφωνητικό που καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ του Διατραπεζικού Φορέα του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και της Αναπτυξιακής Τράπεζας Ευρασίας.

Πηγή: http://www.hurriyet.com.tr/dunya/9766870.asp?gid=200&sz=44958

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.