31/8/08

Η Ρωσία είναι έτοιμη να δώσει συστήματα S-300 στο Ιράν



Με βάση δημοσίευμα της αγγλικής The Sunday Telegraph, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είναι ανήσυχες, γιατί θεωρούν ότι σε περίπτωση που η Ουκρανία και η Γεωργία γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ η Ρωσία θα πωλήσει τους S-300 στο Ιράν.
Με βάση το δημοσίευμα της εφημερίδας, η Ρωσία, μπροστά στο ενδεχόμενο της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ σε Ουκρανία και Γεωργία, προετοιμάζεται να παίξει το χαρτί του Ιράν.
Η Ρωσία και το Ιράν διεξάγουν διαπραγματεύσεις και βρίσκονται προς της υπογραφής συμφωνίας για την πώληση των S-300, προοπτική που θέτει σε συναγερμό τις ΗΠΑ και κυρίως το Ισραήλ.
Με βάση τις δυνατότητες του συστήματος, σε περίπτωση που τελικά το Ιράν εγκαταστήσει τους S-300 στα εργοστάσια και τις εγκαταστάσεις που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, οποιαδήποτε μελλοντική αεροπορική επιχείρη για την εξουδετέρωση του προγράμματος θα καταστεί άνευ νομήματος, αφού δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.
Με βάση το σύμβουλο του αμερικανικού πενταγώνου, Dan Goure, το σύστημα των S-300 διαθέτει τέτοια χαρακτηριστικά και δυνατότητες, που μπορέι να προκαλεί τρόμο στις πολεμικές αεροπορίες ολόκληρης της Δύσης.
Ο αμερικανός αξιωματούχος πληροφοριών σημειώνει ότι η Ρωσία θα σταθμίσει τα επομενα βήματά της στο θέμα του Ιράν, ανάλογα με τις κινήσεις του προέδρου των ΗΠΑ. Με βάση τη δήλωση του George Friedman, του Stratfor, στην εφημερίδα The Sunday Telegraph, το μήνυμα της Μόσχας είναι κάθαρο: "Σε περίπτωση που επιχειρήσετε να παρέμβετε στην περιοχή της επιρροής μας, είναι ξεκάθαρο αυτό που μπορύμε να κάνουμε. Αν στηρίξετε την υποψηφιότητα της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, θα βρείτε μπροστά σας τους S-300 στο Ιράν".
Η εφημερίδα αναφέρεται στην επίσκεψη του Άσαντ στη Ρωσία, που έγινε αμέσως μετά τις σκληρές επικρίσεις των ΗΠΑ για το θέμα της Νότιας Οσετίας και επικαλούμενη στοιχεία από υππηρεσίες πληροφοριών σηεμιώνει: "Με βάση τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, η Ρωσία προετοιμάζεται να δώσει συστήματα S-300 στη Λευκορωσία, τη Συρία και το Ιράν. Υπάρχουν σημαντικές αναφορές για το θέμα αυτό".
Τέλος, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ πρόκειται να επισκεφθεί τη Μόσχα εντός του Σεπτεμβρίου και να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Δημήτρη Μεντβέντεφ και των πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας τη δυσφορία της Μόσχας για την παροχή στρατιωιτκής βοήθειας του Ισραήλ στη Γεωργία.
Να σημειωθεί ότι το ιστολόγιό μας είχε συσχετίσει έγκαιρα τα τεκταινόμενα στη Νότια Οσετία και τον Καύκασο με το Ιράν και τα σχέδια των ΗΠΑ-Ισραήλ με αυτό.
Με πληροφορίες από CİHAΝ

4 σχόλια:

  1. Θα μπορούσε η Κύπρος σε αυτή τη χρονική στιγμή να διαπραγματευτεί την πώληση από την Ρωσία, S300;
    Μέσα στην αναμπουμπούλα μπορεί να ....... χαρούν οι "φτωχοί".

    Σπύρος Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σπύρο, η απόκτηση ενός στρατηγικού όπλου πρέπει να εντάσσεται σε κάποιο στρατηγικό σχέδιο και να το υποστηρίζει.
    Η παραγγελία των S-300 από την Κύπρο, τη δεκαετία του ΄90, εντασσόταν σε κάποιο σχέδιο. Ίσως κάποια στιγμή παρουσιάσω στο μπλογκ μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα άποψη για την υπόθεση εκείνη.
    Αυτό που συνάγεται πάντως από το όλο θέμα, όπως επανέρχεται με βάση το ζήτημα του Ιράν, είναι ότι η Ελλάδα, με την Κύπρο "υποχωρούσα", κατόρθωσε να αποκτήσει ένα όπλο στρατηγικής σημασίας, που ακόμη και σήμερα απασχολεί έντονα τις πλανητικές δυνάμεις.
    Σάββας Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΟΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΠΛΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΘΕΙ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΚΤΥΠΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΡΑΝ. Ο ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟΣ ΑΦΟΥ ΟΙ ΙΡΑΝΟΙ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΦΟΒΕΡΟ ΚΑΙ ΤΡΟΜΕΡΟ ΑΝΤΙΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ S-300 ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΟ ΙΡΑΝ ΑΝΑΠΤΥΣΕΙ ΠΥΡΙΝΙΚΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ. ΑΥΤΟΣ Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΠΡΩΤΩΝ ΤΑ ΑΝΤΙΕΡΟΠΟΡΙΚΙΑ ΟΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ ΠΥΡΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΝ Ο ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΤΩΝ S-300 ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΕ ΤΑ Β-2, Β-1Β, ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ Ε-6 ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε ανώνυμε
    Αν θέλεις, για λόγους ομοιομορφίας, να γράφεις τα σχόλιά σου με μικρά γράμματα.
    Σ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.