26/9/08

Ντάνιελ Φριντ: «Κατάλληλη περίοδος για λύση του ονόματος της ΠΓΔΜ»

Για την εξέλιξη των συζητήσεων ονομασίας, την στήριξη των ΗΠΑ στον Νίμιτς και για την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ μίλησε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντάνιελ Φριντ, εκτίμησε ότι η παρούσα φάση ενδείκνυται για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας.
«Ο πρόεδρος Μπους τακτικά με ρωτά για το πού βρισκόμαστε με το όνομα. Νομίζω ότι είναι η πραγματική στιγμή να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και να κλείσετε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο κ. Φριντ στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Kanal 5».
Σε ερώτηση αν οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές θέσεις, ο κ. Φριντ ανέφερε: «Ναι, έχουν διαφορετικές θέσεις, αλλά και οι δύο πλευρές άρχισαν λιγάκι να μετακινούνται. Εμείς δεν είμαστε οι διαπραγματευτές. Νομίζω ότι και στις δύο κυβερνήσεις υπάρχουν άτομα που θέλουν να επιτευχθεί λύση, άτομα που προσέρχονται με καλή βούληση και νομίζω ότι είναι δουλειά του Μάθιου Νίμιτς να επιχειρήσει να εξεύρει τρόπους για πρόοδο, ενώ εμείς τον στηρίζουμε».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θεωρεί ότι είναι εφικτό να γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός αυτή την περίοδο. «Απομένει αρκετή δουλειά ακόμη, αλλά νομίζω ότι ο λαός της Μακεδονίας θέλει λύση, η οποία θα διαφυλάξει την αξιοπρέπειά του. Αυτό είναι σημαντικό, αλλά η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι εξαιρετικά σημαντική. Αυτό αποτελεί πραγματική επιβράβευση. Σημαίνει ότι διασφαλίζεται το μέλλον της Μακεδονίας, ως ευρωπαϊκής χώρας. Αποτελεί τεράστιο επίτευγμα, εάν μπορέσετε να το επιτύχετε», πρόσθεσε ο κ. Φριντ.
Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι υπάρχουν πιθανότητες να πεισθεί η ελληνική πλευρά ότι για την ΠΓΔΜ είναι πολύ σημαντικά τα ζητήματα της ταυτότητας και γλώσσας, ο κ. Φριντ ανέφερε: «Νομίζω ότι οι Έλληνες εκπρόσωποι που παρακολουθούν αυτή τη διαδικασία κατανοούν πόσο δύσκολο είναι και για τη Μακεδονία και νομίζω ότι οι Έλληνες θέλουν λύση, όπως και η μακεδονική πλευρά. Το ζητούμενο είναι να εξευρεθεί λύση αποδεκτή και για τις δύο πλευρές. Ο κ. Νίμιτς κάνει παν το δυνατόν κι εμείς τον στηρίζουμε. Να το ξεκαθαρίσουμε: δεν υπάρχει αμερικανικό σχέδιο, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».

«Ο νέος πρόεδρος δεν θα γνωρίζει όσα ο Μπους»
Σχετικά με το τι μπορεί να αλλάξει στη διαδικασία και στη συμπεριφορά έναντι της ΠΓΔΜ με την εκλογή της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, ο κ. Φριντ σημείωσε: «Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι κάθε αμερικανική κυβέρνηση ήταν φιλική προς τη χώρα σας και ανεξάρτητα από το εάν θα είναι ο Ομπάμα ή ο Μακέιν, ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος, θα είναι φίλος της Μακεδονίας. Ωστόσο, πρέπει να είμαι ειλικρινής: Σας διαβεβαιώνω ότι ο επόμενος πρόεδρος δεν θα γνωρίζει τόσο πολλά για το όνομα όσα γνωρίζει ο πρόεδρος Μπους, ο οποίος πραγματικά κατανοεί τη διαδικασία, έχει μιλήσει με τους ηγέτες, άκουσε τις θέσεις τους, με ρωτά πώς προχωρώ. Ο πρόεδρος Μπους παρακολουθεί τα πράγματα και είναι γεγονός ότι ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι, δεν πρόκειται αμέσως να καταπιαστεί με αυτό το ζήτημα κι αυτό το γνωρίζετε. Γι' αυτό, νομίζω ότι τώρα είναι μια καλή περίοδος να προσπαθήσετε να καταλήξετε σε συμφωνία, διότι ο νυν Αμερικανός πρόεδρος πράγματι γνωρίζει πολλά γι' αυτό το ζήτημα».
Σε ερώτηση, αν πιστεύει ότι η διαδικασία μπορεί να παγώσει επί ένα χρόνο ο κ. Φριντ απάντησε αρνητικά. «Όχι, πιστεύω πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Νομίζω όμως ότι τώρα μας δίδεται μια καλή ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος, το οποίο, όπως γνωρίζετε, με την πάροδο του χρόνου δεν πρόκειται να καταστεί πιο εύκολο για λύση», ανέφερε ο κ. Φριντ.
Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, προέτρεψε την ΠΓΔΜ να κάνει ένα βήμα μπροστά, με γνώμονα τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η χώρα από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ σημαίνει ασφάλεια. Η ένταξη στην ΕΕ σημαίνει ευημερία και μεταρρύθμιση. Πόσο καιρό θέλουν οι Μακεδόνες να μείνουν άνευ θεσμικής ασφάλειας αλλά και ευημερίας και μεταρρύθμισης στο πλαίσιο της ΕΕ; Είναι προς το συμφέρον σας να προσχωρήσετε στην Ευρώπη. Αυτό δεν επιζητούσαν ανέκαθεν οι Μακεδόνες πατριώτες; Αυτό λοιπόν ποτέ δεν ήταν εγγύτερα όσο τώρα. Είναι τόσο κοντά που μπορείτε να το αγγίξετε. Είναι σχεδόν εδώ. Κάντε αυτό το βήμα», κατέληξε ο κ. Φριντ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. Και καλά ο κ.Μπούς γνωρίζει πολλά.
    Αυτός και οι σύμβουλοί του που κάνανε το τραγικό λάθος να τραυματίσουν, σχεδόν ανεπανόρθωτα, τις σχέσεις μας... Τίποτα δεν γνωρίζουν. Αδαείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτός ο μαϊντανός ο Φρίντ θέλει καμία σάρισα στα οπίσθια να δει τι εστί Μακεδονική Λόγχη!
    Αϊ σιχτίρ πια!!! Μας τα πρήξανε με τα Σκόπια…
    Ορφέας Κωνσταντίνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.