18/9/08

Διπλή προσέγγιση Ελλάδας με Κ. Ασία και Ρωσία

Η Ντ. Μπακογιάννη μετέχει στο φόρουμ Ε.Ε. - Κεντρικής Ασίας, χαιρετίζει την επέτειο 180 χρόνων ελληνορωσικών διπλωματικών σχέσεων και αρνείται να σχολιάσει τα σενάρια περί ανασχηματισμού.
Δυναμική προσέγγιση και «άνοιγμα» της Ελλάδας προς τις χώρες της Κεντρικής Ασίας επιχειρήθηκε σήμερα στο Παρίσι, μέσω των διμερών επαφών της υπουργού εξωτερικών, κας Ντόρας Μπακογιάννη, στο περιθώριο του «Forum ΕΕ-Κεντρικής Ασίας για θέματα Ασφάλειας», που για πρώτη φορά οργανώθηκε στο Παρίσι, σε επίπεδο υπουργών, από τη Γαλλική προεδρία.
«Για το 2009, οι σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας θα είναι σε απόλυτη προτεραιότητα. Οφείλουμε να επενδύσουμε στις σχέσεις μας με χώρες, παραγωγούς ενέργειας, στις οποίες μάλιστα έχουμε μία πολύ μεγάλη και πολύ σημαντική ομογένεια, που αποτελεί τη βάση και τη γέφυρα της συνεργασίας μας μαζί τους», δήλωσε η υπουργός.
Η κα Μπακογιάννη αναγνώρισε ότι έως τώρα δεν είχαν αναπτυχθεί επαρκώς οι συγκεκριμένες σχέσεις. Η υπουργός υπογράμμισε: «Δεν είχαμε δουλέψει επαρκώς μέχρι τώρα. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης είναι οτι το 2009 θα είναι ο χρόνος ανάδειξης των σχέσεων αυτών. Είναι χώρες για τις οποίες θα πρέπει να πω οτι από τη στιγμή που σε βλέπουν, σου μιλούν για το Μ. Αλέξανδρο και για την πολιτισμική επιρροή της Ελλάδας επάνω τους."
Βασικά θέματα των εργασιών του «Forum ΕΕ-Κεντρικής Ασίας για θέματα Ασφάλειας» ήταν η συνεργασία με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας στους τομείς της ασφάλειας, της ενέργειας, καθώς και της αντιμετώπισης των προβλημάτων της τρομοκρατίας και της διακίνησης των ναρκωτικών.
Aπό την Κεντρική Ασία συμμετείχαν οι υπουργοί εξωτερικών των πέντε προσκεκλημένων χωρών, των Καζαχστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν.
Μετά το πέρας της Συνόδου, η κα Μπακογιάννη υπογράμμισε στους δημοσιογράφους τη σημαντικότητα της συνάντησης, η οποία -όπως είπε - «με τις παρούσες συνθήκες, έδωσε την ευκαιρία να γίνουν αναλυτικές συζητήσεις και να τεθούν νέες βάσεις συνεργασίας στα θέματα πολιτικής ασφάλειας, ενεργειακής ασφάλειας και στα προβλήματα τρομοκρατίας και διακίνησης ναρκωτικών."
Παράλληλα, η Σύνοδος έδωσε την ευκαιρία στην Ελλάδα για επιπλέον επαφές ως προς την προετοιμασία της για την προεδρία του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), την οποία αναλαμβάνει για το 2009.
«Ήταν μία ευκαιρία, είπε η υπουργός, γιατί όλοι ήταν παρόντες γύρω από το τραπέζι και έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να έχω απανωτές συναντήσεις με τους πέντε ομολόγους μου των χωρών της Κεντρικής Ασίας, ιδιαίτερα δε με το Καζαχστάν που είναι η επόμενη προεδρία», τόνισε η Ελληνίδα υπουργός και πρόσθεσε: «Η δικιά μας βούληση είναι να ενεργοποιήσουμε από την πρώτη στιγμή της προεδρίας μας και την Tρόικα και το Quintet, δηλαδή και τους «τρεις» και τους «πέντε», έτσι ώστε να έχουμε μία βάση για έναν ισορροπημένο διάλογο μεταξύ Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας. Έτσι θα μπορέσουμε να πάρουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ειρήνευση και για τη σταθερότητα στην περιοχή».
Αύριο το πρωί, η υπουργός θα έχει συνάντηση εργασίας με το Γάλλο ομόλογό της, Μπερνάρ Κουσνέρ, κατά την οποία όπως εξήγησε η ίδια πρόκειται να γίνει «ουσιαστική συζήτηση για πολλά ανοιχτά θέματα», όπως είναι οι σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας, οι εξελίξεις στην Κύπρο, το θέμα των Σκοπίων, καθώς και κοινές πρωτοβουλίες Ελλάδας και Γαλλίας, που θα τεθούν στη Γενική Συνέλευση.
«Η Ελλάδα, δήλωσε η υπουργός, έχει συμμετάσχει στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για τον έλεγχο των θαλασσών. Τα προβλήματα λαθρομετανάστευσης και της πειρατείας είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Η λαθρομετανάστευση έχει τεθεί από την Γαλλία πάρα πολύ υψηλά στην ατζέντα, για μας είναι μείζον θέμα ύστερα από τα επεισόδια που είχαμε τις τελευταίες εβδομάδες από τις τουρκικές ακτές. Πρέπει να αποκτήσουμε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, κανένας φορολογούμενος Έλληνας, Ισπανός, Γάλλος ή Πορτογάλος δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της διαχείρισης του προβλήματος της μετανάστευσης για όλη την Ευρώπη. Το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από τους Ευρωπαίους συνολικά"
Στο περιθώριο της Συνόδου και δεχόμενη ερώτηση δημοσιογράφου για τα «σενάρια ανασχηματισμού στο υπουργείο Οικονομικών», η κα Μπακογιάννη τόνισε: «Δεν σχολιάζω σενάρια. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι εγώ κάνω τη δουλειά μου, αυτήν την στιγμή κατά την οποίαν η εξωτερική πολιτική της χώρας έχει σημαντικές προκλήσεις. Θα σας θυμίσω ότι είμαστε σε ένα ευρύτερο περιβάλλον πολύ μεγάλης αστάθειας. Όσοι ευρίσκονται στο εξωτερικό ξέρουν πολύ καλά ότι ένα είναι το θέμα διεθνώς: η μεγάλη ανασφάλεια, η μεγάλη αστάθεια που υπάρχει στο διεθνές οικονομικό σκηνικό και τουλάχιστον από τη δική μου θέση δεν πρόκειται να παρασυρθώ σε τίποτε άλλο, από το να κάνω όσο καλύτερα μπορώ τη δουλειά που έχω εντολή να κάνω».

180 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας
Μια από τις βασικές παραμέτρους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η εμπέδωση ολοκληρωμένης εταιρικής σχέσης μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, αναφέρει στο μήνυμά της προς το Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, με την ευκαιρία της 180ής επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.
«Η υπερκέραση των όποιων συγκυριακών δυσκολιών, η προώθηση του ευρω-ατλαντικού διαλόγου, η εμβάθυνση και εμπέδωση μιας ολοκληρωμένης εταιρικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας, στη βάση κοινών αρχών, αποτελούν βασικές παραμέτρους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, επ' ωφελεία τόσο των δύο λαών μας, όσο και των λαών της Ευρώπης, στην οποία ανήκουμε, αλλά και ευρύτερα του συνόλου της διεθνούς κοινότητας», αναφέρει η κ. Μπακογιάννη στο μήνυμά της, που απεστάλη σήμερα δια της διπλωματικής οδού.
Η υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι η διαχρονική σχέση μεταξύ των δύο χωρών «προδιαγράφει ένα αισιόδοξο μέλλον» και εκφράζει τη βεβαιότητά της ότι «οι δυνατότητες συνεργασίας θα ενισχυθούν έτι περαιτέρω, όχι μόνο στο διμερές επίπεδο - με εμφανέστερο πρόσφατο παράδειγμα τον ενεργειακό τομέα - αλλά και εκείνο της ευρωπαϊκής συνεργασίας». Η κ. Μπακογιάννη εκφράζει στο μήνυμά της «τα θερμά συναισθήματα του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης για τη μακραίωνη αυτή και δημιουργική ιστορική διαδρομή των δύο χωρών μας» και υπενθυμίζει την καταλυτική συμβολή της Ρωσίας στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, την ηγετική φυσιογνωμία του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου, εκ Ρωσίας, Κυβερνήτη της Ελλάδας, τη συστράτευση για την ελευθερία κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο και την ανακήρυξη του προολυμπιακού έτους 2013 ως έτους Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα, ως «ορόσημα και ενδεικτικές αναφορές μιας ιστορικής πορείας, που βασίζεται στη φιλία και εκτίμηση μεταξύ των δύο λαών μας».
«Οι δεσμοί φιλίας και αλληλοκατανόησης, που συνδέουν τις χώρες και τους λαούς μας είναι χτισμένοι σε ένα στέρεο πνευματικό και ιστορικό θεμέλιο και πέρασαν τις εξετάσεις του χρόνου», αναφέρει στο δικό του μήνυμα ο Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «σήμερα η ελληνορωσική συνεργασία αναβαθμίζεται φθάνοντας σε καινούριο επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας: αναπτύσσεται δυναμικά ο διμερής πολιτικός διάλογος, με επιτυχία υλοποιούνται μεγάλα κοινά σχέδια στον οικονομικό τομέα, ομόηχες είναι οι προσεγγίσεις Μόσχας και Αθήνας σε πολλά επίκαιρα διεθνή προβλήματα».
Ο κ. Λαβρόφ εκφράζει επίσης τη βεβαιότητά του ότι «στις σύγχρονες περίπλοκες συνθήκες θα είμαστε και στο εξής σε θέση να εργαζόμαστε από κοινού για την εδραίωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο» και καταλήγει: «Συνεχίζω ειλικρινά να υπολογίζω στην ανεξάρτητη, ισοζυγισμένη θέση αρχής της φιλικής προς εμάς Ελλάδας ως προς τα πλέον οξυμμένα προβλήματα της παγκόσμιας πολιτικής».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

3 σχόλια:

  1. Πως ειναι δυνατο ο Καραμανλής αν αφηνει τις σχεσεις μας με την Ρωσία και τισ πρωην Σοβιετικές επαρχίας στα χερια της κ Μπακογιάννη , η οποία είναι γνωστή για το αντιΡωσικό μένος της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Ελλάδα θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι πολιτικές στρατηγικής συνεργασίας είναι θέμα συλλογικής απόφασης και υλοποιούνται από πρόσωπα που υποτάσσονται στο κοινό καλό. Η κα Μπακογιάννη είναι ο θεσμικός παράγοντας που υλοποιεί την πολιτική της Ελληνικής Πολιτείας όπως και ο κος Λαβρόφ είναι ο θεσμικός παράγοντας που υλοποιεί την πολιτική της Ρωσικής Πολιτείας. Το τι σκέφτονται ο καθένας από αυτούς σε προσωπικό επίπεδο δεν ενδιαφέρει κανένα. Αυτές οι σχέσεις δεν έχουν να κάνουν με τα πρόσωπα αλλά είναι καθαρά συλλογικές. Προτεραιότητα του Ελληνικού Λαού θα είναι, όχι να έχει απαραίτητα ένα ρωσόφιλο υπουργό εξωτερικών ή πρωθυπουργό, αλλά απαραιτήτως να έχει μια μη ρωσόφοβη Ελληνική Πολιτεία αλλά και ευρύτερα πολιτική ηγεσία (συμπεριλαμβάνω όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα) έτσι ώστε να ανοίξουν ξανά οι ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών που είχαν παγώσει τις προηγούμενες δεκαετίες λόγο των πολιτικών ανακατατάξεων. Γιατί Ελλάδα δεν είναι μόνο αυτή, η περιορισμένη, άκρη της Βαλκανικής χερσονήσου που γνωρίζουμε από τον χάρτη αλλά και οι πάλε ποτέ εμπορικές ελληνικές παροικίες της Νότιας Ρωσίας που έφερναν πλούτο και στις δύο χώρες με τα έργα της ειρήνης και όχι του πολέμου. Ο πλούτος είναι εκεί και μας περιμένει αρκεί να το καταλάβουμε και να δραστηριοποιηθούμε εμείς και οι ηγεσίες μας, και να μη αφήσουμε περιθώρια σ’ αυτούς που σκέφτονται τον πόλεμο να τον επιβάλλουν κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε
    Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
    -Μικρή σε έκταση
    -Κρίσιμη γεωπολιτική θέση, όπου τέμνονται διαχρονικά τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων
    -Σχετικά λίγο πληθυσμό, "ανάδελφο' κατά τη ρήση του κ. Σαρτζετάκη
    -Μεσαίου μεγέθους οικονομική και στρατιωτική δύναμη
    -Υπερδύναμη στον τομέα της ιστορίας και του πολιτισμού.
    Με αυτά τα χαρακτηριστικά, επί τη βάσει της αρχής, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια, ούτε τη δυνατότητα, να ταυτίζεται απόλυτα με οποιαδήπτε μεγάλη δύναμη στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
    Γιατί οι μεγάλες δυνάμεις μπορεί να σε αδειάσουν όταν αυτό επιβάλουν τα συμφέροντά τους και τότε συμβαίνουν αυτά που λέμε εθνικές τραγωδίες.
    Μικρασιατική Καταστροφή, Κύπρος, Αιγαίο κλπ.
    Και για να μην εκληφθεί ότι κατηγορούε για άδειασμα μόνο την Αγγλία και την Αμερική, και η Ρωσία μας "άδειασε" το 1974, στην Κύπρο, όταν άφησε να εξελιχθεί η επιχείρηση εισβολής στην Κύπρο, με την ελπίδα ότι θα ξεσπάσει ελληνοτουρκικός πόλεμος και θα κινδυνεύσει η συνοχή της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
    Εν πάση περιπτώσει, δεν πρέπει να εξομοιώνουμε τα πράγματα, ασφαλώς και δεν είναι όλοι ίδιοι, αν και όλες οι μεγάλες δυνάμεις σε γενικές γραμμές κινούνται με βάση τη μια και αναλλοίωτη αρχή: τα δικά τους συμφέροντα.
    Η Ελλάδα, λοιπόν, λαμβανομένων των υποχρεώσεων-δεσμεύσεων που έχει λόγω της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., πρέπει να έχει πάντα μια καλοσχεδιασμένη εξωτερική πολιτική, την οποία να μπορεί να ασκεί με ευελιξία, αναλόγως των γεωπολιτκών συγκυριών και πάντα με γνώμωνα το συμφέροντα της Ελλαδος και του Ελληνισμού.

    Σάβας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.