21/9/08

Νέα διαβεβαίωση του Στέιτ Ντιπάρτμεν για Χάλκη και Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, με νεολαίους, στην είσοδο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που παραμένει κλειστή από το 1971

«Εμμένουμε στη στάση μας»
Ουάσινγκτον

Τη «διαβεβαίωση» ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εγείρουν το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της απρόσκοπτης λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου έδωσε ο συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες, πρέσβης Τζον Χάνφορντ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ το Σάββατο, ο κ. Χάνφορντ τόνισε ότι και ο ίδιος έχει εγείρει το θέμα σε Τούρκους συνομιλητές του, ενώ παλαιότερα το έθιξε και ο πρόεδρος Μπους στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.
«Η τουρκική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να επαναλειτουργήσει τη Σχολή, αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμη» σημείωσε ο κ. Χάνφορντ, υπογραμμίζοντας επίσης το γεγονός ότι η Αγκυρα εξακολουθεί «να αρνείται την αναγνώριση του Ελληνορθόδοξου Οικουμενικού Πατριάρχη ως ηγέτη της παγκόσμιας ορθόδοξης κοινότητας, και αυτό προφανώς εμποδίζει την ικανότητά του να επιτελέσει το έργο που αισθάνεται ότι καλείται να επιτελέσει».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

4 σχόλια:

  1. Μην πάθουν και τίποτα από την μεγάλη προσπάθεια.
    Επιτέλους πρέπει να ξυπνήσει και κάποιος. Το Πατριαρχείο πρέπει να αλλάξει έδρα για να αρχίσει να λειτουργεί. Θα έπρεπε να μεταφερθεί στην Θεσσαλονίκη. Και η Νέα Υόρκη δεν είναι άσχημη ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πλούτωνα,
    οι δηλώσεις ταν Αμερικανών αξιωματούχων είναι τουλάχιστον υποκριτικές.
    Πώς συμβαίνει όταν οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία για δικά τους ζητήματα να τα δέχεται και όταν την πιέζουν για δικά μας επί τόσες δεκαετίες να μην λαμβάνει υπ' όψιν η Άγκυρα τις πιέσεις της υπερδύναμης;
    Κάποιος δουλεύει κάποιον εδώ πέρα.
    Οι Κούρδοι τρομοκράτες, η Κύπρος κατεχόμενη, το Αιγαίο αμφησβητούμενο, στη Θράκη τουρκική μειονότητα, στη Βόρειο Ελλάδα "μακεδονική" μειονότητα, τα Σκόπια "Μακεδονία" και οι ΗΠΑ στενός και πιστός σύμμαχος της Ελλάδας, η οόία Ελλάδα πρέπει πάντα να υποχωρεί.
    Ποιός δουλεύει ποιόν τελικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα skal, ειρωνικά το λέω. Σιγά μην πιέσαν ποτέ στα σοβαρά την Τουρκία οι Αμερικανοί για τέτοια θέματα. Για Αυτούς Που Ντρέπονται Που Ειναι Σλάβοι, βέβαια, έχουν σκιστεί.

    Για την μεταφορά του Πατριαρχείου, το λέω σαν ιδέα για να απεγκλωβιστεί από την Τουρκία. Οι ίδιοι οι Τούρκοι, δεν εκτίμησαν ποτέ την αξία της παρουσίας του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη -όπως και οτιδήποτε είχε σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά που είχαν στα πόδια τους, (ακόμα και τις Ελληνικής προέλευσης λέξεις τις πήραν -όπως ξέρεις πολύ καλά- από τα Γαλλικά) άλλωστε- και καιρός είναι κατά την γνώμη μου να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, δίχως βέβαια να εγκαταλείψει τα δίκαια, αλλά για να απελευθερωθεί και να λειτουργήσει ελεύθερο από την ομηρία. Μόνο τότε -βάζω στοίχημα- θα εκτιμήσουν την αξία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ζήτημα Τουρκία απαιτεί συνολική αντιπετώπιση.
    Διάβασε την ανάλυσή μου με τίτλο: "Από τον Παντουρκισμό-Παντουρανισμό στον Νεοοθωμανισμό".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.