24/9/08

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας


Μέχρι στιγμής το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έχει λάβει 175 καταδικαστικές αποφάσεις για την Τουρκία, για υποθέσεις που σχετίζονται με εγκλήματα των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον κουρδικής καταγωγής Τούρκων πολιτών.
Τους φακέλους 100 δολοφονιών από τις 175 υποθέσεις που εκδικάστηκαν στο ΕΔΑΔ, εξέτασε η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη συνεδρίαση της 17-18 Σεπτεμβρίου 2008.
Η Επιτροπή, στις 23 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε την προσωρινή απόφασή της για τις υποθέσεις που εξέτασε στις συνεδριάσεις της 17-18 Σεπτεμβρίου. Με την προσωρινή της απόφαση η Επιτροπή ζητεί την άρση των εμποδίων που υφίστανται στην Τουρκία, για να είναι δυνατή η αποτελεσματική διερεύνηση και ανάκριση των στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας που φέρονται αναμεμειγμένα ή έχοντα σχέση με τις δολοφονίες.
Η Επιτροπή διαπιστώνει επίσης ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο στην Τουρκία είναι χαλαρό και αφήνει τρύπες, για να μην είναι δυνατή η επιβολή διοικητικών ή ποινικών κυρώσεων σε όσα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας συμμετέχουν σε βασανιστήρια και άλλες έκνομες πράξεις και καλεί την Τουρκία να εξαλείψει όλες τις νομικές και διοικητικές "τρύπες" που δεν επιτρέπουν την αποτελεσματική έρευνα και διαλεύκανση τέτοιων περιστατικών.
Ανάμεσα στις 100 περιπτώσεις που διαπιστώθηκε η παραβίαση του "δικαιώματος στη ζωή" από πλευράς της Τουρκίας, είναι και οι δολοφονίες του διανοούμενου Μουσά Αντέρ, του πολιτικού Σαβάς Μπουλντάν και άλλων.

Πηγή: ROJACIWAN

1 σχόλιο:

  1. Η Τουρκία δεν φαίνεται να πτοείται από τις όποιες καταδικαστικές αποφάσεις των φορέων της ΕΕ, οι οποίες δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
    Για την Τουρκία οι μηχανισμοί παραγωγής δικαίου της ΕΕ θεωρούνται αδύναμοι και πέραν της πρόσκαιρης ανησυχίας και όχλησης δεν προκαλούν τίποτε άλλο.
    Κάθε απόφαση περιορίζεται σε εξαγγελίες και υπομνήσεις, τις οποίες το Τουρκικό βαθύ κράτος γράφει στα παλαιά των υποδημάτων του.
    Εάν οι Κούρδοι δεν αποτελέσουν παράγοντα συμφέροντος για τις ΗΠΑ, η κατάσταση στην Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε τα επόμενα χίλια χρόνια…Δυστυχώς…
    Ορφέας Κωνσταντίνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.